Zobacz wyniki ankiety: Czy chcesz zmienić sortowanie w pasku graczy?

Głosujących
39. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 1. Tak (Wersja 1), chciałbym/(-łabym) zmienić sortowanie wg podanego poniżej opisu.

9 23.08%
  • 2. Tak (Wersja 2), chciałbym/(-łabym), by został wprowadzony taki przycisk.

26 66.67%
  • 3. Nie, uważam, że nikomu to nie jest potrzebne. (Zostawić jak jest).

4 10.26%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Sortowanie wpasku graczy

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia

Sortowanie wpasku graczy

Witam!

Zapewne wielu z was codziennie przewija pasek znajomych czy gildii, aby odszukać aktywną osobę czy sprawdzić jest li aktualnie zalogowana w grze ta czy inna osoba. Szczególnie nieporęczne jest to dla osób, które maja sporo znajomych, lub należą do wieloosobowej gildii. (Zdaję sobie sprawę, że wymiana całego tego systemu na bardziej wygodny byłoby czynnością pracochłonną i jest mało prawdopodobne, by ktoś chciałby tym się zająć).

Wersja 1.

Wydaje mi się, że pewne udoskonalenie można pozyskać znacznie mniejszym kosztem – po przez rozszerzenie sortowania graczy w pasku, tak, aby były sortowane nie tylko wg poziomu (jak jest obecnie), lecz, w pierwszej kolejności, wg obecności w grze, czyli na początku powinne być wyświetlone osoby z zieloną lampką (osoby zalogowane - OZ) sortowane wg poziomu, a dopiero na końcu – osoby nie zalogowane, znów sortowane wg poziomu. (jak przedstawione na rys.).

(W pasku [Z gildii] dodatkowo jest sortowanie wg zajmowanego stanowiska. W tym przypadku, filtr na początku (od lewej strony) powinien wyświetlić osoby OZ sortując je wg już obecnych zasad - wpierw wg stanowisk, następnie wg poziomów, a dalej osoby nie zalogowane, sortując je wg dotychczasowych zasad).
    Na pewno o tym wiedzą, ale na wszelki wypadek tylko przypomnę programistom, aby nie zapomnieli wprowadzić automatyczne odświeżanie paska, po zalogowaniu lub wylogowaniu któregokolwiek z graczy znajdujących się w danym pasku!

Wersja 2.

Dla tych, którzy z jakich bądź powodów potrzebują zachować obecny stan sortowania proponuję alternatywne rozwiązanie:
    W puste miejsce (pod obecnym przyciskiem [Z gildii]) wprowadzić dodatkowy przycisk [on-line]*, który będzie współdziałał z powyższymi jako przełącznik.
    Wciśnięcie przycisku spowoduje, że wybrana powyżej grupa osób (np. [Z gildii]) w pasku będzie sortowana wg zasad podanych w opisie wersja 1 (jak przedstawione na rys.),

zaś przycisk w pozycji odciśniętej będzie przywracał sortowanie wybranego paska wg zasad obecnych (jak przedstawione na rys.).

----------------
    * - proponowana nazwa przycisku – [on-line] jest wersją robocza.
    Możliwe, że zaproponujecie bardziej odpowiednią nazwą przycisku, jak np.: zalogowane/-ni, aktywne/-ni, obecne/-ni czy jeszcze jakoś inaczej. Ważne, by nazwa była przejrzysta i wyraźnie określała przeznaczenie przycisku.

Przy okazji miałbym zastrzeżenia co do formy, w jakiej zostały użyte pozostałe nazwy przycisków.
    Może udałoby się to ujednolicić, np.:
    - WSZYSTKIE (osoby)
    - ZNAJOME (osoby)
    - (osoby) Z GILDII
    albo
    - WSZYSCY (gracze, osadnicy)
    - ZNAJOMI (gracze, osadnicy)
    - (gracze, osadnicy) Z GILDII
    To są tylko moje sugestie – może istnieją jakieś uzasadnienia, by było tak jak jest... (IMHO).

Zapewne są wśród nas filolodzy, lingwiści, znawcy języka polskiego, na ich pomoc w tej kwestii liczę przede wszystkim, ale do dyskusji, wypowiedzenia się w temacie zapraszam też wszystkich graczy, którym na co dzień lingua polonus nie sprawia kłopotów.

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili chwilę uwagi tej oto propozycji. Zapraszam do głosowania, dyskusji oraz wyrażania opinii w danym temacie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: Propose -Gildia-.jpg, 
wyświetleń: 716, 
rozmiar: 94.2 KB, 
ID: 2708.   Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: Propose - Zalogowani-ON-.jpg, 
wyświetleń: 730, 
rozmiar: 95.2 KB, 
ID: 2709.   Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: Propose - Zalogowani-OFF-.jpg, 
wyświetleń: 720, 
rozmiar: 95.0 KB, 
ID: 2710.  
    Ostatnio edytowane przez Rovana ; 26.04.2016 o 17:51

Community Manager Awatar BB_Penelopa
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Witam!

Pięknie przedstawione propozycje! Brawo!
    Oczywiście zachęcam do głosowania!

Pozdrawiam,
    BB_Penelopa

Odkrywca Awatar Shadow_mk
    Serwer
    Czarci Gaj
    Cytat Zamieszczone przez BB_Penelopa Zobacz posta
    Witam!

Pięknie przedstawione propozycje! Brawo!
    Oczywiście zachęcam do głosowania!

Pozdrawiam,
    BB_Penelopa
    sukces choc opcja numer dwa przewija sie przez suport i forum przez ostatnie 4 lata kinkanascie razy
    Będzie się działo!
    I znowu konserwy będzie mało.
    Będzie głośno, będzie radośnie
    Znów poczekamy razem całą noc.

Ekipa nie oszczędza sił
    Już trochę im brakuje tchu.
    Polejcie wina również im
    Znów konserwa konserwy będzie rytm!
    ...

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Fajny pomysł Rovanie Pomocny jak chce się szybko sprawdzić kto jest on line.
    Przydałaby się również np. szybka wyszukiwarka znajomych

Odkrywca Awatar Misiorww
    Serwer
    Nowa Ziemia
    dobra rzecz, jak najbardziej tak
    "Everybody lies"

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    Dawno proponowałam,żeby coś z tym zrobili ale mnie sami gracze zakrzyczeli, że im to nie potrzebne i BB narobią tylko kolejnych błędów Oczywiście głos na tak, bo może inni nie mają z tym problemów ale mnie to przewijanie doprowadza do szału. Już nawet zwykłe ustawienie graczy alfabetycznie zamiast według poziomów by pomogło.

Osadnik Awatar Maniak_91
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez Milady84 Zobacz posta
    Dawno proponowałam,żeby coś z tym zrobili ale mnie sami gracze zakrzyczeli, że im to nie potrzebne i BB narobią tylko kolejnych błędów Oczywiście głos na tak, bo może inni nie mają z tym problemów ale mnie to przewijanie doprowadza do szału. Już nawet zwykłe ustawienie graczy alfabetycznie zamiast według poziomów by pomogło.
    Popieram, nawet zwykłe alfabetyczne zamiast malejących poziomów i byłoby super! Świetny pomysł

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Sam miałem odświeżyć temat.
    Zwłaszcza, że ostatnio wrócił stary bug, że co chwila wracam na początek listy, jest to upierdliwe gdy kogoś szukam gdy muszę od nowa przeklikiwać te kilkaset osób.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Milady84, Maniak_91 - dzięki za poparcie i interesującą sugestię.
    Przyznaję alfabetyczne uporządkowania nie brałem pod uwagę, natomiast rozważałem wątek wprowadzeniem wyszukiwania graczy wg "nicku", podobnie, jak jest to zrealizowane w skrzynce pocztowej przy wyborze adresata. Poczynając od wbicia drugiej literki byłaby wyświetlana podpowiedź - spis graczy zaczynających się od tych dwóch literek, po 3-ej - od trzech i t.d. Zrezygnowałem na korzyść powyższego z braku miejsca w panelu na dodanie dwóch funkcji naraz.
    Wymagało by to przerobienia również powyższych przycisków w jeden z wypadającym menu z którego można byłoby wybierać pożądaną grupę osób.
    Jednak jak zaznaczyłem na początku, miałem też zupełnie inną koncepcję, jednak postanowiłem się ograniczyć do minimalnych przeróbek, mając w myślach przysłowie o wróblu i żurawiu. Jeśli nastąpi aprobata ze strony graczy, a BB wyrazi zgodę na realizację, z chęcią mogę dopracować pomysł pod tym kątem.

Shadow_mk - przepraszam, widocznie nie sięgnąłem tak głęboko w czasie. Nie o prymat bowiem mi chodzi, jeno aby projekt doczekał realizacji w grze. Jeśli byłeś wcześniejszym jego pomysłodawcą, bez chwili wahania odstąpię ci paczuszkę listków laurowych wraz z palemką.

RedJul - również przepraszam, jeśli cię uprzedziłem z propozycją i dziękuję za poparcie.

Misiorww, Julianna6 - dzięki za poparcie pomysłu.

Pozostałym graczom szczerze dziękuje za wasze głosy. Nie zależnie na którą opcję oddaliście swój głos, przede wszystkim liczy się zainteresowanie kwestią, co oznacza, że jest zapotrzebowanie.
    Ostatnio edytowane przez Rovana ; 24.03.2016 o 22:18

Odkrywca Awatar misiasia
    Serwer
    Nowy Świat
    z tego co pamiętam, to taki pomysł już był

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów