Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Kilka sugestii i spostrzeżeń

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj

Kilka sugestii i spostrzeżeń

Witam!
    Po kilkudniowej i dość intensywnej przygodzie z "settlersami" chciałbym podzielić się kilkoma swoimi spostrzeżeniami na temat mechaniki gry. Część z tych pomysłów już padła, jednak nie mogłem znaleźć opcji odpowiedzi w temacie, ponadto chciałem zebrać wszystkie (a przynajmniej większość) swoje pomysły w jednym miejscu. Starałem się podejść do tematu najbardziej obiektywnie jak to tylko możliwe.

Priorytety:
    Przydałaby się możliwość edytowania do kogo w pierwszej kolejności trafia surowiec, szczególnie w sytuacji, gdy danego surowca nie mamy zbyt wiele.

Zasięg pracy osadników:
    To zaczerpnięte z pudełkowej wersji settlersów - możliwość ustalania sektorów, w których pracowaliby dani osadnicy. Szczególnie przydatne w przypadku drwali i leśników.

Drzewko technologiczne:
    Możliwość podglądu drzewka technologicznego. Z pewnością w niczym by to nie przeszkodziło a zmniejszyłoby liczbę pytań.

Podsumowanie produkcji:
    Okno z możliwością podglądu ile budynków danego rodzaju posiadamy na wyspie, z informacją o czasie produkcji surowca w każdym z nich i łączną ilością danego surowca produkowaną w jednostce czasu, z możliwością przejrzenia historii produkcji w formie wykresów. Trochę jak kalkulator surowców, który można znaleźć w przydatnych linkach, tylko bez konieczności wprowadzania ręcznie wszystkich informacji no i bez uwzględnienia konsumpcji towarów (to już by było zbyt duże ułatwienie).

Bardziej wnikliwy samouczek:
    W samouczku można by zawrzeć trochę więcej informacji, szczególnie na temat mechaniki gry. Wiele pytań bez przerwy powtarza się na chacie a nie każdy zagląda na forum. Takie informacje jak fakt, że generał najpierw zaatakuje pierwszy napotkany obóz, zasięg obozów, przyrost ludności, pozwolenia na budowę, eksploatacja złóż, czas transportu materiałów itp. To są pojęcia o których samouczek w ogóle nie wspomina, a z pewnością uchroniłyby od wielu błędów początkujących graczy no i przede wszystkim zmniejszyłaby się ilość pytań na chacie.

Drogi
    Myślę, że ciekawym urozmaiceniem byłyby drogi, które zmniejszają czas transportu towarów. Oczywiście nie darmowe :-)

Drewno Iglaste, węgiel, żelazo itp:
    Według mnie ilość drwali i leśników potrzebnych na wyższych poziomach jest zbyt duża.
    Dla przykładu - mam 18 poziom, 10 drwali liściastych, w tym 2 na drugim poziomie, 17 leśników 1-poziomowych i 5 smolarzy, w tym 2 na drugim poziomie. Produkcja jest zbilansowana - niczego nie brakuje, nigdzie nie ma zbyt dużej nadprodukcji (poparte kalkulatorem zasobów). Jeśli teraz zacznę produkować żelazne miecze, to poza miecznikiem muszę wybudować jeszcze: 2 piece do wytopu żelaza, 4 kopalnie żelaza, 5 smolarzy (kopalnia węgla dostępna jest dopiero od 23 poziomu), 5 drwali i 7/8 leśników (licząc wszystko na 1 poziomie). Biorąc pod uwagę mocno ograniczoną liczbę pozwoleń na budowę, uważam, że są to zbyt duże ilości jak na jednego miecznika.

Swoją drogą miecznik kojarzy mi się z rybą - nie lepszy byłby płatnerz/kowal? (tak, wiem, że płatnerz wykonywał przede wszystkim zbroje, lecz nie tylko)

Handel:
    Wystawiając ofertę handlu mile widziana byłaby opcja wprowadzenia maksymalnej ilości ofert, jaką możesz przyjąć.

Rekrutacja:
    Tu raczej kwestia kosmetyczna - do wyszkolenia jednego żołnierza potrzebne jest dziesięć sztuk broni. Wiem, że ma to utrudnić, spowolnić tworzenie wojsk, ale dość śmiesznie to wygląda. Może lepiej wydłuż czas produkcji broni?

Na koniec ponownie kwestia drzew i drewna.
    Czy wprowadzenie opcji budowania w miejscach wyciętych drzew i sadzenie drzew w miejscach, gdzie ich przedtem nie było byłoby zbyt obciążające dla serwerów?

P.s. taka dygresja
    The Settlers Online jest grą strategiczno-ekonomiczną i uważam, że staranie się na siłę utrzymać w graniach PEGI 3 może prowadzić do konfliktu interesów. Wiem, że w interesie producenta leży dotarcie do jak największej ilości odbiorców, ale spójrzmy prawdzie w oczy - kto poniżej 12 roku życia odnajdzie się w tej grze?

Osadnik Awatar Dondarrion
    Serwer
    Czarci Gaj
    Hmm kurde ciekawy temat naprawdę i do tego super pomysły, szczególnie zwróciłbym uwagę na :
    -Priorytety
    -Podsumowanie produkcji
    -Drewno Iglaste, węgiel, żelazo itp
    -Rekrutacja (szczególnie pomysł z wydłużeniem czasu produkcji broni)
    Myślę ze dużo by to ułatwiło i pomogło

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Vlad_Tepes Zobacz posta
    Priorytety:
    Przydałaby się możliwość edytowania do kogo w pierwszej kolejności trafia surowiec, szczególnie w sytuacji, gdy danego surowca nie mamy zbyt wiele.
    Regulacja priorytetow jest bez sensu z punktu widzenia logiki. Czemu budowac/upgradowac budynki doprowadzajac do sytuacji, gdzie przez X% czasu beda staly nieuzywane (bo albo brakuje surowca, albo surowca brakuje i maja ustawiony niski priorytet)? Albo w druga strone, jesli surowca bedzie nadmiar kazdy budynek bedzie go pobieral w odpowiedniej ilosci, po co wtedy priorytety?

Zasięg pracy osadników:
    To zaczerpnięte z pudełkowej wersji settlersów - możliwość ustalania sektorów, w których pracowaliby dani osadnicy. Szczególnie przydatne w przypadku drwali i leśników.
    Zbedne. Zasieg jest defaultowo ustawiony na duzo wiekszy niz ustawiloby sie recznie, natomiast nie jest to wykorzystywane ze wzgledu na negatywny efekt jaki to ma na laczny czas produkcji (przez wzrost czasu transportu i biegania osadnika na miejsce pracy). Utrzymujemy zatem produkcje w poblizu budynkow i balansujemy ja tak, zeby osadnik nie musial biegac dalej, a w takiej sytuacji nie ma znaczenia czy ten obszar wybieramy recznie czy jest wybierany automatycznie.

Bardziej wnikliwy samouczek:
    W samouczku można by zawrzeć trochę więcej informacji, szczególnie na temat mechaniki gry. Wiele pytań bez przerwy powtarza się na chacie a nie każdy zagląda na forum. Takie informacje jak fakt, że generał najpierw zaatakuje pierwszy napotkany obóz, zasięg obozów, przyrost ludności, pozwolenia na budowę, eksploatacja złóż, czas transportu materiałów itp. To są pojęcia o których samouczek w ogóle nie wspomina, a z pewnością uchroniłyby od wielu błędów początkujących graczy no i przede wszystkim zmniejszyłaby się ilość pytań na chacie.
    Z jednej strony to ma teoretycznie sens, z drugiej - w praktyce i tak 90% dzieciarni tego nie czyta ani nie wyciaga wnioskow z jakichkolwiek informacji pojawiajacych sie w grze.

Drewno Iglaste, węgiel, żelazo itp:
    Według mnie ilość drwali i leśników potrzebnych na wyższych poziomach jest zbyt duża.
    Ilosc koniecznych drwali nei jest zbyt duza, tylko jest koniecznosc po pierwsze ich ulepszania (co naturalnie odbywa sie szybciej niz ulepszanie bardziej zaawansowanych budynkow, ze wzgledu na koszty), po drugie - pomijania lancuchow produkcyjnych ktore raz, ze musimy z trudem wciskac w ograniczona liczbe budynkow, a dwa, ze nie jestesmy w stanie utrzymac zaopatrzenia surowcami.

Nie ma obowiazku ani koniecznosci produkowania wszystkiego, duza czesc rzeczy mozna kupic na handlu, a czesc reszty jest kompletnie bezuzyteczna.

Rekrutacja:
    Tu raczej kwestia kosmetyczna - do wyszkolenia jednego żołnierza potrzebne jest dziesięć sztuk broni. Wiem, że ma to utrudnić, spowolnić tworzenie wojsk, ale dość śmiesznie to wygląda. Może lepiej wydłuż czas produkcji broni?
    To w zadnen sposob nie utrudnia tworzenia wojsk biorac pod uwage jak szybko ta bron sie produkuje. Sklanialbym sie raczej ku temu, ze pozwala to przyspieszyc zebranie odpowiedniej ilosci poprzez handel/ nagrody. Produkujac 40 koni na 1 kawlerzyste mozesz kupic w trakcie produkcji polowe z tego, czy nawet wiecej, przyspeiszajac odpowiednio czas zbodycia. Gdyby zastapic to 1 koniem produkujacym sie 40x dluzej to po pierwsze zwiekszylaby sie inercja produkcyjna (gdyby nagle skonczylo sie zboze mialbyc zamiast 29 koni 3/4 jednego konia, czyli efektywnie zero koni), a po drugie nie moglbys wyhandlowac polowy czy cwierci tego konia, zeby caly proces przyspieszyc.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Cytat Zamieszczone przez sparkz Zobacz posta
    Zasięg pracy osadników:
    Zbedne. Zasieg jest defaultowo ustawiony na duzo wiekszy niz ustawiloby sie recznie, natomiast nie jest to wykorzystywane ze wzgledu na negatywny efekt jaki to ma na laczny czas produkcji (przez wzrost czasu transportu i biegania osadnika na miejsce pracy). Utrzymujemy zatem produkcje w poblizu budynkow i balansujemy ja tak, zeby osadnik nie musial biegac dalej, a w takiej sytuacji nie ma znaczenia czy ten obszar wybieramy recznie czy jest wybierany automatycznie.
    Chodziło mi tu raczej o możliwość ustalenia aby np drwal po wycięciu wszystkich drzew w danym rejonie nie wycinał ich dalej.

Cytat Zamieszczone przez sparkz Zobacz posta
    Regulacja priorytetow jest bez sensu z punktu widzenia logiki. Czemu budowac/upgradowac budynki doprowadzajac do sytuacji, gdzie przez X% czasu beda staly nieuzywane (bo albo brakuje surowca, albo surowca brakuje i maja ustawiony niski priorytet)? Albo w druga strone, jesli surowca bedzie nadmiar kazdy budynek bedzie go pobieral w odpowiedniej ilosci, po co wtedy priorytety?
    Np w momencie, kiedy mam ograniczoną ilość drewna, chcę dobudować tartak, ale ten produkuje deski zbyt szybko, zabierając przy tym drewno łucznikowi i smolarzowi, a 1/2 desek produkowanych przez ten tartak jest wystarczająca.

Co do systemu rekrutacji, to mnie przekonałeś

Mam natomiast jeszcze dodatkowe sugestie co do handlu:
    - w momencie wybierania ilości surowca brakuje mi obok suwaka opcji do ręcznego wpisania tej ilości.
    - możliwość wydłużenia czasu trwania oferty powyżej 10 minut.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    jak uznasz że desek masz w sam raz wtedy możesz zatrzymać produkcje, tym samym nie będzie pobierał pieńków, podobnie z drwalem wytnie drzewa w okolicy również możesz zatrzymać jego prace

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Słoneczny Gród
    jestem za większością pomysłow, tylko jedno ale, i pewnie to "ale" można by przytoczyć do większości tematów w tym dziale, to nie jest zwykła gra, taka którą się instaluje, a gra na przeglądarkę i we flashu, nie wiadomo co tak naprawdę da się wprowadzić nowego, a pewnie niewiele, ale być może się mylę

Uprawnienia umieszczania postów