Zobacz wyniki ankiety: Czy w zestawieniu LUDNOŚĆ ilość wojska powinna być rozbita na dwie sumy ?

Głosujących
8. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Dwa pola (sumy) - GOTOWI oraz SZKOLENI

4 50.00%
  • Jedno pole, jak jest teraz ILOŚĆ WOJSKA (suma gotowych i jeszcze szkolonych)

4 50.00%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Poprawne podanie ilości wojska w zestawieniu LUDNOŚĆ

Osadnik
    Serwer
    Złota Góra

Poprawne podanie ilości wojska w zestawieniu LUDNOŚĆ

Dopiero teraz zauważyłem, że w zestawieniu "Ludność" podana ilość wojska jest sumą wojska gotowego (realnie do wykorzystania) i tego które jest w szkoleniu (czyli "wirtualnego"). Nie można na tej podstawie podejmowac szybkich decyzji...
    Powinny być dwa pola ilosci wojska: wojsko gotowe (przydzielone plus nie przydzielone) oraz drugie pole: wojsko w szkoleniu.

W zestawieniu LUDNOŚĆ jest wolne miejce pod polem "czas przybycia nowego osadnika" Tam można szybko i prosto dodać jedno pole informacyjne np. SZKOLENI. Sądzę, że BB na to sie może zgodzić i szybko wprowadzić.
    Natomiast propozycje dotyczące bardziej rozbudowanej statystyki wojskowej (przydatnej zaawansowanym graczom) zostaną jak sądzę, pod byle pretekstem odrzucone... Dlaczego? Ano dlatego, ze gra jest dla graczy w wieku od 5 do 105 lat i w pierwszej warstwie powinna byc prosta i zrozumiała...
    Ostatnio edytowane przez dionizos12 ; 04.07.2013 o 16:50

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Szkoda że nie dałeś trzeciej opcji - obojętne.
    A co do pomysłu - osobiście kalkuluję na podstawie ilości konkretnych rodzajów wojsk, z reguły rekrutów, sporadycznie konnych.
    Globalna informacja jest dla mnie niewiele warta.
    Nawet informacja o ilości szkolonego wojska bez rozbicia na rodzaje też jest dla mnie bezwartościowa.

Osadnik
    Serwer
    Złota Góra
    Cytat Zamieszczone przez RedJul Zobacz posta
    Szkoda że nie dałeś trzeciej opcji - obojętne.
    A co do pomysłu - osobiście kalkuluję na podstawie ilości konkretnych rodzajów wojsk, z reguły rekrutów, sporadycznie konnych.
    Globalna informacja jest dla mnie niewiele warta.
    Nawet informacja o ilości szkolonego wojska bez rozbicia na rodzaje też jest dla mnie bezwartościowa.
    Ankieta słuzy wypracowaniu opcji zmiany. Trzecia opcja "obojetne," nie ma wg mnie sensu, bo albo zmieniamy albo zostaje jak jest...

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez dionizos12 Zobacz posta
    Ankieta słuzy wypracowaniu opcji zmiany. Trzecia opcja "obojetne," nie ma wg mnie sensu, bo albo zmieniamy albo zostaje jak jest...
    Twoje "wg mnie" stoi w sprzeczności z regulaminem działu. Punkt 8. wyraźnie mówi:
    Temat powinien zawierać ankietę złożoną z trzech możliwości wyboru: ZA, PRZECIW, OBOJĘTNE. Opis owych możliwości może odbiegać od zaproponowanego modelu, jednakże musi umożliwić jasne sprecyzowanie opinii o pomyśle/sugestii.
    Zmiana niczego nie wnosi. I tak (prawie) wszyscy patrzą ile mają w danej chwili poszczególnych oddziałów, a nie ile mają wojska w sumie bo ta informacja nie jest do niczego potrzebna (wyłącznie żeby sprawdzić sobie czy np. przy okazji jakiegoś buga ze znikającym wojskiem suma populacji się zgadza). Wojska będącego w szkoleniu i tak nie da się wykorzystać, więc nie ma to żadnego wpływu na bieżące decyzje taktyczne. Jeśli już, to wolałbym np. informację ile jednostek jakiego typu się aktualnie szkoli (np. w formie 500/200 - 500 gotowych, 200 w trakcie szkolenia). Zmodyfikuj nieco propozycję, to pomyślę jak zagłosować
    Ostatnio edytowane przez zwolk ; 04.07.2013 o 12:23

Osadnik
    Serwer
    Złota Góra
    Zwolk, byc może lubisz sobie na piechotę przeliczać, kalkulować i sumować. Rób jak chcesz, ale nie zmuszaj do tego innychi i proszę nie pisz dyrdymał, ze to wspaniałe.
    Jak mam statystykę w grze, to oczekuję aby była konkretna (prezyzyjna) i ułatwiała podejmowanie decyzji. Sumowanie wojska realnego z bedącym w szkoleniu jest czystym absurdem. Taka informacja jest praktycznie nieprzydatna, służy co najwyżej poprawie samopoczucia ("ale mam armię")

P.S. Wszędzie cię pełno na forum. Negujesz ciekawe inicjatywy, na zasadzie "jest pięknie, a będzie jeszcze lepiej, nic nie trzeba zmieniać". Pouczasz i instruujesz niemal z pozycji ambony.

Nie zauważyłem byś wystapił z jakąś istotną, pionierską inicjatywą. Przyklejasz tylko własne komentarze do pierwotnych (otwierających wątki) postów (pomysłów) innych i wytykasz często drobne i nieistotne niedociągnięcia. Tak, w ten sposób łatwo zaistnieć, ale nic ponadto...

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    O ile mi osobiście obecna sytuacja niespecjalnie przeszkadza, to nie widzę powodów, dla których nie można by było tego wyświetlania uporządkować, więc "tak" (dla pierwszej opcji).

P.S. O ile mi wiadomo Zwolk poparł kilka inicjatyw, w tym parę takich, którym ja byłem przeciwny. W dodatku zwykle przedstawia swoje argumenty, więc nie demonizowałbym go tak okrutnie :P A to, że ktoś ma inne zdanie, to nie znaczy że ma z nim siedzieć cicho.
    Co do punktu "obojętne" w ankiecie muszę mu przyznać rację: o ile można się sprzeczać, czy jest to tak samo ważna odpowiedź jak "tak" lub "nie", to jednak wymaga jej regulamin i nie ma się co obruszać.
    Ostatnio edytowane przez Larxand ; 04.07.2013 o 15:03 Powód: uzupełnienie

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cóż, wydawało mi się, że zaproponowałem konstruktywną poprawkę Twojej propozycji (ile jednostek jakiego typu się aktualnie szkoli (np. w formie 500/200 - 500 gotowych, 200 w trakcie szkolenia)), ale Ty wolisz się skupić na tym, że ośmieliłem się cokolwiek wytknąć i zrobić rysę na Twoim idealnym pomyśle.

Jeśli pomysł mi się podoba, to wychwalam go pod niebiosa. Jeśli moim zdaniem jest niedopracowany, to staram się zaproponować sposób jego ulepszenia. Jeśli mi wygląda na bezsensowny, jadę z góry na dół. Nie oczekuj, że każdy będzie głosował za Twoimi pomysłami tylko dlatego, że są Twoje.

P.S. W dalszym ciągu powstrzymuję się od głosowania, głównie dlatego żeby Ci pokazać, że nie skreślam Twojego pomysłu, tylko czekam na jego rozwinięcie, bo uważam, że nie jest zły, ale wymaga dopieszczenia.

Osadnik
    Serwer
    Złota Góra
    Cytat Zamieszczone przez Larxand Zobacz posta
    O ile mi osobiście obecna sytuacja niespecjalnie przeszkadza, to nie widzę powodów, dla których nie można by było tego wyświetlania uporządkować, więc "tak" (dla pierwszej opcji).

P.S. O ile mi wiadomo Zwolk poparł kilka inicjatyw, w tym parę takich, którym ja byłem przeciwny. W dodatku zwykle przedstawia swoje argumenty, więc nie demonizowałbym go tak okrutnie :P A to, że ktoś ma inne zdanie, to nie znaczy że ma z nim siedzieć cicho.
    Co do punktu "obojętne" w ankiecie muszę mu przyznać rację: o ile można się sprzeczać, czy jest to tak samo ważna odpowiedź jak "tak" lub "nie", to jednak wymaga jej regulamin i nie ma się co obruszać.
    Zgadzam sie, dziękuję za wyważoną wypowiedź... Co do opcji "obojętne" podtrzymuję swoje zdanie, natomiast jesli jest taki wymóg regulaminowy, to w formularzu ankiety powinna być na sztywno zaimplementowana odpowiedź "obojętnie". Tylko co to za wolnośc wypowiedzi..? Mam tworzyć ankietę, do której ktoś przygotował wcześniej odpowiedź?

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Mam tworzyć ankietę, do której ktoś przygotował wcześniej odpowiedź?
    Nie, tylko taką, żeby można się było opowiedzieć przynajmniej za, przeciw, albo nie mieć zdania

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Zgadzam sie, dziękuję za wyważoną wypowiedź... Co do opcji "obojętne" podtrzymuję swoje zdanie, natomiast jesli jest taki wymóg regulaminowy, to w formularzu ankiety powinna być na sztywno zaimplementowana odpowiedź "obojętnie". Tylko co to za wolnośc wypowiedzi..? Mam tworzyć ankietę, do której ktoś przygotował wcześniej odpowiedź?
    1. Jeśli tak to słowo "obojętne" Ciebie tak razi to może "tak, ale ze zmianami" ?
    2. Bronisz swojej koncepcji jak dziewica cnoty nie słuchając argumentów innych graczy. Wcześniej powiedziałem Ci to delikatnie, teraz powiem wprost - w tej formule pomysł jest kiepski, nic nie wnoszący, nie ułatwiający gry, w sumie do kosza.
    3. I na przyszłość odnoś się do meritum uwag a nie czepiaj się słówek.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów