Czy nie warto by było powiększyć podstawową wyspę z 3x3 na 9x9?
Wersja do druku
Czy nie warto by było powiększyć podstawową wyspę z 3x3 na 9x9?
NIE! I tak jest ogromna.
Powiekszyc tak, bo jest teraz malutka, ale na pewno nie do 9x9. Wtedy to by byl jakis kosmos. 4x4 lub 5x5 bylo by idealne :)
Albo dać do wyboru: 3x3 - więcej surowców 'na start';
6x6 - średnia ilość surowców i
9x9 - mała ilość surowców - dla tych co chcą sobie długo pograć, lub chcą spokojnie się rozwijać.
Przygotowałem dwie mapki poglądowe:
7x7
9x9
Opisałem punkty kontaktowe - aby zachować proporcje przy przełączaniu widoku na pola skrótowe.
Zawsze zachowując proporcje, można zmniejszyć ilość zdobycznych patentów budowlanych, lub stopniowo je pomniejszać.
Przecież po to chcemy zwiększenia powierzchni wyspy by móc się rozbudować. Przykładowo: co nam po powierzchni pod 300 budynków jak możemy wybudować 250?
Problem jest taki, że BB samo nie wie co i jak zrobić. Podejrzewam, że jakby mieli nas przenieść na większe wyspy to by wszystko padło, gracze potraciliby cały dobytek itd. itp. Do dziś nie został rozwiązany PODSTAWOWY problem: co po 50-tym levelu? Masa ludzi dobiła do tego poziomu i co dalej? NIC! Kompletne zero pomysłu co dalej zrobić, a co dopiero rozbudowa wyspy...
Ja nie proszę ja błagam o większą wyspę kto był u mnie ten wie czemu ...nie mam miejsca na kolejne elementy dekoracyjne a w głowie aż huczy od pomysłów i projektów!!!
Mogę zapłacić mamoną jak będzie trzeba, ale błagam dajcie mi się rozwijać i realizować!!!
Jeśli nie większa wyspa to chociaż jakaś malutka obok tej co jest żeby z 40 miejsc do budowania było:)
Hah, dobre. Dobrze wiemy że ten pomysł jest tak nierealny że nawet nie ma sensu dalej prowadzić rozmowy.
Ja również chciałabym większą wyspę. Może nie 9x9, ale 5x5 byłoby ok :D
AndyKozakow, nie jestem na Czarcim, więc nie zajrzę, ale zrób screeny, bo bardzo chciałabym zobaczyć :D
myślę że przydać się by się przydała na jakieś 50 młynów wodnych ;) ale pewnie zostanie tak jak jest
ps
masz mały przedsmak co jest u niego ;)
http://shadow-mk.pl/NewPicture740.jpg
Zmniejszcie widok wyspy do minimum, patrzcie ile miejsca się marnuje. Jeśli więc nie większa powierzchnia same wyspy to kilka wysp "córek" wokół niej.
Ew. przesunięcie samej wyspy w któryś z rogów a wygospodarowane miejsce przeznaczyć na jedną większą wyspę "córkę".
We wczesnych Settlersach były doki i porty, dodać je (bez utraty patentów budowlanych) i już można prowadzić komunikację pomiędzy wyspami.
Żal miejsca na takie bajery - wolę zagospodarować je pod gospodarkę i pod zwiększenie liczby ludności - skoro generałowie nie potrafią zrobić większego zaciągu, aniżeli 200 szt wojska - to niektóre starcia wymagają sporych zasobów wojskowych.
Shadow, dzięki :) Chętnie bym zobaczyła całą :D :P
Acoma
Jednemu zal drugiemu nie, mam 5600 populacji i tak rozwiniętą gospodarkę że dziennie daje w piach ok 5k rekrutów (bez żalu) i robie 2-3 byki i czasami nawet wyspe jeszcze...
Stale mam magazynie 300 kuszników 500 konnych 200 puszkarzy i 300 eź do tego reszta to tylko rekruci robieni na mayersach na bieżąco
To co mam sobie nie urozmaicić wysepki:)
Nie chciałbym żeby rozmiar wyspy był ograniczeniem dla mnie do większej zabawy i frajdy przy projektowaniu wyspy... a teraz tak jest.
Bajery nie bajery mnie się bardzo podoba i cieszy mnie że innym też :) W realu prezentuję się to jeszcze lepiej :)
Szkoda że nie ma konkursu na najpiękniejszą wyspę bo z chęcią bym się zgłosił.
Za pół roku - o ile będę miał jeszcze cierpliwość i czas do grania, to może zajmę się upiększaniem. Na razie zajmuję się pilnowaniem gospodarki i czyszczeniem wyspy z bandytów.
Większa powierzchnia wyspy przy takiej samej ilosci patentow => więcej miejsca na rozbudowę => więcej miejsc gdzie można sobie postawic wg schematu optymalne centrum produkcyjne czegokolwiek (magazyn + budynki w okolo)
Wieksza powierzchnia wyspy przy odpowiednim wzroscie ilosci patentow => radykalny wzrost mozliwosci produkcji => jeszcze wieksze mozliwosci tasmowego robienia przygod.
W pierwszym przypadku prowadzi to do tego, ze kazda wioska bedzie wygladala tak samo (wg poradnika). W drugim - do tego, ze szybciej dojdziemy do momentu znudzenia.
Generalnie jestem na nie.
A kto Ci każe budować według schematu?
Większa wyspa taśmowe robienie przygód? Większej głupoty nie słyszałem.
Cena patentów zostaje ta sama, podobnie jak i ilość - sądzisz, że wszyscy rzucą się do ich kupowania?
Nikt nie kaze budowac wg schematu, schemat powstaje dlatego, ze ktos traci czas na znalezienie optymalnej zabudowy. Z czego inni potem korzystaja.
Za dodatkowe podbite sektory musimy dostawac patenty, co jest implikowane przez oryginalna propozycję, inaczej bylaby bez sensu.
Zapomniałem, że za sektor jest 10 patentów :/ Ale i tak gdyby wyspa rozrosła się do 12 lub 15 sektorów zamiast 9 mało kto rozbudowałby się do taśmowego odrabiania przygód.
Spakz - nie rozumiem ciebie. Są w końcu zapowiedzi od deweloperów o umożliwieniu gry przeciwko innym użytkownikom, na specjalnych wyspach, gdzie będzie można transportować wojska.
Widać raczyłeś nie patrzeć na zapowiedzi deweloperów.
Osoby, które będą chciały się pobawić w naparzanie z innymi, będą musiały mieć w zapasie, o wiele więcej wojska, aniżeli obecnie pochłaniają przygody - nikt nie będzie czekał aż łaskawie wyprodukujesz i dostarczysz wojska na taką wysepkę w celu przynajmniej obrony swoich zdobyczy, więc 4-5 tys chociażby rekrutów może stanowić pewien stopień zabezpieczenia.
nie 9x9
ale z 3x3 do 4x4 lub 5x5 - całkiem fajny pomysł
tylko tam powinny pojawić się trudne a nawet bardzo trudne obozy zeby podbić sektory
Wielkość wyspy jest bardzo logiczna, tyle że przy założeniu że jest pvp i wspólne wyspy gdzie można się dalej rozwijać ale już w konfrontacji z innymi. BB sporo robi żeby pobudzać kontakty miedzy graczami. Powiększanie wyspy byłoby raczej w sprzeczności z tą ideą. Jak już człowiek się zapcha na swojej wyspie (wbrew pozorom przecież to trochę trwa jeśli ktoś nie kupuje klejnotów masowo) jedyną opcją będzie rozwój na zewnątrz. I wszystko fajnie tylko, że nie ma pvp..
Więcej miejsc pod budowe budynków i w i mozliwość budowy w kazdym miejscu i po podbiciu zanikanie granic obsarów mozliwość budowy na wyspach budynkówi i większe wysepki wewnótrz plansz na wodach
Ale poco powiekszać wyspę wystarczy możliwość usunięcia niektórych złóż lasu bądź gór i da to wystarczająco wiecej miejsca ewentualne powiekszenie 4X4
sektory są idealnie dopasowane pod klawiaturę numeryczną np do bufowania i wyliczone względem ilosci patentów i budynków aby nie być samo wystarczalnym i istniał handel.
Problem można rozwiązać :
- wprowadzając budynki typu port na zasadzie 4 rybaków w 1 budynek jak jest z opactwami i inne tego typu budynki
- odblokowanie terenów z drzewami pod ozdoby które nic nie dają po za grafiką - obecnie ozdoby gniją w gwiazdkach.
- więcej patentów i więcej budynków nie chciałbym i wy też do tego dojdziecie jak zapchacie obecna wyspę po głębszym zastanowieniu - im więcej budynków tym więcej przy nich roboty - bufy, uzupełnienia, większe ilości handlu itd...
Biorąc pod uwagę możliwość zdobycia max pozwoleń, czyli na obecną chwilę 340, jak i budynki nie zabierające pozwoleń, takie jak rezydencje, młyny wodne czy silosy, to większa wyspa jak najbardziej by się przydała. Dodając do tego nowe budynki (szkółka, manufaktury czy chatka łowcy jeleni) to nie da się wykorzystać wszystkich pozwoleń (340), po prostu nie ma już gdzie budować, już nie wspomnę o budynkach z przygód (wieża wiedzmy, mroczna forteca, biały zamek), czy o zdobieniach.
Powiększenie wyspy 4x4 wydaje się być trochę za małe, może 5x5 było by w sam raz. Jak już ktoś wspomniał, wokół wyspy jest sporo wody, wystarczyło by dodać ląd, na nim nowe sektory do zdobycia, nowe obozy, ale trudniejsze, co najmniej 2-3 fale, a nawet podobne do obozu przywódcy w przygodzie mroczne bractwo (6 fal).
mam 340 pozwoleń i rezydencje z klejów + 55 młynów wodnych + 83 silosy + 5 manufaktur + 3 szkółki + 3 chatki łowcy jeleni i mam wykorzystane wszystkie patenty - kwestia ułożenia - upakowania (już nie raz przestawiałem budynki np 10 o milimetr żeby 11ty wlazł)
fakt brak miejsca na ozdoby a stawianie mrocznej fortecy jak się ma mało miejsca to bezsens.
Jak najbardziej da sie wykorzystac wszystkie pozwolenia, wszystko pozostaje kwestią tego, co budujesz. Jesli masz zbalansowana gospodarke - wszystko bez problemu zmiescisz, jesli (jak wiekszosc) skupiasz sie na produkcji kwintylionow chleba - same silosy i mlyny wodne zajma Ci >100 miejsc.
Skok z 3x3 na 4x4 to skok z 9 na 16 sektorow, czyli prawie 2x wiecej miejsca na budowe (a jesli wezmiemy pod uwage, ze nowe sektory moga potencjalnie byc otwartymi przestrzeniami z niewielka iloscia drzew - byc moze nawet ponad 2x obecnego miejsca na budowe).Cytat:
Powiększenie wyspy 4x4 wydaje się być trochę za małe, może 5x5 było by w sam raz.
--
Forteca daje tyle miejsca co 2 rezydencje lvl 3, a zajmuje miejsce czterech. Stawianie jej w jakimkolwiek innym celu niz dekoracja jest kompletnie bez sensu. Stawianie dekoracji w sytuacji gdy brakuje nam miejsca na budynki uzytkowe - rowniez bez sensu.
Ja myślałem podobnie jak kolega powyżej ale dopiero przejście na silosy powoduje że miejsca raptem zrobiło mi się za dużo. Fakt że potrzebuje jeszcze ok 20 młynów i 40 patentów mam do kupienia ale bez problemów się wyrobię z miejscem. Fortec nie stawiam kwiatków, flag i figurek również.
Dla mnie wyspa ma mieć charakter użytkowy.
W końcu ktoś musi wygrać to pvp :)
Był temat odnośnie dekoracji w miejscach, w których nie można postawić budynków, jestem za, i jak już było pisane, wystarczyło by trochę lasów i skał usunąć i będzie więcej miejsca, bo mimo, że mam 42 lvl, do wyczerpania jeszcze 70 patentów, to raczej nie prędko dozbieram silosów i młynów, a miejsca na wodę i na zpola mam i jeszcze zostaje
Cóż jeśli by podnieśli granice lvl 50 oraz poziomy budynków maks teraz 5...
To uważam że pomysł słuszny powiekszyć taka wyspe...Dało by to miejsce na wiekszą ilość dekoracji budynków dodatkowych...Oraz na rozwiniecie wiekszego przemysłu...Zapewnie kiedys bedą wprowadzanie nowe dekoracje itd eventy przygody...Z czym sie liczy jak ktoś bedzie chciał postawi sobie na jednej części wyspy..
Nowe budynki za Szkoły,Akademie może jakieś centra nauk czy co tam wpadnie do gustu BB..Taką gre można rozwijać wraz z budynkami a w tym stanie max lvl50 mała wyspa poziom budynków 5 co potem...Tylko przygody...Kiedys to sie znudzi..
Wiec całkowite za podwyższeniu lvl graczy budynków jak i powiekszeniu wyspy...
Po co powiększać wyspę??To bardzo skomplikowane.Nie lepiej dołozyć obok druga połączona np mostkiem??Która tez trzeba by podbić.Mogła by być malutka.
Myśle , że 2 lub trzy sektory MAx.I po problemie...!!!!
Pozdrawiam
Jestem za powiększeniem możliwości zdobywania terenu. Coś w stylu settlers gry na PC czy starej wersji na Amige, to jest za***ista sprawa, zdobywanie terenu, włości, i z tym związane nowe budynki, uprawy itp. Przygody mnie nie kręcą bo to dla mnie nic nie daje , mam 32 lvl i ani jednej przygody nie zrobiłem bo to dla mnie *****izm, nudy i zero satysfakcji. Jestem za tym co napisał Artur76 - mostek do kolejnej wyspy, jestem za.............
Lepiej niech dadza jakas wyspe na 200 miejsc pod budynki :P za 40k klejek i bedzie z glowy ;]
Rozmiar wyspy jest w porządku. Uważam iż większa nie jest potrzebna. Przy mniejszych wyspach kwitnie handel i wymiana towarów, przy większej gracze mogą dążyć do uniezależnienia się od innych i samowystarczalności. Oczywiście można to tez zrobić przy obecnej wyspie, jednak nie na taką skalę a dobre planowanie wymaga wysiłku.