Zobacz wyniki ankiety: Czy potrzebne jest ułatwienie w filtrowaniu handlu?

Głosujących
32. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

17 53.13%
  • Nie

12 37.50%
  • Obojętne

3 9.38%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ułatwienie filtrowania w handlu

Kalaluna

Ułatwienie filtrowania w handlu

Proponuje aby dodać check boxa za pomocą którego mógłbym odznaczyć lub zaznaczyć wszystkie rodzaje produktów w kantorze handlowym.

Obecnie aby aby znaleźć np. "granit" muszę odklikać wszystkie okienka zostawiając tylko "przedmioty mistrzowskie", wolałbym kliknąć raz aby odznaczyć wszystko a następnie zaznaczyć interesujący dział. W ogóle bajecznie by było gdybym mógł od razu wybrać konkretny produkt który chce wymienić/kupić bez konieczności wertowania zwykle kilkunastu stron

Chodzi głównie o opcję Zaznacz/Odznacz wszystkie
    Ostatnio edytowane przez Kalaluna ; 05.01.2013 o 18:54 Powód: sprecyzowanie

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    A od czego masz filtr i wpisanie "granit" w szukaniu? Trochę tak... Nie bardzo.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    A mi by się przydał filtr, który pokaże tylko i wyłącznie oferty dotyczące np. sprzedam granit za monety. Teraz bym musiał wpisać słowo granit, odhaczyć wszystkie znaczki oprócz tego przy "zaawansowanych" a i tak to nie było by jeszcze to.

Pomógł by nawet jakiś znacznik, który powodowały że wyszukiwarka znajdowała by potrzebny produkt po stronie popytu lub podaży.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Chyba nie do końca wiecie jak działa filtrowanie...
    Po wpisaniu tego słowa "GRANIT" masz wszystkie oferty z granitem, w dodatku możesz sobie posortować, czy szukasz na sprzedaż czy kupno przez sortowanie kolumny. Nic nie musisz odhaczać i pojawiają się dokładnie tylko oferty z granitem i oferty od osób, które w nazwie gracza mają słowo "granit".
    W dodatku nie musisz pisać całej frazy, jak wpiszesz "koński", to wyszuka Ci wszystkie przygody "Na końskim grzbiecie".
    Kompletnie nie rozumiem, co wam w tym nie pasuje. Szukamy zazwyczaj konkretnego produktu w handlu, mamy możliwość dokładnego posortowania po tym produkcie, więc nie widzę potrzeby tworzenia kolejnej funkcji.
    Jeszcze jestem w stanie zrozumieć "zaznacz/odznacz wszystkie", w przypadku handlu wolnego pomiędzy znajomymi czy członkami gildii. ale w regularnym handlu nie robi to praktycznie żadnej różnicy.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez Evuleon Zobacz posta
    Chyba nie do końca wiecie jak działa filtrowanie...
    Po wpisaniu tego słowa "GRANIT" masz wszystkie oferty z granitem, w dodatku możesz sobie posortować, czy szukasz na sprzedaż czy kupno przez sortowanie kolumny. Nic nie musisz odhaczać i pojawiają się dokładnie tylko oferty z granitem i oferty od osób, które w nazwie gracza mają słowo "granit".
    Posortować mogę oferty tylko alfabetycznie...
    Proszę powiedz mi jak wyszukać tylko oferty granit za monety?

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Wpisujesz granit i klikasz kolumnę "koszt" i masz posortowane po każdym surowcu... Również za monety... Rosnąco lub malejąco ceną i widzisz wtedy tylko oferty za monety jedna pod drugą...

Osadnik Awatar fenixpiotr
    Serwer
    Kolonia
    mi się wydaje iż jeśli wyobrazisz sobie iż twój władyka przemieszcza się po kantorze handlowym albo po targu czy jakoś to znajdziesz oferty jakie są obecnie na targu a nie te co tylko chcesz - to taka gra trochę jest w wyobraźni jak te zadania dzienne...

mój pierwszy posta na tym forum
    witam wszystkich :P

ogólnie to zaznaczyłem tak bo nieznoszę wyszukiwania na której to stronie obecnie jest miecz albo węgiel bo alfabetycznie się pojajwiają...
    jeszcze jak masz 512 ramu to naprawde jedno kliknięcie potrafi wyłączyć IExplorera i szlag cię trafia
    - więc wyszukiwanie zmniejszyłoby obciążenie sieci i ramu...
    jestem za

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Fenixpiotr - po to jest okienko "wyszukaj", żeby sobie ten miecz czy węgiel znaleźć, wciąż nie rozumiem co chcecie usprawniać w sprawnym systemie.

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Ja bym nie grzebał, zwłaszcza w sortowaniu na handlu. Mamy pole do wyszukiwania po nazwie, mamy możliwość zaznaczania i odznaczania konkretnych kategorii przedmiotów, mamy dobrze działające sortowanie zarówno po ofertach jak i po kosztach więc możliwości zawężania wyszukiwania są dość rozbudowane. Było z tym wystarczająco dużo problemów a szkoda żeby coś popsuli próbując wprowadzić taką drobną poprawkę która raptem mogłaby zaoszczędzić parę kliknięć.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Zgadzam się z propozycją ulepszenia filtrowania sortowania na handlu. Odpowiedzi w stylu "działa, nie trza psuć" wydają mi się nieodpowiednie, gdyż chyba wszystkim (zarówno twórcom, jak i graczom) zależy na tym, żeby gra się rozwijała.

Nie mam pojęcia w jaki sposób sortowanie jest wykonane od strony technicznej, jednak wydaje mi się, że bez ryzyka zepsucia obecnych osiągnięć istniałaby możliwość dodania opcji do filtrowania zaawansowanego, gdzie można by np.:
    - wybierać konkretne rodzaje transakcji (np. węgiel -> monety), tak jak proponował Sir_Anihilator,
    - w obrębie konkretnego rodzaju transakcji sortować wg najlepszego przelicznika (np. w przypadku transakcji 'węgiel -> monety' przy 3 ofertach:
    1. '100w -> 2m',
    2. '400w -> 3m',
    3. '500w -> 4m',
    mielibyśmy je wyświetlone w kolejności 2,3,1 )
    [w tej chwili, żeby załapać się na okazjonalną ofertę zanim ktoś Cię ubiegnie, trzeba umieć mistrzowsko dzielić w pamięci]
    - w obrębie konkretnego rodzaju transakcji ustawiać dolne i górne granice ilości zasobów i przeliczników (np. w naszym przykładzie węgiel -> monety tylko oferty, gdzie sprzedaje się 1000 lub więcej węgla w cenach mniejszych od 30 i przelicznikach korzystniejszych niż 100 [100 węgla za 1 monetę])
    - wybierać konkretne grupy materiałów, które nas interesują, ale nie wg sztucznego podziału podstawowe, średnie, ... (np. napitek, miecze z brązu, miecze z żelaza, konie za monety, rudę miedzi, węgiel)
    [zauważmy, że obecnie nie da się wybierać rodzaju materiału płatniczego - jeśli wybierzemy tylko podstawowe, to wciąż wyświetlają nam się oferty, gdzie płaci się monetami, które przecież są zaawansowane]

Oczywiście pomysł autora o możliwości odznaczania wszystkich opcji także byłby przydatny (chociaż w obecnej formie filtracji faktycznie nie byłoby to znaczące usprawnienie czegokolwiek). Przedstawione przeze mnie pomysły są naturalnie jedynie przykładami funkcjonalności, które chętnie bym widział w handlu w przyszłości i nie wyczerpują tematu. Zanim miałbym się zastanawiać nad innymi opcjami, chciałbym żeby szanowni użytkownicy forum wypowiedzieli się na temat tych zaprezentowanych. Pozdrawiam serdecznie.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów