Zobacz wyniki ankiety: Czy raporty

Głosujących
35. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Popieram rękami i nogami

29 82.86%
  • Twoje poprawki wymagają poprawek (napiszę szczegóły)

2 5.71%
  • Dobrze jest, nie dotykać

1 2.86%
  • Wisi mi to

3 8.57%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Raporty walk w czytelnej i użytecznej formie

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra

Raporty walk w czytelnej i użytecznej formie

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to element gry, którego gracze zwyczajowo używają, ale przydałoby się wymienić.
    Użyteczność obecnego systemu jest tak w okolicach zera:
    - Oglądanie raportu trwa długo, z czego większość to animacja strzałki i napisów. Oglądanie długiej walki trwa zbyt długo.
    - Raport nie dostarcza wystarczających informacji, na przykład pozostałego życia jednostek (tylko w formie paska).
    - Przypuszczalnie raport nie zawsze pokazuje prawidłowo kolejność ataku.
    - Wszystkie raporty wyglądają tak samo.

Jeżeli "zgubisz" jakieś jednostki, np. 50 puszek, i nie wiesz jak to się stało, to wygrzebanie tej informacji ze sterty animowanych raportów jest niemiłosiernie trudne.

Moja propozycja:
    - Podawać raporty w użytecznej formie tabeli albo od bidy _przewijanej_ animacji...
    - dostarczającej informacji kto kogo i w jakiej ilości zaatakował, ile zadał obrażeń itp.
    - Opisywać w temacie i treści składy i straty (w temacie można dać imię generała i wskazać stronę wygrywającą, w treści składy i straty).
    - Nałożyć podgląd bitwy na mapę (nie musi być live).
    - Dodać łączne straty do raportu z przygody.
    Oraz jako bonus:
    - Wyświetlać jednostki w obozach w takiej postaci, żeby dało się przewidzieć w jakiej kolejności są atakowane, bo ta informacja została zgubiona przy zmianie interfejsu obozów. Na razie wiadomo tyle, ile się gracz sam na pamięć nauczy plus rozpoznawanie po ikonce łucznika, że dostaje bęcki dopiero po piechocie.

[Edit]
    Zepsułem pytanie ankiety, ale wiadomo o co chodzi
    Ostatnio edytowane przez Iphoris ; 04.02.2017 o 12:22

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    popieram.powinno być podane chociaż ile np. ile życie odebrano tym atakiem itd. popieram rękami i nogami

Odkrywca Awatar dario_j
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    Generalnie raport w formie tekstowej widzę mniej więcej tak, w formie tabeli:
    Twoja Armia [skład] walczyła z Armią wroga [skład wroga]
    Runda 1
    Atak jednostek pierwszego uderzenia
    [ilość][jednostka] atakuje [ilość wroga][jednostka wroga] zadając [obrażenia] obrażeń, wróg traci [straty wroga]
    i tak dalej po jednej takiej linijce dla każdego ataku, i analogicznie dla ataków wroga.
    Ostatnio edytowane przez dario_j ; 09.03.2017 o 14:17

Community Manager Awatar BB_Penelopa
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Witam!

Zapraszam do dyskusji!

Pozdrawiam,
    BB_Penelopa

Drozdobrody
    Widzę, że bardzo się starasz droga BB_Penelopo, aby forum było aktywniejsze ;d
    słyszałem o Tobie legendę nawet na Elvenarze
    a ogółem to myślę, że nie ma sensu pisać za każdym razem tego "witam!" oraz "pozdrawiam, bye bye Penelopa" - witać może tylko gospodarz; a nie Ty zakładasz wszystkie tematy, w których piszesz "witaj!" - no chyba, że najwidoczniej czujesz się Gospodarzem internetu. A to ,,pozdrawiam" brzmi okropnie sztucznie i brzmi po prostu jak kłamstwo, wcale nas nie pozdrawiasz - takie odnosze wrażenie. No i jeszcze te cyniczne "baj baj penelopa"...

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Drozdobrody Zobacz posta
    a ogółem to myślę, że nie ma sensu pisać za każdym razem tego "witam!" oraz "pozdrawiam, bye bye Penelopa" - witać może tylko gospodarz; a nie Ty zakładasz wszystkie tematy, w których piszesz "witaj!" - no chyba, że najwidoczniej czujesz się Gospodarzem internetu. A to ,,pozdrawiam" brzmi okropnie sztucznie i brzmi po prostu jak kłamstwo, wcale nas nie pozdrawiasz - takie odnosze wrażenie. No i jeszcze te cyniczne "baj baj penelopa"...
    Baj baj? Dobrze, że nie znalazłeś tu zakamuflowanych ósemek.
    Co do reszty, zgoda. Może nie kłamstwo, ale daleko temu do naturalności.

Osadnik Awatar Igorb1985
    Serwer
    Czarci Gaj
    Raporty są troszkę traktowane po macoszemu. Zarówno pomysł Iphorisa czy dario_j - niezależnie od formy byłby dobry. Także popieram.

Community Manager Awatar BB_Penelopa
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Drozdobrody Zobacz posta
    Witaj Drozdobrody!

Dzięki za opinię!

Serdecznie pozdrawiam!
    BB_Penelopa

Elelkal_
    Gdyby BB_Penelopa w ogóle nic nie pisała poza publikacją informacji od BB, to pojawiłyby się głosy, że BB w ogóle nie interesuje się graczami ani ich zdaniem na temat gry itp. Jak widać nie da się każdemu dogodzić

Co do pomysłu, to jak najbardziej na tak. Niech chociażby dodadzą tabelkę albo historię czy jakieś linijki, gdzie będzie można od razu zobaczyć wynik walki bez czekania aż animacje zakończą się. Pomogłoby to zwłaszcza w szukaniu "zaginionych w akcji".

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów