Strona 141 z 157 PierwszyPierwszy ... 41 91 131 139 140 141 142 143 151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,401 do 1,410 z 1568

Wątek: problem z wejsciem dogry

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Fourola Zobacz posta
    Mi już działa. Niektórzy zdecydowanie przesadzają w tym temacie.
    Ciekawe co mają robić jak niektórym gra nie działa od ponad tygodnia. Że tobie po 5 min już działa to się nie wypowiadaj.

Odkrywca Awatar Fourola
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Persiu Zobacz posta
    Ciekawe co mają robić jak niektórym gra nie działa od ponad tygodnia. Że tobie po 5 min już działa to się nie wypowiadaj.
    Teraz się mnie uczepiliście. Na pewno wiem, czego mają nie mówić - wulgaryzmów, są zbędne. 5 minut, cóż za wyolbrzymienie. : )

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    wulgarne posty są usuwane.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Czytam o problemach, które doświadczałem podobnie jak inni.
    Ale (już pisałem) od wczoraj od 18-tej wszystko chula i nie mam żadnych problemów.
    Pytanie dlaczego tak jest, skoro zły serwer to chyba wszyscy powinni mieć podobne błędy.
    A tak nie jest, wniosek... każdy z nas ma inaczej zabudowaną wyspę i może tu tkwi problem czyli oprogramowanie szwankuje.

Na próbę wylogowałem się i ponownie logowanie i wejście do gry bez problemu.
    Wejście na Forum dłużej trwa....
    Ostatnio edytowane przez slawekje ; 10.06.2012 o 21:13

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Ja nie rozbudowuję na razie wyspy, a problem z wejciem mam od wczoraj i jestem na serwerze Kolonia. Więc chyba nie chodzi o problem z wczytywaniem, bo jest za dużo danych. Problem z wejściem mają wszystkie serwery. U mnie tak źle jak dzisiaj to jeszcze nie było
    Ostatnio edytowane przez savana46 ; 10.06.2012 o 22:11

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez slawekje Zobacz posta
    Czytam o problemach, które doświadczałem podobnie jak inni.
    Ale (już pisałem) od wczoraj od 18-tej wszystko chula i nie mam żadnych problemów.
    Pytanie dlaczego tak jest, skoro zły serwer to chyba wszyscy powinni mieć podobne błędy.
    A tak nie jest, wniosek... każdy z nas ma inaczej zabudowaną wyspę i może tu tkwi problem czyli oprogramowanie szwankuje.
    Też mnie to zastanawia. Z moich obserwacji wynika, że mamy do czynienia z trzema rodzajami problemów:
    1) brak możliwości uruchomienia gry w ogóle, czyli klient flashowy pokazuje komunikat "uruchamianie kolejki logowania"
    2) brak możliwości załadowania innej mapy, czyli np. wchodzenie do przygody czy do znajomych, możliwe że to jest ten sam problem co w pkt. 1
    3) nieudane wywołanie pewnego rodzaju zapytań do serwera gry - objawia się komunikatem w tle "wywołanie serwera nie powiodło się" oraz na froncie komunikatem "proszę wybrać OK aby odświeżyć"

Mam wrażenie, że jak dochodzi do pkt (3) to problem polega na tym, że nie powodzą niektóre - powiedzmy - rodzaje wywołań serwera. Przypuszczam, że te rodzaje wywołań serwera to mogą być np.:
    a) wiadomości na czatach
    b) zlecenie upgrade budynku
    c) zlecenie postawienia budynku
    d) zlecenie przydzielenia armii do generała

I tak dalej. No i jestem prawie pewien, że rozłączenie gry w przypadku wystąpienia pkt (3) jest "inicjowane" przez klienta flashowego. Czyli klient flashowy ma jakiś timeout na otrzymanie odpowiedzi na wywołania serwera i jak nie otrzyma przed tym timeoutem odpowiedzi, to wymusza użytkownikowi przeładowanie klienta ("proszę wybrać OK aby odświeżyć").

Co ciekawe, podejrzewam że winne pkt (3) są najczęściej jakieś konkretne rodzaje wywołań i to jeszcze takie "nieoczywiste". Sami widzicie, że można zlecać budowanie, można zlecać upgrady, chodzą czaty. A mimo to po 45 sekundach klient flashowy decyduje się nie zezwolić na dalszą grę - no bo nie dostaje odpowiedzi na jakieś wywołanie, tylko ciekawe na jaki rodzaj wywołania, skoro część rzeczy działa?

Natomiast pkt (1) i pkt (2) są spowodowane prawdopodobnie tym, że jak z powodu pkt (3) wylatują gracze, to później za dużo osób próbuje się logować jednocześnie. Podejrzewam, że w trakcie uruchamiania gry jak również w trakcie ładowania innej wyspy serwer potrzebuje dużo zasobów - no przykładowo musi zrobić dużo zapytań do bazy danych, musi w pamięci potworzyć obiekty związane z daną wyspą, etc, etc. Zapotrzebowanie na zasoby jest tak duże, że nowo logujące się osoby i osoby zmieniające mapę stoją w tak długiej kolejce, że w końcu wywołanie zmieniające mapę czy wczytujące własną wyspę też zostaje uznane przez klienta flashowego za niewykonane i klient flashowy przeładowuje się.

Dlaczego ten problem występuje tylko na naszym śwecie? Prawdopodobnie w silniku gry (na serwerze gry) jest błąd, który ujawnia się tylko przy spełnieniu jakichś specyficznych warunków. Te warunki mogą być związane przykładowo z ofertami handlu. Może np. ktoś używa jakiegoś automatu wystawiającego oferty za często? Albo np. ma to związek z ciągłym przechodzeniem jakiejś grupy graczy miedzy różnymi mapami? To by było takie działanie polegające na tym, że grupa graczy świadomie (albo nieświadomie?) wykorzystuje tego typu błąd w grze.

Druga opcja jest taka, że jest gdzieś niespójność w danych. No trzeba sobie wyobrazić, że stan gry jest na serwerze zapisany w jakiś sposób. Pewnie jest to zapisane w bazie danych. No i ta baza ma jakiś model (lepszy lub gorszy). Istnieje możliwość, że przy jakiejś awarii serwera zapisał się w bazie gdzieś niespójny stan. Generalnie taki nasz serwer to jest jakaś aplikacja albo zbiór aplikacji. Każda z tych aplikacji może się najzwyczajniej w świecie wyłączyć - np. poprzez błąd pamięci, etc. Jeżeli takie coś się zdarzy, to możliwe że w bazie danych zapisze się jakiś niespójny stan. A z tego już prosta droga do błędnego działania serwera.

Obsługa IT tego naszego serwera na pewno ma możliwość zarchiwizowania go w trakcie przerwy konserwacyjnej. Czyli odcinają graczy, wyłączają aplikacje serwera i wykonują archiwizację serwera. Po takiej archiwizacji robią jakieś porządki, które są przewidziane. Następnie serwer jest uruchamiany i wpuszczani są gracze. No i obsługa IT dysponuje wtedy kopią z momentu archiwizacji. Taką kopię mogą sobie uruchomić w jakimś innym miejscu - np. na innej maszynie sprzętowej - mają świetne środowisko na którym mogą analizować problem. Poza tym same aplikacje serwera prawdopodobnie produkują jakieś logi, prawdopodobnie można zwiększyć poziom logowania, żeby było w tym więcej szczegółów.

Czyli tak ogólnie podsumowując, jeżeli obsługa IT nie jest w stanie stwierdzić, co jest przyczyną problemów na naszym serwerze to są mniej więcej takie możliwości:
    a) serwer gry jest tak fatalnie napisany, że nie ma możliwości przejrzystego przeanalizowania tego błędu - koniec naszych marzeń, problem nie zostanie nigdy rozwiązany
    b) problem nie jest analizowany w ogóle na poziomie kodów źródłowych serwera - czyli nikt nie patrzy w logi, nikt nie zastanawia się co może być faktyczną przyczyną problemów - no tu jest szansa, że jak się przejdzie do analizy na poziomie kodów źródłowych, to może coś się znajdzie - no, ale to by ktoś to musiał zrobić - może np. nie pracują już u nich deweloperzy, którzy byliby to w stanie zrobić
    c) mimo że serwer wydaje się dobrze napisany i mimo że siedzą na tym problemem deweloperzy, to nie potrafią od dłuższego czasu zlokalizować błędu - no w tym przypadku można liczyć na cud, że jednak deweloperzy znajdą błąd, ale skoro już od 3 tygodni go nie znaleźli, to szanse są marne

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    No i od nowa to samo. Siedziałam na grze przez godzinę, wyszłam z niej na 10 minut, a teraz już wrócić nie mogę. Znowu "połączenie z serwerem zostało zerwane". Widzę, że jest coraz lepiej. To już nie jest problem występujący w godzinach 9-13. To już się nawet w nocy dzieje. Coraz lepiej...

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    teraz to już nawet ofert handlowych i poczty nie można otworzyć .....

Początkujący Osadnik Awatar Vallhalis
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie no juz było dobrze i znów sie sypie. Czy co kilak godzin musza byc jakies problemy??? Teraz to juz nawet nie wywala, ale w kolejce zatrzymuje i nie idzie dalej.
    There's no point in telling me to go to hell,
    because they've allready thrown me out of there.

Początkujący Osadnik Awatar Caparzo
    Serwer
    Nowa Ziemia
    szkoda gadać.... trzeba zacząć pisać maile do bluebyte do niemiec o wymiane kadry i serwisantów bo to co oni robią to jakaś kpina...

i znowu straty bo nie można wejść dać premie i zatrzymać co nieco. tylko specjalnie rano przed robotą co by w ogóle straty zmniejszyć... ręce opadają

Strona 141 z 157 PierwszyPierwszy ... 41 91 131 139 140 141 142 143 151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów