Proponuję we właściwościach każdego budynku produkcyjnego dodać checkbox "Praca na premii".
Działanie opcji:
- gdy budynek jest wyłączony, to wrzucenie na niego premii włączy go
- gdy premia przestanie działać na budynku, to się sam wyłączy
Wersja do druku
Proponuję we właściwościach każdego budynku produkcyjnego dodać checkbox "Praca na premii".
Działanie opcji:
- gdy budynek jest wyłączony, to wrzucenie na niego premii włączy go
- gdy premia przestanie działać na budynku, to się sam wyłączy
Jestem na nie , śmierdzi lenistwem na kilometr skoro nawet nie chce się włączyć i wyłączyć budynków.
Zastopuje sobie mennice. Bo będę chciał zrobić sobie kilka dni wolnego. A tu jakiś świerzak z gildii będzie miał zadanie dzienne rzucić komuś kanapke i mi włączy...
Totalna bzdura...
Rozumiem, że chodzi o premiowanie własnych farm bez konieczności przelogowywania się i ręcznego odpalania budynków :) Też jestem na nie.
Piotru70, akurat z mennicą to najmniejszy problem, w najgorszym przypadku będzie "pusta" premia jak nie będzie sztabek w magazynie. Gorzej np. z kopalnią (przykładowo na 5 lvl), która w trakcie takiej operacji może się po prostu zawalić bo braknie złoża.
na przykład taki argument, ze całe złoto robie na premiach x3 lub wiekszych wiec wrzucenie mi premi x2 jest dla mnie strata.
jak wyzej wspomniano, smierdzi multikontowym lenistwem przelogowania sie.
jestem na nie również.
Nic z tego. Przykro mi.
Primo: Szczerze powiem, nie nie przyszło mi na myśl zastosowanie w multikonciarstwie, nie zajmuję się tym. Co więcej myślę, że należało by przyjrzeć się po tym kątem tym którzy tak to skojarzyli. I to za jakim znawstwem problematyki ...
Secundo: Mój pomysł powstał, ponieważ chciałbym by budynki obrabiające cenne surowce (np wydobycie i obróbka złota) działały tylko na premii. Osobiście wymieniam na dobę dwie serie koszy i jest parę godzin bez premii, czyli ok 6. Najchętniej zapauzował bym produkcję na ten czas.
Gdy przed pójściem do pracy wymienię koszyki, to nim wrócę działają ok 1-1,5h bez premii. Wolałbym żeby lepiej nie pracowały. A do tego nie zawsze wracam prosto do domu (wbrew pozorom nie do lasu) i źle się czasem czuję, że moje cenne surowce są obrabiane w tym czasie bez premii.
Tertio: Argumenty o lenistwie uważam za niedorzeczne. Wyłączanie i włączanie kilkunastu budynków (u innych pewnie większej ilości) to nie żadna zabawa, ale przykra, żmudna klikologia.
Quatro: Osobom obawiającym się, że ktoś rzuci im niechcianą premię uruchamiającą budynek, powiem tak: to miała by być OPCJA, a nie zmiana w ogóle zachowania wszystkich budynków. Nie chcesz by ktoś uruchomił ci buffem kopalnię, albo mennicę, to nie aktywujesz na tym budynku takiej opcji i masz działanie jak teraz!
Quinto: Pod wpływem powyższej uwagi, do pomysłu dodałbym coś takiego, że gdy wchodziło by się do sąsiada, wybrało by się premie do rzucenia, to budynki wyłączone, które mogły by zostać włączone premią miałby by jakiś efekt graficzny, który by o tym informował.
Bufne sobie np. koszem egzo. Czas minie, mnie nadal w grze niema, a ktoś mi bufnie jakimiś śmieciami. Nadal mylisz się kolego.Cytat:
Quatro: Osobom obawiającym się, że ktoś rzuci im niechcianą premię uruchamiającą budynek, powiem tak: to miała by być OPCJA, a nie zmiana w ogóle zachowania wszystkich budynków. Nie chcesz by ktoś uruchomił ci buffem kopalnię, albo mennicę, to nie aktywujesz na tym budynku takiej opcji i masz działanie jak teraz!
Ręce normalnie opadają.Cytat:
Nadal mylisz się kolego.
Powtórzę: jak nie zaznaczysz opcji, to działanie jest dokładnie takie jak teraz.
Ty chyba nie rozumiesz tego co napisał Piotru, postram się wytłumaczyć najłatwiej jak sie da:
-masz kopalnię złota w której ustawiłeś "pracuj tylko na bufie",
-sam wrzucasz sobie kosza egzo lub prosisz o to znajomego i jest ok
-pod Twoją nieobecność ktoś wrzuca Ci na kopalnię półmisek czy zwykły kosz (zaznaczam ze to ta sama kopalnia na której sam zaznaczyłeś "pracuj na bufie")
-surowiec jest zużywany i masz mniejszą produkcję niż chciałeś
już nie mówię co by się stało gdybyś wyjechał na kilka dni i poprosiłeś jednego znajomego żeby Ci te kosze rzucał i skończył jak zostanie tyle surowca ze kopalnia by padła, ale trafia Ci sie inny znajomy co wspaniałomyślnie postanowił rzucić Ci koszyk i surowiec się kończy a kopalnia zapada.
Brawo, kolejny bystrzak.Cytat:
Ty chyba nie rozumiesz tego co napisał Piotru, postram się wytłumaczyć najłatwiej jak sie da
Powtórzę po raz drugi: NIE ŻYCZYSZ SOBIE URUCHAMIANIA BUDYNKU PREMIAMI, TO NIE ZAZNACZASZ TEJ OPCJI!
Co do opisanego scenariusza, to moim zdaniem, on właśnie potwierdza przydatność tej opcji.
Napisałeś, że rzucasz kosza i pod twoją nieobecność premia się kończy.
Co się dzieje obecnie w tej sytuacji?
Otóż, kopalnia dalej pracuje, bez jakiejkolwiek premii. W najczęstszym przypadku. W tym raczej rzadkim umówiłeś się by ktoś ci rzucił drugi kosz.
A gdybyś zaznaczył na tej kopalni rozważaną tutaj opcję, kopalnia przestałaby pracować (chyba że umówiłeś się by ci rzucili następną premię).
Oczywiście istnieje ryzyko, o którym jęczycie, ale jest to ryzyko moi zdaniem niezwykle małe.
Gram w grę 14 miesięcy i rzucali mi niespodziewane premie może 3-4 razy, półmiski, nowi ludzie, dawno temu.
Obcy ludzie, w sensie spoza gildii, nie robią przecież takich rzeczy, kosze to towar który kosztuje, nie rozrzuca się tego przecież za frajer.
A jeśli znajomi z gildii tak robią, to jest to kwestia dogadania się i już.
A jeśli nawet, hipotetycznie rzecz biorąc, zdarzałyby się incydenty, o których piszecie, to straty nimi spowodowane są znikomo małe w porównaniu ze stratami, którym omawiana opcja mogłaby zapobiec, czyli stratami w całej gospodarce, dokonującymi się co dzień, na skutek pracy bez jakiejkolwiek premii!
Opcja "wyłącz po skończeniu premii" byłaby rozwiązaniem sytuacji i waszych waśni. Kończy się premia, kończy się produkcja. Uruchamia się opcję ręcznie, każdorazowo, jak działa na budynku premia. Jak nie ma tej opcji to budynek pracuje normalnie bez premii, po jej zakończeniu, tak jak to było do tej pory.
Jeszcze ciekawiej by było gdyby to był rodzaj premii rzucany na budynki z premią, albo by był budynek który posiada poborców podatkowych/dozorców, co daje nam możliwość zablokowania budynku. Na każdy poziom powiedzmy 3ech poborców podatkowych/dozorców, na piątym poziomie możemy zatrzymać sobie w sumie 15 budynków, a opcja by działała jak wyżej ... opcji jest wiele i na pewno by to urozmaiciło rozgrywkę i naszą wyspę ;)
Byłoby to wygodne.
Rozumiem ze Ta opcja ma się automatycznie wyłączać po skończeniu działania premii.
Jeżeli tak, to pomysł fajny, lecz bardzo zmniejszy częstotliwość odwiedzin, co ma wpływ na dochody.
Zwróć uwagę, że ci, którym zastosowanie tego "w multikonciarstwie" przeszło przez głowę i wyrazili tu swoją opinię na ten temat (między innymi ja), wyraźnie napisali, że są przeciw takiej opcji. Multikonciarze z pewnością siedzą cicho i tylko głosują za taką opcją.
Jak już chcesz się komuś przyglądać, to może takim graczom, którzy np. grając na rocznym koncie zadają na forum pytania o rzeczy podstawowe, które poznaje się w pierwszych tygodniach, czy nawet w pierwszych dniach gry, bo od takich czuć Allegro na odległość.
Absolutnie nie życzę sobie, by ktoś był w stanie włączyć mój budynek rzucając na niego premię - zresztą byłoby to zdecydowanie za duże ułatwienie, nie tylko dla multikontowników. Natomiast rozwiązanie "zatrzymaj gdy skończy sie premia", proponowane zresztą powyżej jest jak najbardziej cacy. Problem z multikontami rozwiązany. Problem z kanapką niszczącą kopalnie rozwiązany. Problem z wstawaniem o czwartej rano by wyłączyć kopalnię ~rozwiązany (trzeba wycelować odpowiednią premię na końcówkę)
Ok, jeśli opcja byłaby do włączenia dopiero na pracującym budynku z przyznaną premią to tak, ale automatyczne uruchamianie to nie.
Ja to widzę tak: Jak otworzymy budynek który ma przyznaną premię to możemy kliknąć na obrazek premi i wtedy za tym obrazkiem pokazywałby się czerwony kwadrat (a'la stop) który by sugerował że budynek skończy pracę gdy skończy się premia.
ja popieram zwłaszcza, że pracuje na kuchni, moje zmiany są po 12h, + dojazdy a nie mam po 150 koszy egzo, aby ktoś mi je wrzucał codziennie, a nikt też nie będzie komuś co 2dni po 150 koszy wrzucał- bo się jest w pracy, więc taka opcja by była bardzo przydatna":>
Pomysł bardzo dobry. Wręcz istotny do rozwoju gry. Lecz wymaga troszkę doprecyzowania. Tak, aby nie rozregulował gospodarki. Popieram i dziwię się graczom, którzy go odrzucają.
Pozdrawiam i życzę przyjemnej gry :)
Chciałbym żeby wprowadzono że budynek by się wyłączał jak się premia kończy, i jak ktoś premie da to budynek by się załączał. Oczywiście to by działało tylko wtedy gdy gracz zaznaczył by taką opcję na budynku.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania: Oczywiście to by działało tylko wtedy gdy gracz zaznaczył by taką opcję na budynku.
No i niech się cieszą. A nawet niech tańczą, piją i lulki palą. To dlatego mam nie móc skorzystać z takiej opcji? Całe szczęście ja nie mam takiej traumy.
Podkreślił mi ale nie wiedziałem co jest grane i tak zostało. Myślę że że wszyscy wiedzą o co mi chodzi.
Rowniez jestem na nie, tak jak Jurek mówi.
na przykład ja miałem wcześniej taki pomysł:
i jednak większość graczy w ankiecie jest na tak.
Ma się wrażenie, że hejterzy nie ogarniają słowa "opcja",
również mogę zarekomendować słownik:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2569812/opcja
Tylko na premii
Chcialbym zasugerowac pewna zmiane (i tak pewnie nikt tego nie zrobi ale napisac warto).
Co myslicie o tym aby kazdy budynek mial opcje pracy tylko na premii? Czyli jak chce aby budynek nie produkowal niczego jak nie ma na nim nalozonej premii to ustawiam checkbox i jak premia sie konczy to budynek idzie w uspienie.
To przydatne np na bajkowym czy ludwisarni gdzie produkcja bez premii jest malo oplacalna. Jak np mam 40k fasoli i chce troche przerobic na lodygi to wrzucam np przekaske ktora trwa tam jakis czas. Potem albo zapomne o tym aby wylaczyc ten budynek albo nie moge sie zalogowac z roznych powodow przez jakis czas to bajkowy mi przemieli kupe fasoli ktorej nie chcialem przemielic.
Z ta proponowana opcja bylbym spokojny ze fasola nie pojdzie na marne.
Proponowane sto razy, poza tym chyba nikt z proponujacych sie nie zastanawia jak z technicznego punktu widzenia zrealizowac sledzenie po stronie serwera wszystkich budynkow wszystkich graczy, zeby w odpowiednich momentach niektore wylaczac.
Na pewno to jest robione bo jak sie konczy premia to naliczana jest zmniejszona produkcja. To dokladnie tak jak wlaczasz upgrade budynku. W pewnym momencie po przejsciu na wyzszy poziom produkcja jest inna.
A jak z technicznego punktu widzenia jest zrealizowane śledzenie wszystkich kopalni wszystkich graczy żeby w odpowiednich momentach (czyli po wyczerpaniu złoża) niektóre zamieniać w zapadliska? Jak dla mnie sytuacja analogiczna, tylko zamiast sztuk na złożu odliczamy czas premii, a zamiast zapadliska zatrzymujemy produkcję. I nie musimy śledzić wszystkich budynków wszystkich graczy, tylko te z zaznaczoną opcją. Wystarczy kazać budynkom inaczej się zachować po zakończeniu działania premii gdy opcja będzie zaznaczona. To chyba da się zrobić.
Nic nie jest śledzone bo by serwer jednego konta nie obsłużył nie mówiąc o tysiącach. Dane są wczytywane jedynie podczas wykonywania pewnych akcji, czyli to ile masz surowców serwer wylicza dopiero gdy wejdziesz w daną zakładkę domu władyki, czy handlu, czyli kilka razy dziennie, a nie co sekundę. Z punktu widzenia technicznego wprowadzenie tego pomysłu jest prostsze niż drugiego suwaka w koszarach bo gra korzysta już z takich mechanizmów, jak wspomniał chociażby kolega zwolk.
Jak najbardziej jestem za, ale pomysł jest sprzeczny z interesami twórców bo przecież o to chodzi by gracze logowali się i grali jak najwięcej.
System musi w jakis sposob otrzymywac informacje o tym czy opcja jest zaznaczona/ zostala zaznaczona/ zostala odznaczona. Inna sprawa jest to w jaki sposob jest to zrealizowane, bo (zgodze sie z Wami) juz w innych przypadkach to dziala.
Przeciwko samej propozycji nic nie mam.
E tam, to już trochę przesada. Premia to jest przecież udogodnienie, dodatek, nie podstawa.
Eno, skasowaliście mojego posta.
Mój pomysł był lepszy, budynki miały się do tego same uruchamiać:
Akurat to auto-uruchamianie zostało dość mocno skrytykowane :) A jak już nawiązujemy do tamtego tematu, to dodatkowo udostępniłbym taką opcję tylko dla premii rzucanych samodzielnie u siebie, tak żeby multikonciarzom nie ułatwiać :)
jestem na nie. jeszcze może dla tych co nie mają silosów, ani młynów "samoodrastające" pola zbóż i studnie bez dna?
Ty o gorach inni o morzu. Jak sie ma to co napisales do pracy na premii?
Tu chodzi o to ze nawet jak sie codziennie logujesz i w gaszczu budynkow nie zauwazysz, zapomnisz ze na budynku pare dni wczesniej dales sobie premke i nie chcesz bezsensownie tracic surowcow to ci sie produkcja wylaczy. Jak lubisz sledzic jak pracuje budynek to opcji takiej nie wlaczasz.
Jak premia trwa 12-24h to jeszcze mozna pamietac zeby pilnowac ale jak trwa dluzej to latwo zapomniec. Poza tym czasem premka sie konczy w nocy i nie masz jak wylaczyc produkcji a bedziesz w stanie sie zalogowac nastepnego dnia po poludniu to wtedy jestes do tylu z surowcami, np. fasola, stal, zelazo itp.
Czy podoba ci się pomysł by automatycznie zatrzymywała się praca w obiektach na których skończyła się premia?
Albo by móc z góry ustalic które po skonczonej premi mają dalej pracować, a które mają sie zatrzymać.
Czy jesteś za wprowadzeniem takiej opcji?
Zawsze oczywiście potem możemy sami te obiekty włączyć ponownie, zminimalizuje to sytuacje kiedy zapomnimy wyłączyć obiekty które bez premi potrafią szybko zużyć cenne surowce, np. budowle mistrzowskie.