Kilka sugestii i spostrzeżeń
Witam!
Po kilkudniowej i dość intensywnej przygodzie z "settlersami" chciałbym podzielić się kilkoma swoimi spostrzeżeniami na temat mechaniki gry. Część z tych pomysłów już padła, jednak nie mogłem znaleźć opcji odpowiedzi w temacie, ponadto chciałem zebrać wszystkie (a przynajmniej większość) swoje pomysły w jednym miejscu. Starałem się podejść do tematu najbardziej obiektywnie jak to tylko możliwe.
Priorytety:
Przydałaby się możliwość edytowania do kogo w pierwszej kolejności trafia surowiec, szczególnie w sytuacji, gdy danego surowca nie mamy zbyt wiele.
Zasięg pracy osadników:
To zaczerpnięte z pudełkowej wersji settlersów - możliwość ustalania sektorów, w których pracowaliby dani osadnicy. Szczególnie przydatne w przypadku drwali i leśników.
Drzewko technologiczne:
Możliwość podglądu drzewka technologicznego. Z pewnością w niczym by to nie przeszkodziło a zmniejszyłoby liczbę pytań.
Podsumowanie produkcji:
Okno z możliwością podglądu ile budynków danego rodzaju posiadamy na wyspie, z informacją o czasie produkcji surowca w każdym z nich i łączną ilością danego surowca produkowaną w jednostce czasu, z możliwością przejrzenia historii produkcji w formie wykresów. Trochę jak kalkulator surowców, który można znaleźć w przydatnych linkach, tylko bez konieczności wprowadzania ręcznie wszystkich informacji no i bez uwzględnienia konsumpcji towarów (to już by było zbyt duże ułatwienie).
Bardziej wnikliwy samouczek:
W samouczku można by zawrzeć trochę więcej informacji, szczególnie na temat mechaniki gry. Wiele pytań bez przerwy powtarza się na chacie a nie każdy zagląda na forum. Takie informacje jak fakt, że generał najpierw zaatakuje pierwszy napotkany obóz, zasięg obozów, przyrost ludności, pozwolenia na budowę, eksploatacja złóż, czas transportu materiałów itp. To są pojęcia o których samouczek w ogóle nie wspomina, a z pewnością uchroniłyby od wielu błędów początkujących graczy no i przede wszystkim zmniejszyłaby się ilość pytań na chacie.
Drogi
Myślę, że ciekawym urozmaiceniem byłyby drogi, które zmniejszają czas transportu towarów. Oczywiście nie darmowe :-)
Drewno Iglaste, węgiel, żelazo itp:
Według mnie ilość drwali i leśników potrzebnych na wyższych poziomach jest zbyt duża.
Dla przykładu - mam 18 poziom, 10 drwali liściastych, w tym 2 na drugim poziomie, 17 leśników 1-poziomowych i 5 smolarzy, w tym 2 na drugim poziomie. Produkcja jest zbilansowana - niczego nie brakuje, nigdzie nie ma zbyt dużej nadprodukcji (poparte kalkulatorem zasobów). Jeśli teraz zacznę produkować żelazne miecze, to poza miecznikiem muszę wybudować jeszcze: 2 piece do wytopu żelaza, 4 kopalnie żelaza, 5 smolarzy (kopalnia węgla dostępna jest dopiero od 23 poziomu), 5 drwali i 7/8 leśników (licząc wszystko na 1 poziomie). Biorąc pod uwagę mocno ograniczoną liczbę pozwoleń na budowę, uważam, że są to zbyt duże ilości jak na jednego miecznika.
Swoją drogą miecznik kojarzy mi się z rybą - nie lepszy byłby płatnerz/kowal? ;) (tak, wiem, że płatnerz wykonywał przede wszystkim zbroje, lecz nie tylko)
Handel:
Wystawiając ofertę handlu mile widziana byłaby opcja wprowadzenia maksymalnej ilości ofert, jaką możesz przyjąć.
Rekrutacja:
Tu raczej kwestia kosmetyczna - do wyszkolenia jednego żołnierza potrzebne jest dziesięć sztuk broni. Wiem, że ma to utrudnić, spowolnić tworzenie wojsk, ale dość śmiesznie to wygląda. Może lepiej wydłuż czas produkcji broni?
Na koniec ponownie kwestia drzew i drewna.
Czy wprowadzenie opcji budowania w miejscach wyciętych drzew i sadzenie drzew w miejscach, gdzie ich przedtem nie było byłoby zbyt obciążające dla serwerów?
P.s. taka dygresja :)
The Settlers Online jest grą strategiczno-ekonomiczną i uważam, że staranie się na siłę utrzymać w graniach PEGI 3 może prowadzić do konfliktu interesów. Wiem, że w interesie producenta leży dotarcie do jak największej ilości odbiorców, ale spójrzmy prawdzie w oczy - kto poniżej 12 roku życia odnajdzie się w tej grze?