Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: analiza cen rynkowych

  1. #1
    Osadnik Awatar seiko
    Dołączył
    09.03.2012
    Posty
    67
    Serwer
    Kolonia

    analiza cen rynkowych

    Witam,
    Czy znajdzie sie tutaj ktos, kto bylby w stanie na prostym przykladzie wytlumaczyc jak nalezaloby pod wzgledem arytmetycznym podejsc do zagadnienia analizy cen rynkowych w grze? Powiedzmy ze dysponujemy lista ofert handlowych na dana chwile. Naszym celem jest na ich podstawie obliczyc max/sr/min cene rynkowa wybranego produktu wyrazona w innym produkcie (jako ze rynek w grze pozwala na handel barterowy-produkt za produkt). Jak znajdzie sie tu jakis pomocny ekonom to chetnie wyklikam na uzytek graczy ladne wykresy cen na podstawie jego podpowiedzI.

    Pzdr.
    R
    --
    Wszystkim rasistom życzymy kolorowych snów.
    Są wśród nas tacy, od których lepsze jest tylko cokolwiek innego.
    "jeśli ciężka praca dawałaby bogactwo to najbogatsi byliby niewolnicy"

    Cytat Zamieszczone przez Airtom Zobacz posta
    jedyna aktualizacja działająca poprawnie to aktualizacja godziny końca aktualizacji.... przypadek..?

  2. #2
    Odkrywca
    Dołączył
    31.05.2012
    Posty
    1,001
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie mam czasu, żeby coś poważniejszego z tym zrobić ale mogę zaproponować rozwiązanie, z którego sam korzystam. Jeśli ogarniasz excela, możesz zrobić w nim coś na wzór poniższego. Z opisu może wynikać, że to skomplikowane, ale to tylko tak wygląda.

    Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: przelicznik.jpg, 
wyświetleń: 299, 
rozmiar: 22.1 KB, 
ID: 2777.

    W kolumnie B wpisuję wszystkie towary, które mnie interesują.
    W kolumnie D wpisuję minimalne zaobserwowane w określonym czasie wartości tysiąca sztuk danego towaru w monetach, w kolumnie E wpisuję maksymalne wartości.
    W kolumnie F wpisuję średnie wartości 1k towaru; formuła w komórce F4: =ŚREDNIA(D4:E4) i przeciągam ją w dół do końca tabeli.
    W kolumnie C wpisuję średnie wartości 1 sztuki towaru; formuła w komórce C4: =F4/1000 i przeciągam ją w dół do końca tabeli.
    No i najważniejsza kolumna, czyli G, gdzie wpisuję w G4 taką formułę: =JEŻELI(LICZ.JEŻELI(A$4:A200;">0")>1;"w kolumnie A może być tylko jedna wartość";JEŻELI(MAX(A$4:A$200)>0;MAX(A$4:A$200)/(F4/WYSZUKAJ.PIONOWO(MAX(A$4:A$200);A$4:F$200;6;FAŁSZ ));"")) i przeciągam w dół do końca tabeli. Formuła zakłada, że tabela kończy się na wierszu #200.
    Teraz jeśli w kolumnie A wpiszę jakąś wartość, np. jak na obrazku 1000 przy chlebie, to w kolumnie G otrzymam równowartość tego chleba w innych towarach (np. za 1000 chlebów mogę otrzymać 1.3 czajnika albo 571 desek liściastych. Pamiętać tylko należy, że wszystkie ceny odwołują się do wartości towarów w monetach.
    Oczywistą wadą takiego rozwiązania jest to, że na dobrą sprawę przed każdym użyciem powinno się przynajmniej pobieżnie sprawdzić ceny towarów na wadze.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby powiększyć. 

Nazwa: przelicznik.jpg, 
wyświetleń: 206, 
rozmiar: 21.5 KB, 
ID: 2776.  

  3. #3
    Osadnik Awatar seiko
    Dołączył
    09.03.2012
    Posty
    67
    Serwer
    Kolonia
    witam,

    1. dysponując kompletną bazą sql dużo łatwiej będzie udostępniać wyniki przez www, ponieważ
    a) nie każdy gracz ma excela a każdy ma przeglądarkę internetową
    b) tabela sql jest na bieżąco uaktualniana (w czasie rzeczywistym) a plik xls nie
    --
    Wszystkim rasistom życzymy kolorowych snów.
    Są wśród nas tacy, od których lepsze jest tylko cokolwiek innego.
    "jeśli ciężka praca dawałaby bogactwo to najbogatsi byliby niewolnicy"

    Cytat Zamieszczone przez Airtom Zobacz posta
    jedyna aktualizacja działająca poprawnie to aktualizacja godziny końca aktualizacji.... przypadek..?

  4. #4
    Odkrywca
    Dołączył
    31.05.2012
    Posty
    1,001
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez seiko Zobacz posta
    witam,

    1. dysponując kompletną bazą sql dużo łatwiej będzie udostępniać wyniki przez www, ponieważ
    a) nie każdy gracz ma excela a każdy ma przeglądarkę internetową
    b) tabela sql jest na bieżąco uaktualniana (w czasie rzeczywistym) a plik xls nie
    Co niezrozumiałego jest w słowach "Nie mam czasu, żeby coś poważniejszego z tym zrobić (...)"?

  5. #5
    Początkujący Osadnik
    Dołączył
    17.02.2017
    Posty
    6
    Serwer
    Nowy Świat
    Myślę, że analiza cen "na daną chwilę" nie jest za dobra. Myślę też, że niekoniecznie wiedza ekonomiczna jest tu potrzebna...

    Skoro piszesz o bazie sql, to zakładam, że chcesz jakąś stronkę zrobić.
    Zatem użytkownik powinien móc wybrać:
    1. Okres czasu (np ostatni tydzień, ostatni miesąc od startu ewentu itp.).
    2. Jaki towar.
    3. Jaka ilość (zakres - wiele towaró jest dużo tańszych w hurcie).
    Wtedy stronka powinna mu wyświetlić ile i czego za ten towar średnio rządano i za ile go średnio oferowano zgodnie z powyższymi warunkami.
    Jakby do dodać wartość tych wymian w typowych walutach (monety, granit, fasolki...) to by było super.

    EDIT: aha, należy odfiltrować oferty 'za rybkę'.....

  6. #6
    Początkujący Osadnik Awatar kronus7
    Dołączył
    07.08.2017
    Posty
    24
    Serwer
    Czarci Gaj
    Witam,

    seiko jeżeli pomysł jeszcze nie umarł, to poproszę o jakiś kontakt. Również myślałem o stronie internetowej lub blogu gospodarczym, na początek jednego serwera.

    Mam trochę wiedzy ekonomicznej, a przede wszystkim doświadczenie i wiedzę w informatyce szerokopojętej.
    Z sql jestem amatorem, ale jak połączymy siły to na pewno coś się uda stworzyć

    Wyślij mi np. swojego maila w wiadomości.

    Pozdrawiam,
    Krzysztof
    Ostatnio edytowane przez kronus7 ; 16.08.2017 o 18:18 Powód: mozna bylo zrozumiec ze mowie o swiecie 1. mialem na mysli dowolny jeden serwer

  7. #7
    Osadnik Awatar Igorb1985
    Dołączył
    01.03.2013
    Posty
    80
    Serwer
    Czarci Gaj
    Ktoś tu widzę jakieś stare kotlety odgrzewa. Tu nie ekonomia się już liczy bo większości osób wszystko się już wysypuje z magazynu. Lepiej rozpiszcie przejście z flasha na coś bardziej ambitnego

Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów

Ubisoft wykorzystuje pliki cookies w celu umożliwienia jak najlepszego korzystania z naszych stron internetowych. Dalsze korzystanie z tej strony oznacza zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.