Mój pomysł dotyczy wprowadzenia nowego unikalnego budynku. Można by mieć taki tylko jeden, coś jak koszary lub introligator.
Czym by był ten budynek ?
Architekt byłby miejscem gdzie moglibyśmy łączyć bez patentowe budynki i dekoracje i tworzyć nowe w oparciu o receptury. Co jakiś czas w grze pojawiają się nowe budynki, architekt byłby miejscem i sposobem na ich pojawianie się.
Jak miałoby to działać ? ( przykład )
Załóżmy, że mamy wieżę wiedźmy i ( dekoracyjny ) grobowiec z przygód. W trakcie eventu zdobywamy recepturę na nowy budynek o nazwie np. „Nawiedzona Wieża”. Używamy receptury i u architekta pojawia się nam możliwość stworzenia tego budynku. Do jego stworzenia potrzebujemy : 1 wieżę wiedźmy + 1 grobowiec + 1 patent budowlany. Produkcja zajmie nam 7 dni. Po tym czasie, odbieramy „Nawiedzoną Wieżę” i ląduje ona w gwieździe. W opisie budynku ( lub receptury ) czytamy coś w stylu „W tej wieży spoczywają szczątki niegdyś potężnej wiedźmy. Niektórzy z Twoich osadników twierdzą, że jej duch nadal w niej przebywa. Może to dziwne, ale każdy chce w niej zamieszkać i na własne oczy zobaczyć ducha.” Budujemy nawiedzoną wieżę i zauważamy, że ma nieznacznie zwiększoną pojemność ( 105 - 110 ? ), jest bardzo podobna do wieży wiedźmy, ale ma na przykład na dachu posąg i przed wejściem płonie ogień. Oba szczegóły wzięte z grobowca.
Skąd ten pomysł ?
1. Łączenie budynków : Opisałem w „Jak miałoby to działać ?”. Twórcy gry w tej chwili dodają nowe obszary do wyspy, żebyśmy mieli miejsce na rozwój i budowanie nowych rzeczy. Mając taki budynek moglibyśmy sami „dodawać” sobie to miejsce przez łączenie i zwiększenie wydajności budynków które już mamy. Powiększanie wyspy nie byłoby potrzebne. Zamiast ilości jakość. Ciągłe powiększanie w końcu doprowadzi do lagów, a tego nikt nie chce...
2. Patenty budowlane : W grze jest coraz więcej budynków bez patentowych i patenty straciły na znaczeniu. W tej chwili są całkowicie bezużyteczne. Sam mam 250 niewykupionych i pewnie nigdy ich nie kupię, bo nie ma takiej potrzeby. Architekt przywróciłby im wartość.
( Możliwe, że konieczne byłoby zwiększenie ilości jaką można kupić za łodygi lub klejnoty. )
3. Przygody i Dekoracje : Dekoracje możemy po prostu zbudować, ale mogłyby być też surowcem do tworzenia nowych budynków. Z wielu „małych przygód” w nagrodach mamy małą szansę na element dekoracyjny. Posąg, statua... jakieś skrzynki mogłyby być używane w tym budynku. Jeśli dodatkowo stare przygody troszkę by się przeprojektowało pod kątem dekoracji, warto by było robić każdą przygodę. Teraz niektórych się nie opłaci, nic interesującego w nagrodach nie ma.
Przykłady łączenia budynków i dekoracji
Skarbiec :
Ulepszony magazyn + 5 skrzynki + 2 statua kupca + patent budowlany
Daje dużą pojemność magazynową, ale nie może być używany przez osadników do dostarczania i odbierania towarów w łańcuchach produkcyjnych.
Nawiedzona Wieża :
To już było...
Pszczelarz :
Opactwo + młyn wodny + patent budowlany
Produkuje napitek, nie potrzebuje wody do produkcji, potrzebuje kwietnej łąki. ( na takiej samej zasadzie jak gospodarstwo potrzebuje pola )
Kwietna Łąka :
3 kwietna grządka ( niebieskie ) + kwietna grządka ( żółta ) + patent budowlany
Zajmuje 2x2 pola, ładnie wygląda i... nie zużywa się
Garnizon :
Rezydencja + 4 statua żołnierza + patent budowlany
Większa pojemność niż zwykła rezydencja.
Rezydencja Generalska :
Wspaniała rezydencja + 2 statua konna + patent budowlany
Trochę mniejsza pojemność ( 480 ? ), ale zajmuje 12 pól zamiast 16 ( 2 x 6 ), dzięki czemu łatwiej ją wcisnąć w zabudowę. Ostatecznie i tak wychodzi nam więcej osadników na każde zajęte pole.
Może nie będę się rozkręcał, bo pomysłów mam dużo, a nie wiem czy się spodobają. Chciałem tylko ogólnie zarysować jakby to miało działać. A teraz czas, żebyście napisali co o tym myślicie i wzięli udział w ankiecie. Jeśli Wam się spodoba postaram się to dokładniej rozpisać.
Zapraszam![]()