Ekologia jak sam tytuł mówi będzie wyspa teraz albo ekologiczna, albo zniszczona przez gracza. Chodzi mi oto, że jak mamy huty różne one produkują mam sztabki, broń, narzędzie, ale one produkują też odpadki też w tym wypadku CO2 (dwutlenek węgla) a przy farmach mamy całe pszenice a młyn przecież tylko przyjmuje ziarna na mąkę, więc kłącza pszenicy zostają wykorzystane jako kompost do ulepszenia pola pszenicy. Kopalnie wydobują rude ale też mogą natrafić na etalon lub jakoś ta substancja wybuchowa się nazywa. Ta substancja może wybuchnąć w kopalni niszcząć kopalnie i okoliczny teren zapalić i otruć na pewien czas, żeby temu zapowiedzieć można do kopalni wysłać specjalistów, których będziemy szkolili w budynku z Różkarzami a jak wybuchnie warto mieć zawsze przy kopalni strażaka skutki wybuchu to obniżenie produkcji przenicy i obniżenie jakość wydobycia rud w wszystkich kopalniach jak jest wyspa nie ekologiczna to zmienia kolor na szaro ziemisty
na razie to wszytko bede na bierzenco dopisywał ale jak ktoś jeszcze do mojego pomysłu dopisze słowie nie obraża się.