Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Bardzo duże opóźnienia

Początkujący Osadnik Awatar Szakael
    Serwer
    Kolonia

Bardzo duże opóźnienia

Witam

Czasem się zdarza, że loguję się na domowym PC na którym Settlersi chodzą dość dziwnie, gra po załadowaniu i wczytaniu w pewnym sensie chodzi płynni, bo da się przesuwać mapkę, otwierają się okienka, problem pojawia się gdy chce wykonać jakaś akcję typu: postawić budynek, wysłać geologa czy odkrywcę, odebrać nagrodę z poczty bo po wybraniu tej czynności nie pojawia się kolejka budowania, odkrywca 30s "oczekuje" i zapomina o poleceniu, wiadomości są odbierane ale nie znikają albo potem wracają i tak można w kółko bezskutecznie powtarzać te same czynności, czasem coś po kilku-kilkunastu minutach załapie, po relogu okazuje się, że budynki z kolejki stoją, odkrywcy wyruszyli.
    Flasha reinstalowalem, sprawdzałem na Chromie, Operze, Mozilli, IE... sprzęt może nie kombajn ale ma jakieś 2gb ramu, procek z serii C2D jaki by nie był model powinien dać radę i grafika zintegrowana, sterowniki są, myślałem, że może ta grafika nie daje rady no ale gra się wczytuje i nie muli za bardzo przy przesuwaniu mapki, nie wiem w czym problem.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jak wyglądają u Ciebie pingi do serwera gry? czy też jakiegokolwiek innego?

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    mam ten sam problem. już nawet sprawdzałem na innym kompie i instalowałem na nowo system (przy okazji - nie z tego powodu) ale nadal mam problemy że gra się "przycina" i ma zawiechy a czasami chodzi płynnie że aż miło.

Serwer
    Kolonia
    Internet jest z gniazdka i przechodzi przez router, do pc idzie po kablu, ale czasem jak przyjadę ze swoim lapkiem to łączę go po wifi, na lapku z tso nie ma żadnych problemów. Nie bardzo wiem jak zmierzyć ping do konkretnego serwera gry, ale ogólnie na testach łącze ma 60ms opóźnienia.
    Akurat u mnie za każdym razem jak wchodzę to tak to wygląda, niewiele po za zaliczeniem zalogowania mogę zrobić, choć dobre i to...
    Szkoda, że nie ma wsparcia pod smartfony.

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Pytanie może dziwne ale nie masz czasami internetu z Vectry?

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    można tak:
    win+r i wpisujesz cmd
    potem polecenie np. ping google.pl -t
    i lecą ci pingi do tego serwera,
    a żeby konkretnie do gameserwera tso to nie wiem bo nie znam ip/adersu

generalnie jak masz ciągłe pingi bez strat w granicach <100 to problemu żadnego być nie powinno, jak będzie rwać połączenie (pakiety utracone) i wysokie pingi to i komfort będzie słaby możliwe zawiechy

Jak są problemy z TSO to generalnie zgłasza sie od razu większa liczba ludzi, pojedyncze osoby raczej mają problemy u siebie z kompem/netem.

Lipek
    Moim skromnym zdaniem winą należy obarczyć małą ilość ramu w kompie. Mój PC biega z 2GB Ramu i na Win7 zdarzają mi się czasem czkawki mimo iż jakiś prehistoryk to on nie jest (c2d 3.0GHZ i nvidia gtx660). Ogólnie Chrome + Flash = 0 ramu. Sam Win7 (home premium potrzebuje chyba minimum 1GB (o ile nie 2)).

Serwer
    Kolonia
    Internet mam z orange, powtarzam, że jak korzystam z laptopa i łączę się przez ta samą sieć to tso działa i wszystko działa normalnie, na tym pc też wszystko, może nie ekspresem ale działa dość płynnie.
    Sprawdzę te pingi potem.
    A 2Gb ramu to aż tak mało? To komp pod neta a nie call of duty nic po za officem i przeglądarkami na nim nie ma. I problem nie jest z poruszaniem się po mapce wyspy czy przeskakiwaniu zakładek bo te się zmieniają, tylko ich zawartość ładuje i odświeża się wieczność.

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Flash zjada Ram jak oszalały, u mnie wtyczka żre 450-600 MB a mam 4GB

Former Community Team Member
    Możesz porównać/opisać konfiguracje obu komputerów tutaj. Możesz też dać wklejkę z pingami, jakie Ci wyszły. Ostatecznie, jeśli nie tu, to zawsze możesz napisać do Supportu.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów