Odpowiedz w tym wątku
Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2 10 11 12 13 14 22 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 258

Wątek: Excelsior

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez Ranhea Zobacz posta
    to jest losowosc, a nie mityczne szczescie. Na kogos musi pasc, i tyle : )
    Nawet tego losowością bym nie nazwał. Dla mnie to po prostu bez sensu jest jeżeli komuś wpadają budynki a drugiemu nie. Nawet do matematyki tego porównać nie można, bo jeżeli jest 5% szansy na budynek, to praktycznie na 20 przygód powinien on wpaść, a jeżeli nie wpada to po co pisać o jakiejś procentowej szansie że wpadnie.

Cytat Zamieszczone przez RedJul Zobacz posta
    Czyli jak to rozwiązać?
    Z jednej strony budynek nie ma wpadać z każdej przygody z drugiej ma być sprawiedliwie (cokolwiek by to znaczyło).
    Jak to rozwiązać ? w prosty sposób.
    Niech będzie więcej możliwości na zdobycie budynku.
    Pierwsza możliwość, ta co jest, jakaś tam szansa że wypadnie albo nie.
    Druga możliwość, dodać do przygód nowy slot, w którym to slocie będą do zdobycia fragmenty budynku, 100% na fragment i powiedzmy zbierze się 50-100 fragmentów, wtedy będzie je można scalić w cały budynek. Fragmenty na zasadzie fragmentów map.
    Trzecia możliwość. Niech gra odlicza ile razy zrobiłem daną przygodę, zrobię 100x dostaję budynek.
    To tylko przykłady.

Początkujący Generał Awatar Tornados
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez Androm3da Zobacz posta
    Nawet tego losowością bym nie nazwał. Dla mnie to po prostu bez sensu jest jeżeli komuś wpadają budynki a drugiemu nie. Nawet do matematyki tego porównać nie można, bo jeżeli jest 5% szansy na budynek, to praktycznie na 20 przygód powinien on wpaść, a jeżeli nie wpada to po co pisać o jakiejś procentowej szansie że wpadnie.
    No nie do konca. Teoretycznie powinienes dostac 5 budynkow na 100 przygod ale te 5% szansy tyczy sie kazdego pojedynczego losowania. Nie ma tak ze jak zrobisz przygode 10x to masz 50% na budynek w nastepnej Pamietam jak sie nameczylem zeby anielska brame dostac a kumpel z pierwszej wymiany zgarnal az 2

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia

Jak to rozwiązać ? w prosty sposób.
    Niech będzie więcej możliwości na zdobycie budynku.
    Pierwsza możliwość, ta co jest, jakaś tam szansa że wypadnie albo nie.
    Druga możliwość, dodać do przygód nowy slot, w którym to slocie będą do zdobycia fragmenty budynku, 100% na fragment i powiedzmy zbierze się 50-100 fragmentów, wtedy będzie je można scalić w cały budynek. Fragmenty na zasadzie fragmentów map.
    Trzecia możliwość. Niech gra odlicza ile razy zrobiłem daną przygodę, zrobię 100x dostaję budynek.
    To tylko przykłady.
    Pierwsza możliwość - tak jak jest czyli nic nowego
    Druga i trzecia to dokładnie to samo. Czyli mamy pomysł, żeby za każde zrobione (przykładowo) 20 RB wpadała wieża. Za 20 razem.
    A jak z pozostałymi surowcami które wpadają losowo?
    Weź pomysł przedstaw jako osobny wątek z ankietą, zobaczysz co inni powiedzą na ten temat bo mi się nawet komentować nie chce.
    Inna rzecz, że odchodzimy od dyskusji o Excesliorze na rachunek prawdopodobieństwa który już nieraz powodował niepotrzebne emocje.
    Ostatnio edytowane przez RedJul ; 20.08.2016 o 19:17

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    jeżeli jest 5% szansy na budynek, to praktycznie na 20 przygód powinien on wpaść,
    Jak już Tornados napisał to niestety tak nie działa. Te losowania są niezależne. Za kazdym razem siegasz do pudełka gdzie jest 5 kulek czarnych i 95 białych. Teoretycznie może być tak że możesz losować 1000 razy i za kazdym razem wyciągać białą

polecam klasyka

Odkrywca Awatar dario_j
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    Tak się niepodobieństwa nie liczy, tego nie można dodawać.
    Jeśli szansa na jakiś budynek wynosi np. te 2% czyli 0,02, a my tłuczemy przygody jak głupie osły by wydropić ten budynek to szansa na budynek po "n" zrobionych przygód jest dana wzorem 1-(1-szansa)^n (jest to małe uproszczenie zakładające że szansa jest zawsze taka sama)
    Kilka obliczeń:
    n = 1; 1-0,98^1 = 0,02
    n = 2; 1-0,98^2 = 0,0396; 3,96%
    n = 5; 1-0,98^5 = 0,0961; 9,61%
    i tak dalej, po 50 próbach mamy ledwie 63,6% szans na ten budynek
    Dla szansy 5% po 20 próbach jest ledwie 64% szans
    Ostatnio edytowane przez dario_j ; 21.08.2016 o 14:03

Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Wie ktoś jak otrzymać recepturę na manuskrypty do tworzenie w specjalnym magazynie prowiantu?

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jako nagroda za ukończenie ciągu zadań: Zagubiony Kompas, Zagrożenie?, Osadnicy i Bandyci tylko nie wiem czy z każdego można trafić czy z którejś konkretnie. Te zadania są od 53lvl

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    ja zrobiłem z 200 razem czarnych i byka i ani jeden budynek nie wpadł mam tylko z zakupów od innych

Odkrywca Awatar kinia19910
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez gabizosia Zobacz posta
    ja zrobiłem z 200 razem czarnych i byka i ani jeden budynek nie wpadł mam tylko z zakupów od innych
    I co w związku z tym?

Odkrywca Awatar misiasia
    Serwer
    Nowy Świat
    Zaglądam ostatnio na testowy i muszę przyznać, ze podobają mi się te nowe przygody. Mechanika oczywiście ta sama, ale dodatkowo zrób coś tam, wrzuć na coś... ładnie nam będą wietrzyły magazyny

Odpowiedz w tym wątku
Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2 10 11 12 13 14 22 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów