Kto nie chce wydawać fortuny na patenty budowlane może wpisać tu swoje pomysły :-)
Wersja do druku
Kto nie chce wydawać fortuny na patenty budowlane może wpisać tu swoje pomysły :-)
Przede wszystkim należałoby zmienić ceny patentów u kupca, a po drugie można by je zdobywać w inne sposoby niż podbój terenu (mnie się kończą takie tereny).
Jeżeli macie inne sugestie to piszcie :-)
No przecież zdobywasz je za wbicie lvl, po za tym masz extra 15patentów za łodygi, dodatkowo można zbierać klejnoty na patenty u kupca ...
Nawet jesli nie chcesz wydawać realnych pieniędzy na grę, wystarczy cierpliwie zbierać klejnoty i patenty się znajdą ;p
MI sie wydaje ze liczba patentów jest wystarczająca, w dalszym rozwoju swojej wyspy i tak najwięcej miejsca zajmą budynki bez patentowe (rezydentki i wszytko inne co daje populacje, silosy czy młyny)
To twoje zdanie, u mnie wygląda to znacznie gorzej.
ja polecam inwenture, przejrzeć co sie ma na wyspie i zastanowić sie po co, juz kilka razy widizałam jak ktoś skarży sie na brak patentów a okazuje sie że ma np 4 kamieniarzy na drugim poziomie...tartaki igła to samo, na handel nie warto tego produkowac wiec na swoje potrzeby po 1 i tyle a ludzie jakos sie przywiązuja i im szkoda wyburzać:)) no i obowiązkowo sukcesywnie wymieniac rezydencje za patenty na te z handlu
loko2: wyślij zapkę to lukne co tam masz i cos się doradzi.
Ja mam jeszcze 130 patentow do kupienia u kupca a jutro 49lvl nabije ^^
Może mam mieć po 3 leśników, 2 drwali i 1 tartak ? ( iglastych ) I niby za co ja mam budować ? Produkcja jest mizerna,
na handlu oczywiście nie kupię bo za co ? Na monety nie można być na utrzymaniu a innymi towarami jak mam handlować jak również jest po
2-3 gospodach, 1-2 młynach, 1 piekarni - to produkuje mizerne ilości, oczywiście gospodarstw musi być więcej bo jeszcze potrzeba napitku,
drewno jest z resztą potrzebne na węgiel = miecze itp. a czym wyszkolisz takich ochotników ? Węgiel da się wykopać jednak nie oszczędza
się jakoś dużo tych patentów 5-6 przecież zaraz to się zmarnuje na nowe budynki której minimalna gospodarka to z 4-5 budowli.
Co do 5+ patentów to nim się nacieszymy chociażby takim pierwszym patentem to trzeba będzie dużo pokombinować :)
Mnie wręcz cieszy to, że można jakoś zdobyć te patenty bez kupna klejnotów jednak tak szybko tego nie przybędzie :(
A moja sugestia jest taka, ze w pewnym momencie gry patenty stają się bardzo zbędne i polecam nie wykupywać ostatnich 30 tylko lepiej te kleje zainwestować w jakąś produkcje. Brakuje po prostu miejsca na wyspie.
Wg mnie kamieniarz i tartak iglasty jest w ogole nie potrzebny i nie trzeba tego posiadać na wyspie jeśli ma się mało patentów. Te surowce potrzebne tylko przy przenoszeniu budynków, a jeśli Ci ich brakuje na pewno znajdzie się ktoś w gildii co Ci podeśle za rybkę ;)
A widziałam wiele Wysp z całkiem niezłą gospodarką, na których nie została wydana żadna złotówka. Wystarczy posilić się wiedzą bardziej doświadczonej w grze osoby, która doradzi ;)
A ogólnie patentów budowlanych dostępnych do tej pory jest aż nadto, gdyż wyspa jest za mała ;)
Zgadzam się z Piotru70 (mi zostało 60 patentów) i Angelkaxd
W pewnym momencie zaczyna sie rezygnować z budynków których się ma na początku pełno:
-na początku ma się te 2-3 tartaki igla i 3-5 kamieniarzy => obecnie mam 1 kamieniarza 5lvl i 1 tartak 5lvl, magazyn pełen bo tego używa się tylko do stawiania kopalni miedzi (ewentualnie przerabianie na deski liść / marmur / narzędzia)
-domki/rezydki => początkowo stawia się domki których nie opłaca się podnosić, następnie zamienia się je na rezydki które upujemy do 3lvl a te w końcu wymieniamy na bez patentowe (kupujemy na handlu za surkę) lub inne budynki mieszkalne które nie wymagają patentów
Miejsca na wyspie jest wystarczajaco duzo zeby wykorzystac wszystkie patenty (lacznie z tymi 5 za Euro), pod warunkiem, ze ktos nie przeinwestowal w silosy/ mlyny wodne/ rezydencje.
A jeszcze, można zwykłe magazyny wymieniać na ulepszone, dzięki temu również zyskujemy patent ;)
jak masz poziom 50+ to nie ma co się dziwić
Poza tym nie mam pieniędzy na modernizacje budynków więc trochę się ich nazbierało
Miejsc na wyspie jest z grubsza o jakies 100+ wiecej niz mozliwych do wykorzystania patentow. Jesli masz zawalona cala wyspe i niewykorzystane patenty, to albo a) napakowales sie rezydencjami albo b) napakowales sie produkcja chleba i przetraciles miejsce na silosy i mlyny wodne albo c) oba powyzsze.
W moim poscie mialem na mysli to, ze warto czasem ruszyc glowa i, nawet potrzebujac duzo niskolevelowych towarow, poszukac alternatywnych sposobow ich uzyskania innych niz budowanie na pałę budynkow je produkujacych i ich supportu, bo bardzo szybko wyczerpie sie miejsce na budynki dostepne obecnie i w przyszlosci.
Stad ja np. radzilem sobie przez 2 lata z 10 piekarniami w stosunku do 15-20 ktore widywalem u ludzi na PL, bo moglem postawic sobie produkcje zlota ktora dawala mi ilosciowo 4-5x wiecej chleba niz sam bym wyprodukowal w piekarniach, na mniejszej ilosci patentow i na 2x mniejszej ilosci miejsca.
Prawdziwie high-endowa gospodarka to nie taka ktora wytwarza najwiecej dobr ktorych potrzebujemy, tylko taka, ktora ma najwieksza wartosc wytworzona, bo ta wartosc w granicach na jakie gra pozwala moze byc znacznie wiecej warta niz niskolevelowe dobra.
A moja odpowiedź jest d) Mam produkcje chleba, rezydki, dużą produkcje drewna, soro młynów wodnych i produkcje broni. A to zamyka mi ilość miejsca na wyspie w 100%.
patentów jest wystarczająca ilość natomiast miejsca na wyspie do budowy mogło by być wiecej
moim zdaniem na odwrót
Mam takie pytanie, po co ludzie którzy mają wypełnioną wyspę budynkami tutaj piszą ?
Muss z tym też się zgodzę, w końcu jest taki moment w grze tz. ,,the end'' gdzie braknie miejsca.
Można się tak kłócić w nieskończoność.
Zależy od strategi jaką gracz wybierze.
Ten, który postawi 50 młynów i tyle samo silosów, nie wykorzysta pewnie wszystkich patentów.
Ten, który nie stawia silosów i młynów będzie narzekał, że ma za mało patentów :D
Ale to dopiero jak już nie będzie się wiedziało co z kasą robić i się zacznie skupować te bezpatentowe budynki.
Jest dobrze - więcej nie trzeba :)
Ten który nie stawia silosów musi dużo grać. Stawiając pola aby zapewnić jakąś produkcje a co za tym idzie pola zabierają miejsce. Chyba że gra 24/h do mozę sobie stawiać jedno pole, wtedy to co innego.