nie bede oryginalny ale u mnie uszkodzony obszar po 2 konserwie kiedy chcialem przestawic budynek wywalilo i znany komunikat. Od razu napisalem do supportu i do tej pory zadnej reakcji
Wersja do druku
nie bede oryginalny ale u mnie uszkodzony obszar po 2 konserwie kiedy chcialem przestawic budynek wywalilo i znany komunikat. Od razu napisalem do supportu i do tej pory zadnej reakcji
U mnie to samo zmorrrra i to podczas eventu
Juz wszystko wiadomo. Mi się też tak zrobiło, nawet zdążyłam napisać do supportu. Właśnie na głównej pojawił sie komunikat od Xaara. Błąd wystepuje w przypadku przestawiania budynków, wtedy dostęp do danej wyspy tymczasowo się blokuje. Mam nadzieję, że 'tymczasowo' nie trwa zbyt długo. Nie należy przestawiać budynków do odwołania. Pracuja nad tym.
Na głównej pojawił się komunikat. Już wiedzą o błędzie i pracują nad nim. Xaar prosi, by do odwołania nie przestawiac budynków.
mija juz 3 godzina a ja nadal nie moge sie dostac do gry
masakra czy oni cos z tym robia niech zamkna serwer dla wszystkich bo to jest nie fer
Tymczasowo trwa już 4h. Jestem ciekaw jak to zrekompensują
tymczasowo u mnie juz 3 i pół godziny
dostaniecie po 400 marmuru i dopałke do zboża ;)
Dla nich gra działa.. Nie ma co odliczać. Pewnie jutro naprawią :)
kasować szmal za klej to potrafią ale jak występuje błąd w grze to dupa blada hehe
Co racja to racja, mogliby porozsyłać wiadomość w grze po wykryciu błędu, bo jak ktoś siedzi we własnej wsi, to na główną nie zagląda co chwila...
Czy ja wiem czy nie fair? Przecież nie ma żadnych zadań na czas ani nic takiego. Gra sie toczy. Potraktuj to jakbyś po prostu sie nie logował :)
Właśnie minęło 5 godzin jak nie mogę się zalogować :( Ciekawe że komunikat na głównym pojawił się jak napisałem do supportu aby zaczęli zaglądać na forum i czytać posty od graczy
no nie fer, bo ani zwiadowcow wysłać nie można, koszy rzucić, pohandlować, złota i monet też....więc chyba nie halo
Widać BB martwi się tylko o to, żeby ludzie kleje kupowali.
A na serwerze testowym ten błąd nie występował ?
Aktualizacja (05.12.2013, 18:56):
Prace nad rozwiązaniem nadal trwają. Nowe informacje na ten temat pojawią się jutro.
Czyli info wszystko wyjaśnia. Pracują. Ale pewnie już nie dziś (znaczy idą do domu). Może jutro coś wymyślą. Dzień z eventu do tyłu.
No właśnie - co z kopalniami na 5lv, chodzącymi bez buffków? Ja wiem, że to może nie jest zbyt duży problem, ale jak już w końcu wydaję realną kasę na te cholerne papugi, to chcę coś z tego mieć. I jak już raz na ruski rok rzucę sobie klej na introligatora, to wiadomo, że coś się musi pozajączkować ;] I jeszcze dobiła mnie ta optymistyczna wiadomość z głównej, że "Prace nad rozwiązaniem nadal trwają. Nowe informacje na ten temat pojawią się jutro". Nosz, qrczaki - "JUTRO"??
w ciula wala i tyle, straty dla graczy sa ogromne, nie wiem jak oni to zrekompensuja jak dadza po 3 kosze egzo to moga sie w d... pocałowac
Quartis, do domu jeszcze nie idą, jednak opracowanie skryptu jest dość czasochłonne, nie wspomnę już o konieczności przeprowadzenia wewnętrznych testów. Masz jednak rację co do tego, że dziś skrypt nie zostanie uruchomiony. Gdy otrzymam nowe dane na ten temat, bezzwłocznie o tym poinformuję.
Oks. To chociaż pocieszające :) Jednak zastanawiam się nad jednym. Czy naprawdę ten kod jest tak zbudowany, że zmiana w jednej rzeczy prowadzi do bugów w tysiącach innych miejscach? Bo nieraz się odnosi wrażenie, że zbudowane to jest liniowo a nie modułowo. Jak zmienia "a" to posypie się wszystko do "z" :)
Ps. I mam prośbę. Jak byście zadośćuczynienie robili to niech dostaną tylko Ci co zgłosili do supportu :P
a co my poszkodowani mamy teraz Twoim zdaniem powiedzieć? jesteśmy już 6h w plecy z eventem, do jutra to będzie 24h bez zebranych kolekcji, bez prezentów, bez kopalń, bez buffów, bez studni itd... a najlepsze jest to:
kompletna bzdura, która chyba działa tylko w przypadku BB, jeśli programiście opracowanie poprawki zajmuje cały dzień to ja takiego programistę bym zwolnił ze skutkiem natychmiastowym, pomijam już fakt że jeśli programista pisze kod potrafi narobić tyle błędów w już istniejących rzeczach to trudno takiego partacza nazwać programistą, prawdziwy programista zna kod i takich błędów by nie popełnił a jeśli już to po opisanych objawach potrafiłby szybko znaleźć problem i jego rozwiązanie, zwłaszcza że na bank ma przynajmniej 1-2 serwery testowe oprócz tego testowego do którego my mamy dostęp...
sory że w takim tonie ale osobiście jestem wkurzony, spędzam na TSO każdą wolną chwilę, nie siedzę tam tyle czasu i nie kupuję klejnotów po to żeby potem czekać parę dni (bo coś czuję że to tak szybko się nie skończy) aż jakiś programista z łapanki znajdzie to co spartaczył...
tak tak, 6h bez TSO i widać syndrom odstawienia ;)
parę godzin bez premii chodzą mi wieże, kopalnie i piece złota oraz mennice a niedługo wyczerpią się 4 kopalnie złota na 5 lvl . wydałem już na klej sporo szmalu ale jak tak dalej będą traktować graczy to dam sobie spokój i odżałuje straconą kasę a w ramach rekompensaty dołożę wszelkich starań żeby zrobić TSO odpowiednia reklamę w necie. narazie jedyny efekt mojej pisaniny na forum i do DT to zniknięcie mojego poprzedniego postu, widać że jednak coś robią hehe
Quartis, niestety nie wiem czy kod jest liniowy czy modułowy, wiem natomiast, że aby wywołać mechanizm blokujący, trzeba postępować wg dość specyficznego schematu. Gdy utrudnienie to zostanie "opanowane", będę mógł podzielić się dokładniejszymi szczegółami (o ile będą Cię nadal interesować).
PiterB21, w cały projekt jest zaangażowanych wiele osób, to nie tak, że programista loguje się na serwer i modyfikuje kod wg własnego uznania. Nawet najmniejsza modyfikacja musi przejść przez szereg procedur, co niestety trwa. Oczywiście znalezienie przyczyny wystąpienia utrudnienia też nie zawsze jest tak oczywiste, jakby mogło się wydawać. Rozumiem Twoje niezadowolenie, jednak proszę też o trochę zrozumienia dla tej drugiej strony. :)
DrwalNadDrwale, każdy event to modyfikacja istniejącego kodu, co wiąże się z ryzykiem ewentualnych błędów. Część z nich da się wyłapać podczas testów, jednak część z nich - jak na złość - nigdy nie występuje w środowisku testowym, przez co trafiają "dalej". :(
powinno Wam się naprawić ok 2-3 w nocy jak będą wgrywać uaktualnienia, już ten uszkodzony obszar przerabiałem ze 4 razy, dzisiaj oczywiście tez
wiem ze to nie zalatwia sprawy, ale zawsze to kilka h mniej czekania
BB_xaar jeśli skrypt nie działa i "programista" ma z nim problem to trzeba było wgrać wcześniejszy który działał a nad tym zwalonym niech sobie siedzi i miesiąc. Zrozum nas graczy że jesteśmy stratni i to dużo a np: kosze egzo szt3 na odczepne nie wystarczą, co z zaufaniem u innych graczy którym wrzucaliśmy kosze o ustalonych godzinach od kilku miesięcy?? Ja mam takich i co teraz? Oni może gra a ja nie mogę wejść , koszy im nie wrzucę i są stratni!!
Naprawa uszkodzonego obszaru... czyli przywrócą stan z jakiejś kopii z przed kilku dni? Kupiłem na wadze kilka rezydek, nie znikną przypadkiem?
Opowiadaj takie rzeczy w przedszkolu, bo na poziomie podstawówki sam się połapałem że jak coś nie działa to ładuje się ostatnią działającą wersję, a teraz do podstawówki wybierają się moje dzieci... Co niektórzy tutaj zajmują się programowaniem i bajek o tym w jaki sposób powstaje kolejna wersja oprogramowania nie kupują :D
Wszystko wszystkim ale polecam BB_xaar zanim coś napiszesz przeczytaj http://forum.thesettlersonline.pl/th...-blokuje-wyspe i zobacz DATE WPISU !!!!
A i dziękuję za odpisanie na wiadomość że już dzisiaj do gry nie wejdę :(
Przed kilkoma minutami i mnie spotkał problem z "obszar serwera uszkodzony". Email do supportu poszedł, zobaczymy kiedy naprawią !!! Niestety aktualnie przymusowa przerwa od gry !!!
No i cóż i mnie spotkało ,,W tym obszarze wystąpił błąd. Prosimy spróbować poźniej ''. Czy Wy umiecie czegoś nie spi......? Kiedy będę się mógł zalogować? Pewnie jak kopalnie runą i złóż zabraknie. No cóż przyroda...
Witam , niestety i ja przestawiłam w trakcie ale niestety nie śledzę 1 strony non stop :(
Rozumiem żal o zostawione kopalnie, piece, mennice... ale przecież to tylko gra... Zawsze można to potraktować jako coś w rodzaju klęski żywiołowej ;) Zresztą, jeden dzień nieobecności na wyspie nie zrujnuje Wam całej gospodarki - jeśli tak, to znaczy, że macie ją bardzo słabą. BB pewnie porozsyła jakieś nagrody i jakie by nie były lepsze takie niż żadne. Sama poświęcam grze wiele czasu i teraz moja wieś stoi odłogiem, jakieś tam "straty" będą (Litości! Mówimy o ewentualnej stracie jakichś wirtualnych itemków i nieistniejących w świecie realnym monetek), ale trochę bawią mnie komentarze, że z powodu braku możliwości zebrania kilku lizaków na wyspie, czy wysłania odkrywcy, albo zostawienia jakiegoś budynku bez premii, ktoś będzie tak strasznie do tyłu bez szans na odrobienie strat w evencie, komuś padnie gospodarka, a komuś się odechciewa gry w ogóle...
Mam jednak małą prośbę do ekipy - jeśli w przyszłości coś takiego się stanie (duży bug, o 'katastrofalnych' skutkach) i będziecie już o nim wiedzieć, porozsyłajcie proszę wiadomości w grze, żeby chociaż tych, co siedzą na wyspach "uratować" od zguby. Naprawdę, kiedy ktoś gra, nie sprawdza głównej co minutę, tym bardziej, ze takie katastrofy nie dzieją się często - to chyba pierwsza tak spektakularna awaria. Piszę chyba, bo mimo iż siedzę w grze od zamkniętej bety, to miałam ze trzy kilkutygodniowe przerwy, więc nie wiem.
Tzn co, Xaar ma wziąć książke telefoniczną, dzwonić do każdego gracza z osobna i ostrzegać? Na forum tematy były, na głównej też. Jeżeli nie sprawdzasz żadnego z tych źródeł, to Twoja strata.
Co do 'bezwartościowych wirtualnych monetek' - zapewniam Cie, że mają wartość i to niemałą. Nie wierzysz? Wejdź na allegro i zobacz po ile PLN można je sprzedać. To tak gwoli uświadomienia.
Nawet nie chodzi o to że szlag mi trafił 4 kopalnie złota na 5 lvl, chodzi o to że skoro sprzedaje się klejnoty za prawdziwe pieniądze to zawiera się umowę a w momencie jej niedotrzymania nie dość że powinno się zapłacić karę to traci się wiarygodność. Natomiast w TSO nie dość że podobne babole zdarzają się dość często to jeszcze olewa się poszkodowanych i bagatelizuje ich straty / jakie by one nie były / a wszyscy za to odpowiedzialni są z siebie bardzo zadowoleni. Skoro gra jest niedopracowana albo zatrudnia się jakiś lewusów jako programistów, sprzedaż klejnotów za realne pieniądze jest zwykłym oszustwem albo ładniej mówiąc doprowadzeniem do niekorzystnego rozporządzenia majątkiem.