Mam pytanie czy przygoda której prawdopodobnie nie ukończe, oraz surowce ktore zainwestowałem i straciłem w trakcie jej wykonywania zostaną mi zwrócone??
Mam pytanie czy przygoda której prawdopodobnie nie ukończe, oraz surowce ktore zainwestowałem i straciłem w trakcie jej wykonywania zostaną mi zwrócone??
Raczej nie możesz na to liczyć. Może jak szczęście dopisze to koszyk owoców![]()
uważaj bo Ci ktoś jeszcze odpowie...
I to jak będzie dobry układ planet .
Od kilku miesięcy jest aktywnym graczem w TSO i loguje się na swoje konto systematycznie. Obserwuje postępy i nieustające problemy, które występują w tej grze notorycznie i coraz bardziej uprzykrzają grą, zapewniając przy okazji wszystkim całą masę negatywnych emocji.
Nie mogę się nadziwić, że wydawało by się firma z taką tradycją jak Ubisoft (pragnę przypomnieć, że korzenie gry The Settlers sięgają roku 1993) i doświadczeniem nabytym na polu 20 lat doświadczeń doprowadza do sytuacji, w której na właściwe serwery dokonuje się aktualizacji oprogramowania bez uprzedniego, należytego sprawdzenia poprawności jej działania...
Niestety doprowadza to do sytuacji w której zamiast dobrej grywalnej rozrywki skazujecie nas graczy, na tego typu, przykre niestety doświadczenia. Od 20 lat systemy informatyczne dość mocno zewaluowały i będą nadal ewaluować, co jest rzeczą naturalną, konieczną i niestety nieuniknioną. Są jednak skuteczne sposoby na radzenie sobie z takimi problemami. Pierwszym z nich jest możliwość wersjonowania aplikacji, która w sytuacjach takich jak ma to miejsce niemalże raz w tygodniu pozwala na szybkie cofnięcie aktualizacji i umożliwienie normalnego funkcjonowania aplikacji (w tym przypadku gry). Najbliższym przykładem jaki przychodzi mi od razu do głowy jest popularny w ostatnim czasie framework jQuery, mamy do dyspozycji wersje najnowszą oznaczą jako "last" i wersje stabilne określone konkretnym numerem, który zapewnia zawsze stabilną pracą aplikacji! Jeśli ktoś korzysta z wersji "last", a ta działa niestabilnie zawsze może użyć wersji starszej - szybko łatwo i przyjemnie... Bez wytaczania dział w pisanie łatek, skryptów optymalizujących i Bóg jeden raczy wiedzieć czego jeszcze.
Kolejna prośba, dotyczy udzielanych przez szacowne grono moderatorów pomocy. Bardzo Was proszę przez wgląd nie na siebie, ale na ludzi dla którzy z tej gry korzystają, a w cale nie muszą wiedzieć co to jest aktualizacja flasha, czyszczenie cache przeglądarki, czy jej zmiana na inną. Te wszystkie rady są bardzo cenne, jednak ni jak się mają do bieżących problemów... I tutaj moja uwaga do postu BB_Mishap:
Szanowny kolego, po pierwsze skrót (a właściwie kombinacje klawiszy) Ctrl+Shift+Del służą do wywołania MANAGERA PROCESÓW w systemach Windows - jak dobrze pamiętam było tak od Windowsa 95, a więc jeszcze zanim powstała pierwsza gra "Osadników". Do usuwania cache przeglądarki służą odpowiednie opcje dostępne w menu konkretnych przeglądarek. Niestety niejednokrotnie nie to jest problemem - zdarzają się na poziomie przeglądarek problemy z działaniem ciasteczek i tu raczej powinna paść uwaga dotycząca tych ostatnich. Istnieje możliwość wymuszenia nadpisania istniejącego cache poprzez kombinację klawiszy SHIFT+F5 lub SHIFT+R w niektórych przeglądarkach, ale nie zawsze prowadzi to do usunięcia błędów związanych z niepoprawnym odczytywaniem ciasteczek przez przeglądarkę.Jeśli dotychczas poniższe kroki nie zostały przez Was podjęte w przypadku wystąpienia trudności z załadowaniem się strony z grą, proszę spróbować:
- W pierwszej kolejności wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki (zwykle skrót Ctrl+Shift+Del) i odświeżyć stronę z grą;
- Upewnić się, że zainstalowana jest aktualna wersja wtyczki Flash Player (do pobrania tutaj);
- Spróbować logowania się do gry przy użyciu innej przeglądarki niż dotychczasowa.
Tutaj (uwaga do BB_xaar) przychodzi mi na myśl sugestia o weryfikację tego typu postów przez osoby, które są odpowiednio kompetentne. Przykre to, ale pojawianie się tego typu błędów naraża Wasz zespół na nic innego jak kompromitację...
Pominę kwestię sprawdzania wersji flasha (samodzielnie przez użytkowników), bo tego typu mechanizmy są dostępne już na poziomie JavaScriptu i wystarczyłoby podczas ładowania strony wyświetlić okienko dialogowe" "Używasz przestarzałej wersji flash, zaktualizuj ją do najnowszej wersji LINK. Prosty i czytelny przekaz, a ile wszystkim ułatwiłby życie...
Nie sposób chyba na koniec nie ominąć kwestii serwera testowego. Nasuwa mi się pytanie, jaki jest cel działania środowiska testowego, skoro i tak na serwery docelowe trafia nieustannie oprogramowanie wadliwe w których, istnieje tak wiele błędów? Dlaczego dzieje się tak, że usunięcie jednej usterki powoduje powstanie kolejnej, a niejednokrotnie obserwujemy sytuacje w których wprowadzanie kolejnych łatek powoduje cofnięcie poprzednich lub ponowne wystąpienie znanych już wcześniej i usuniętych problemów?
Na koniec pozwolę sobie zasugerować skoncentrowanie się zespołu nad usunięciem istniejących problemów (być może nawet przywrócenie wersji sprzed ostatniej przerwy konserwacyjnej) nam - graczom, niepotrzebne są eventy, których nie da się wykonać bez możliwości zalogowania do gry. Zmniejszenie tempa aktualizacji i aktualizowanie wersji faktycznie przetestowanej na serwerze testowym lub możliwość korzystania (wyboru przez użytkownika) ostatniej stabilnej wersji gry.
Czy jako jako użytkownicy, gracze i wreszcie Wasi klienci możemy liczyć na wprowadzenie takiego rozwiązania, które zapewni stabilne działanie aplikacji i grę na poziomie czasów w jakich przyszło nam żyć? Mimo wszystko wierzę że coś się wreszcie zmieni.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich graczy, cały zespół "The Settlers" i Volkera Werticha od którego to wszystko się zaczęło, a którego dzisiaj bardzo tutaj brakuje.
No ja chcialem sie zalogowac. Dwie godziny czekalem i nic. Chyba trzeba bedzie sie przeniesc na jakies serwery zagraniczne.
Dziękuje J4rek81...
*Dzień 84
Biała broda wcale nie jest taka zła, nawet mi się podoba... dzienniczku, wydaje mi się że ktoś próbuje nam odebrać miejsce w kolejce, ale nie zamartwiaj się, przygotowałem się na to... c.d.n
*Dzień 85
Jednak się pomyliłem drogi przyjacielu, nie doceniłem siły zdesperowanego tłumu, odebrali mi nie tylko miejsce w kolejce, ale nawet brodę którą tak polubiłem, co dziwne oszczędzili skarpetki, to nie mogli być tylko Polacy.
Ostatnio edytowane przez Kizume ; 20.02.2013 o 01:20
*Dzień 86
BB_xaar abdykował. To na pewno nie był Polak. Polacy pracują przecież do śmierci...