Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Propozycja, a raczej przemówienie do rozsądku.

Odkrywca Awatar spyderek
    Serwer
    Nowa Ziemia
    ciekawe że nikt nie zwrócił uwago na fakt, że kolega suare_z zadaje pytania o grę na globalu a nie na dedykowanym do tego kanale pomocy.
    Modowie jak już xaar z 10 razy powtarzał nie są od rozwiązywania problemów tylko od pilnowania porządku - np żeby z problemami udać się na kanał pomocy. Tam masz zawsze pełno chętnych do udzielenia ci pomocy i wspólnymi siłami zawsze coś ci doradzą, a global właśnie jest do takich pogaduszek o wszystkim i o niczym.
    W zasadzie to jak zaczynasz problemami spamować na globalu to powinieneś ostrzeżenie dostać, ale w sumie może to i za ostre posunięcie - ignorowanie ciebie było doskonałym pomysłem

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Mod to nie robot, który ma wiernie służyć każdej jednej zachciance. To też są ludzie i jak wchodzą do gry to mają prawo czerpać z tego jakąś przyjemność. To, że ktoś rozmawia z modem nie znaczy od razu, że się podlizuje itp. itd. Ja kilka razy potrzebowałem pomocy i bez problemu dostałem odpowiedź, a jak miliony osób co chwile pyta: "Jak zrobić półmisek ryb?", "Skąd wziąć narzędzia?" to krew człowieka zalewa.

To nie praca a wolontariat i nie mają z tego żadnych korzyści. Oczywiście problem ma osoba, która nie potrafi rozróżnić przeznaczenia kanałów czatu, które są opisane dość jasno.

Jak dla mnie temat do zamknięcia bo służy tylko do wylewania żalu.
    Ostatnio edytowane przez Rizznar ; 14.03.2012 o 12:11

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    A ja powiem jeszcze inaczej. Są zapewne dwa momenty kiedy moderator ignoruje pytanie gracza.

1. Nie wie jak to rozwiązać bo się z tym problemem jeszcze nie spotkał.
    2. Pytanie tendencyjne, na które przy tylko odrobinie wysiłku można znaleźć odpowiedź na forum.

W obu wypadkach zazwyczaj moderatorzy się powołują na to, że nie są od pomagania. Nie wiem jak u ciebie na serwerze, ale jednak na s1 jednak moderatorzy pomimo rozmów z graczami czasem coś odpowiedzą, szczególnie jak nie widzą by było jakieś gro ludzi innych do pomocy.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez Suare_z Zobacz posta
    Konsekwencją tego wpływu jest podejmowanie bezsensownych decyzji np o banowaniu (nie chodzi tutaj o mój przypadek) bo widziałem takich dużo. Chodzi też o same "cwaniactwo". Owy Mod zostaje podburzony przez swoich pomagierów i sypie banami na czat ect, a tak nie powinno być.
    Jeśli ktoś notorycznie spamuje kanał globalny (ogólny) pytaniami, zamiast wysilić się i przejść jednym klikiem na kanał pomocy albo obraża innych to nic dziwnego, że lecą bany. Wręcz u mnie na serwerze myślę, że owych banów jest kategorycznie za mało.

Cytat Zamieszczone przez BB_xaar Zobacz posta
    rolą moderatorów w grze nie jest świadczenie wsparcia technicznego, sugerowanie najlepszych metod rozbudowy, planowania przestrzennego itd. - mogą próbować pomóc, jednak to nie należy do ich obowiązków. Priorytetem jest pilnowanie porządku na czacie.
    No właśnie. Może i nie jestem jakimś wytrawnym graczem, a raczej wciąż świeżakiem to na moim serwerze nie widzę owego 'pilnowania porządku'. Jedynie w okolicach godzin 2-6 pilnować nie trzeba, bo albo nikogo nie ma albo ludzie są w porządku. Natomiast w ciągu dnia modów może być i 3 na kanale, a i tak nic nie robią pomimo burdy na czacie. Przy czym pragnę zaznaczyć, że ogłoszenia (czy to o kanale handlu, czy prośby o nie przeklinanie, czy o nie pisanie caps lockiem) to nie żadne działanie (to może wykonywać bot automatycznie), a ignorowanie problemu. Często zdarza się bowiem, że mod upomina po kilka razy, a i tak czat jest spamowany przekleństwami.. niestety =/

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Suare_z, być może przeoczyłeś mój post wyżej, więc pozwolę sobie powtórzyć: właśnie taka jest rola moderatora - pilnowanie, by wszyscy przestrzegali obowiązujących zasad. Moderatorzy nie są w stanie weryfikować Twoich zgłoszeń, od tego jest dział techniczny (support).
    Odpowiedz Odpowiedz z cytatem

to rozumie chyba każdy z graczy którzy już grywali w tego typu gry ale jest masa nowicjuszy którzy tego nie wiedzą i podstawową rolą moda powinno być właśnie im to uświadomić i poinformować jak mają to zrobić ,a dyskusja z graczami powinna być im zabronione(prywatne pogaduszki)
    a to że powinni modowie pilnować porządku to normalne ale zawsze w granicach rozsądku , bo co im przeszkadza jak nowicjusz nie doczekawszy się odpowiedzi na pomocy zapyta o coś na globalu?stanie się komuś krzywda??a za to banują!!zgroza !!
    na pomocy powinien siedzieć jeden mod non stop i cierpliwie odpowiadać na pytania -po to chyba ten dział stwożono?

ja tak to właśnie widzę i myślę że wtedy będzie się milej grało wszystkim

Banned
    Serwer
    Nowy Świat
    Witam,

Jak widzę nie każdy rozumie sens słowa moderator i nie zrozumie. Ślepa dziwna wizja "moderatora - pomocnika"

Moderator - zajmuje się moderacją miejsce do którego jest wyznaczony.

Zacytuje wikipedię dla nieświadomych:

Moderator – osoba oceniająca komentarze, oraz inne treści wprowadzane na stronie WWW, kanale IRC, liście dyskusyjnej, serwisie społecznościowym lub na forum, zazwyczaj posiadająca dostęp do narzędzi technicznych, zarządzania treścią oraz kontami uczestników na poziomie wyższym niż zwykli uczestnicy (jak np. trwałe usuwanie komentarzy, blokowanie i/lub usuwanie kont). Celem moderacji jest zapobieganie trollowaniu, nadużyciu systemu komentarzy , zapewnieniu, że wpisy nie będą powodować kłótni i rozstrzyganie sporów między użytkownikami. Moderatorzy dbają o przestrzegania zasad netykiety, a czasami również o czystość języka polskiego używanego w dyskusji poprzez zwracanie uwagi lub poprawianie błędów ortograficznych. Moderowanie może być wykonywane w trybie prewencyjnym – publikacja treści zależy wtedy od moderatora - lub w trybie nieprewencyjnym.

Link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_%28internet%29

Odniosę się do zarzutu że moderator nie pomaga: Proszę przeczytać powyższą definicję. Proszę przeczytać też wypowiedzi głównego admina TSO Polska.

@marabutpl, tak zabroń moderatorowi rozmawiać z ludźmi - przyznam że to mnie rozwaliło na całej linii; moderator jest człowiekiem, a ta "praca" to hm, żadna praca to jest wolontariat, to coś co robi moderator z własnej woli i w dobrej wierze.

Jeśli chcesz siedzieć po pomocy i odpowiadać na jedno to samo pytania po 100 razy na godzinę, zapraszam do zgłoszenia się na moderatora.

Radzę zapoznać się z tym kim jest moderator a potem zakładać takie tematy. Nie posiadając żadnej wiedzy i rozpoczynając temat mający na celu wywołać niepokoje społeczne - nie wnosicie nic prócz że ludzie zapamiętają Was dość negatywnie.

Pozdrawiam,
    MOD_Soliren

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    @marabutpl, tak zabroń moderatorowi rozmawiać z ludźmi - przyznam że to mnie rozwaliło na całej linii; moderator jest człowiekiem, a ta "praca" to hm, żadna praca to jest wolontariat, to coś co robi moderator z własnej woli i w dobrej wierze.

Jeśli chcesz siedzieć po pomocy i odpowiadać na jedno to samo pytania po 100 razy na godzinę, zapraszam do zgłoszenia się na moderatora.

otórz drogi MOD_Soliren wyobraź sobie że ja znam pracę moda bo byłem nim w ********ch i travianie i to kilka lat (zaraz po operacji kręgosłupa)miałem mnóstwo czasu na grę i jak mi to zaproponowano to podjąłem się tego zadania - nie łatwa to robota fakt i szarpiąca nerwy ale to co napisałem w poprzednim mejlu to ułatwia grę a nie odczłowiecza moda
    nikt nie zażuca wtedy kumoterstwa - raz zwraca uwagę potem ban na 0.5 godziny na czat następny 2 godz.na grę trzeci usunięcie konta tak postępowaliśmy i był spokój a trole pojawiały się na 2-3 dni i znikały
    tu by większość graczy też tak chciała mieć
    a co się tyczy działu pomoc to nie trzeba tam nikogo żadnego moda tylko prosty opis gry aby każdy młodzieniec i dziewczynka mogła se kliknąć i sama dowiedzieć się co i jak
    pomyślcie nad usprawnieniem tej gry bo sama w sobie jest fajna tylko niedopracowana a modzi zbyt liberalni - to koledzy i koleżanki a mają być sędzią i katem na trole

Banned
    Serwer
    Nowy Świat
    Cytat Zamieszczone przez marabutpl Zobacz posta
    a co się tyczy działu pomoc to nie trzeba tam nikogo żadnego moda tylko prosty opis gry aby każdy młodzieniec i dziewczynka mogła se kliknąć i sama dowiedzieć się co i jak
    Na forum gry są poradniki jej dotyczące. Od początku gry jest samouczek. Wszystko jest jasno i prosto napisane. Wystarczy przeczytać, jednak w Polsce od dłuższego czasu następuje znaczne obniżenie potrzeby poszukiwania wiedzy. Oczekuje się jedynie papki informacyjnej, najlepiej przeliterowanej i przeczytanej zainteresowanemu żeby nie musiał wysilać swojej głowy. Trzeba poczytać, ruszyć umysł i zrozumieć.

Podajesz przykład Plemion. TSO to nie ******** - my postępujemy według WEWNĘTRZNYCH zarządzeń TSO. Moderatorzy postępują wedle przykazań i uwag Administracji Projektu. Administracja otrzymuje swoje wytyczne z biura i tyle. System zależności.

Ps. Jeśli ktoś chce oskarżać mnie czy innego moderatora o kumoterstwo (wiecie co znaczy ten termin?) niech to robi na Supporcie. Forum nie jest od tego. I tak naprawdę ten temat powinien zostać już dawno zamknięty, gdyż jak już pisał Xaar forum czy chat nie jest miejscem na składanie uwag i skarg na pracę moderacji gry TSO.

Pozdrawiam,
    MOD_Soliren

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    My tu rozmawiamy z wami modami ,(ja się nie żalę ani skarżę) po to aby i wam i nam grało się spokojniej i lepiej .
    Wy jako ich podwładni-pracownicy (mod)macie większe szans na kontakt i przekazanie naszych sugestii które możemy razem wypracować
    Właśnie po to zabrałem głos na tym forum ,a jak byśmy już coś uzgodnili to wtedy i my jako gracze i wy modzi interweniowali byśmy u supporta

TAK TO WIDZIAŁEM ALE JAK NIE DA SIĘ TO JUŻ MILCZĘ

PS. support nie kwapi się z czytaniem i odpowiedziami ,wiem bo zgłosiłem tam (w porozumieniu z jednym z modów)grę z synem z jednego komputera i cisza jak na pogrzebie organisty

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez BB_xaar Zobacz posta
    Hej,

chciałbym przypomnieć, że główną rolą moderatorów nie jest pomaganie przy problemach technicznych - jeśli podczas gry napotkałeś na jakiekolwiek trudności, proszę zgłosić się do naszego supportu. Moderatorzy zazwyczaj nie są w stanie zweryfikować tego co piszesz, mogą spróbować doradzić, jednak to nie jest ich główna rola.

Co jest głównym zadaniem moderatorów czatu?
    Pilnowanie, by osoby łamiące obowiązujące zasady dostawały odpowiednie "nagrody" (od słownych upomnień aż po stałe blokady).

Dodatkowo, prosiłbym, by wszelkie zastrzeżenia co do pracy polskiego teamu były kierowane bezpośrednio do supportu - forum i czat to nie miejsce na takie opinie.
    chyba kpisz dzis padlo pytanie ile trzeba czekac na odpowiedz suportu i tu odpowiedz, odrazu uprzedzam trzymajcie sie albo siadajcie "10 dni" to zdeka chyba jakies jaja sa
    a wlazenie w /XXX/ to naprwade az sie wymiotowac chce czasami, ale to chyba spowodowanie jest przez niskie iq grajacych
    Ostatnio edytowane przez MOD_Soliren ; 14.03.2012 o 17:27

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów