Odpowiedz w tym wątku
Strona 1 z 106 1 2 3 11 51 101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1058

Wątek: Nowy klient do pobrania - Dyskusja

  1. #1
    Community Manager Awatar BB_Penelopa
    Dołączył
    23.07.2015
    Posty
    5,529
    Serwer
    Nowa Ziemia

    Nowy klient do pobrania - Dyskusja

    Witam!

    Zachęcam do dzielenia się opiniami na temat nowego tymczasowego klienta do pobrania w technologii Flash.

    Pozdrawiam,
    BB_Penelopa

    ===

    W związku z nowym klientem Pojawiło się sporo pytań. Poniżej znajdziecie odpowiedzi na najważniejsze z nich.


    Już pierwszego dnia klient "się zapycha". W połowie gry nie można było wysłać odkrywców/ otworzyć poczty. Dopiero reloog ponownie to umożliwił.
    To, że mamy teraz klienta, nie oznacza, że ​​należy zaniedbać normalną konserwację komputera. Po każdej aktualizacji gry należy wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki i pamięć podręczną DNS. Jeżeli pamięć się przepełnia, oczyszczanie należy przeprowadzać częściej. Obecnie tylko przypuszczam, że mogłeś(aś) o tym zapomnieć. Proszę ponownie opróżnić pamięć podręczną przeglądarki i pamięć podręczną DNS. To naprawdę działa. Nawet jeśli większość osadników w to nie wierzy :-). Dlaczego jest to takie ważne teraz, gdy nastąpiła zmiana? Ponieważ gra została przepisana, masz ciągle w pamięci cache stare pakiety danych flash, a gra nie może ich ponownie pobrać. Jeśli usuniesz te stare dane, gra może zapisać nowe dane w przeglądarce. Resetowanie pamięci podręcznej DNS zwykle pomaga.

    Aby wrócić do gry, muszę odinstalować klienta i załadować go ponownie ... bez tej procedury okno ładowania otwiera się na 2 sekundy i ponownie znika ...
    Nie, nie musisz. Musiałbyś to zrobić za pierwszym razem, gdybyś miał wcześniej zainstalowanego klienta z serwera testowego lub SLIM. Po ściągnięciu nowego następuje deinstalacja starych wersji. Wystarczy załadować stronę startową, zalogować się do swojej gry, kliknąć na przycisk "Graj", i zaakceptować pojawiające się okienko.

    Mogę prosić o instrukcje dla Windows 7 64Bit? Nie jestem geniuszem komputerowym.

    Teoretycznie nie jest to trudne: uruchom grę jak zwykle, pobierz klienta, a następnie zainstaluj go, zaloguj się i spójrz na pasek stanu (zminimalizuj przeglądarkę), czy otworzyło się nowe okno. Jeśli tak, wszystko jest w porządku, jeśli nie, spójrz na komunikat o błędzie i poszukaj rozwiązania tutaj. Jeżeli go nie znajdziesz, zamieść zrzut ekranu i opis na forum.

    System Windows 7 został oficjalnie pozbawiony wsparcia przez firmę Microsoft i nie otrzymuje już żadnych aktualizacji zabezpieczeń od 2019 roku. Można go użyć, ale może tam brakować różnych ważnych plików. Na przyszłość lepiej przejść na Win10, w większości przypadków możesz nadal używać swojego klucza Win 7 dla Win 10.

    Wykonałem pobieranie i instalację na moim komputerze z systemem Windows 7, kliknąłem "graj" i ponownie pobrałem plik. Nie pojawia się żadne wyskakujące okienko. Nie pomogło też kilkakrotne odinstalowanie i ponowne zainstalowanie.

    - usuń(wyczyść) pamięć podręczną itp. we wszystkich używanych przeglądarkach,
    - wyloguj się i zaloguj ponownie,
    - kliknij "graj"
    - upewnij się, że masz wyłączony ADBlock i że zezwoliłeś na wyskakujące okienka

    Dlaczego użytkownicy Windowsa 32-bitowego zostali wykluczeni ze społeczności? - byłoby miło poznać odpowiedź.

    Systemy 32-bitowe po prostu nie mają już specjalnej aktualizacji zabezpieczeń. Windows 7 został już oficjalnie pozbawiony wsparcia przez Microsoft. Ogólnie obsługujemy tylko aktualne i oficjalnie „działające” systemy.

    Microsoft oficjalnie zaprzestał sprzedaży Windows XP i 7 (jeden od 2009, drugi od 2019) - wskazana jest więc zmiana na Windows 10. Jeśli więc korzystasz ze starszego systemu lub systemu, który nie jest już wspierany, obecnie możemy zaoferować tylko takie rozwiązanie. Brakuje aktualizacji zabezpieczeń, a komputery są narażone na różne niebezpieczeństwa. Użytkownicy systemu Windows 7 powinni mieć również możliwość używania kluczy systemu Windows 7 w systemie Windows 10.

    Niestety, nie możemy zapewnić możliwości gry na systemach operacyjnych, które po prostu nie mają odpowiednich aktualizacji zabezpieczeń. Wersja 32-bitowa systemu Windows nie otrzymała obecnie aktualizacji od firmy Microsoft, mimo że jest aktualna i dlatego brakuje nam plików. Nie spodziewaliśmy się tego. W styczniu otrzymasz specjalnego klienta (podobnie jak gracze na komputery Mac).

    Gra działa bardzo słabo na nowym kliencie. Excelsior zawiesza się i nie widać co jest wylosowane.

    Excelsior to obecnie temat dobrze znany, ale nie zmienia to stabilności klienta. Jeśli "zamarza i szarpie" musisz opróżnić pamięć podręczną przeglądarki i pamięć podręczną DNS. Konserwacja własnego komputera jest nadal zadaniem graczy i powinna być wykonywana regularnie (po każdej aktualizacji gry lub częściej, w zależności od potrzeb).

    Gra na Flashplayerze była znacznie lepsza. Pozwólcie nam zagrać ponownie przez Flashplayera.

    Nie ma takiej możliwości. Zrobienie kroku w tył na 3 dni nie ma sensu. Flash znika i dlatego gra będzie możliwa tylko przez klienta do czasu, aż nie przejdziemy na UNITY. Bardzo nam przykro z tego powodu.


    Aktualne rozwiązania:

    1. KLIENT NIE MOŻE ZOSTAĆ ZAKTUALIZOWANY.
    ROZWIĄZANIE

    2. KLIENT NIE REAGUJE (klient nie reaguje)
    Poczekaj, nie klikaj, po 30-60 sekundach gra się załaduje.

    3. WSZYSTKO ZAINSTALOWANE, A JA JESTEM TYLKO WYSYŁANY NA STRONĘ POBIERANIA
    Proszę tam poczekać, w większości przypadków żądanie aktywacji loginu/łącza powinno nastąpić po kilku sekundach.

    4. APLIKACJA ZABLOKOWANA
    Możesz grać przez 1-2 dni i nagle to już nie działa, bo coś zostało zablokowane. W tym przypadku należy przejść do konkretnych programów antywirusowych i sprawdzić, czy nasz plik aplikacji z sekcji AppRoamind został zablokowany. Jeśli tak, musisz go odblokować/dodać do wyjątków. W razie potrzeby należy na chwilę wyłączyć program antywirusowy, aby przetestować, czy gra się uruchomi. Jeśli możesz grać z wyłączonym programem antywirusowym, i nie możesz kiedy go włączysz ponownie, to znaczy, że antywirus zablokował plik.

    5. COŚ POSZŁO NIE TAK - komunikat o błędzie
    Pojawia się przy zamykaniu gry i zostanie sprawdzona. Niektórzy gracze dostają tę wiadomość przy starcie i nie mogą grać. Czy zweryfikowałeś już swoje konto Ubisoft Settlers? Jeśli nie, to jest to zdecydowanie konieczne. Masz e-mail w swojej skrzynce pocztowej lub możesz go wysłać poprzez stronę startową => Mój profil => Wyślij ponownie e-mail (jeśli jeszcze nie zrobiłeś). Nie zapomnij też o całkowitym wylogowaniu się z gry i zalogowaniu ponownie po zweryfikowaniu maila.




    Od 1 stycznia gra przez STEAM nie będzie już możliwa.
    Ostatnio edytowane przez MOD_Victoria ; 24.12.2020 o 05:00 Powód: Dodanie info nt STEAM, poprawa literówek

  2. #2
    Osadnik Awatar Minael
    Dołączył
    04.03.2012
    Posty
    185
    Serwer
    Słoneczny Gród
    To chyba wszystko wyjaśnia w kwestii "sprawnego" klienta...

    Skrzydła do góry!

  3. #3
    Początkujący Osadnik Awatar Geralt007
    Dołączył
    03.04.2017
    Posty
    16
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Też nie mogę się zalogować, wyskakuje takie okienko "Your client could not be updated!" nie wiem o co chodzi, że coś się nie zaktualizowało.

    nie działa

    Nie mogę się zalogować wyskakuje okienko z informacją "Your client could not be updated!"
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: Sety nie działa.jpg, 
wyświetleń: 1108, 
rozmiar: 18.3 KB, 
ID: 3461.  
    Ostatnio edytowane przez MOD_Victoria ; 23.12.2020 o 19:51 Powód: połączenie postów

  4. #4
    Początkujący Odkrywca Awatar Lord_Crain
    Dołączył
    24.09.2012
    Posty
    413
    Serwer
    Złota Góra
    Tak samo jak na testowym 15min "brak odpowiedzi" kolejne 5min ładuje grę, a tnie podobnie jak na firefoxie. Wesołych k. Świąt... To chyba ten magiczny czas kiedy i setki czas odstawić. Nie mam czasu czekać 20min za każdym wejściem do gry...
    Żeby nie było, że narzekam. Gram na "gamingowym" kompie.

  5. #5
    Początkujący Osadnik
    Dołączył
    21.08.2012
    Posty
    18
    Serwer
    Czarci Gaj
    działa, załadował setki, ale dalej zobaczymy

    brak Pinky, to się teraz pokemonów naszukam
    Ostatnio edytowane przez MOD_Victoria ; 23.12.2020 o 19:53 Powód: połączenie postów

  6. #6
    Początkujący Osadnik
    Dołączył
    18.07.2019
    Posty
    22
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez strach Zobacz posta
    Your client could not be updated! i tyle z grania. ktoś też tak ma albo wie co z tym zrobić?
    Może spróbuj wpierw odinstalować starego klienta - ręcznie.

  7. #7
    Osadnik
    Dołączył
    12.01.2013
    Posty
    37
    Serwer
    Złota Góra
    ja też nic nie mogę zrobić
    mój antywirus wykrywa trojany i coś wywala, nawet jak go wyłączę

  8. #8
    Początkujący Osadnik
    Dołączył
    26.03.2020
    Posty
    8
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Witam jak tam działa wam gra po nowemu?

    niby wszystko przebiegło pomyślenie a zalogować sie nie idzie

    no dobra to czemu nie można wejśc do gry?

    mi nawet pasek ładowania gry się nie wyświetla mam komunikat jak kolega wyżej
    Ostatnio edytowane przez MOD_Victoria ; 22.12.2020 o 00:30 Powód: połączenie postów

  9. #9
    Początkujący Osadnik
    Dołączył
    28.01.2015
    Posty
    24
    Serwer
    Złota Góra
    Klient zainstalowany pomyślnie.
    A z poziomu przeglądarki gra nie działą

  10. #10
    Początkujący Osadnik Awatar Geralt007
    Dołączył
    03.04.2017
    Posty
    16
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Ciekawe czy ktoś to przeczyta co My piszemy

Odpowiedz w tym wątku
Strona 1 z 106 1 2 3 11 51 101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów

Ubisoft wykorzystuje pliki cookies w celu umożliwienia jak najlepszego korzystania z naszych stron internetowych. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.