Zobacz wyniki ankiety: Czy kolejność wyświetlania jednostek w obozie wroga powinna być taka jak kiedyś?

Głosujących
15. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Nie ruszać: jest źle i źle ma zostać

2 13.33%
  • Dla mnie bez różnicy

5 33.33%
  • Racja, przydałoby się to poprawić

8 53.33%
  • Obecne sortowanie ma sens, o którym napiszę poniżej

0 0%
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Przywrócenie sensownego sortowania przy wyświetlaniu składu obozu wroga

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra

Przywrócenie sensownego sortowania przy wyświetlaniu składu obozu wroga

Nie wiem z czego wynika obecna kolejność wyświetlania jednostek w obozie wroga, ale według mnie wygląda na kompletnie bezsensowną.

Wnoszę o przywrócenie kolejności takiej, jaka była kiedy jeszcze składy pokazywały się w okienku, czyli prezentowania w pierwszej kolejności jednostek, które jako pierwsze będą bite.

Ja rozumiem, że z powodów oczywistych dla niektórych graczy jest to informacja zbędna, ale nadal jest grupa kilku osób, które wolałyby wiedzieć na przykład czy dany boss stoi w kolejce jako pierwszy czy jako ostatni albo czy jednostki z atakiem na najsłabszy cel schodzą przed czy po piechocie.

Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra
    Hehe, już widzę jak napiszą " a czemu po prostu nie ma: tak, nie i obojętnie, nie głosuje "
    Boss atakuje najsłabszy cel, zaraz jak padną jednostki na najsłabszy cel, (przy każdej rundzie)
    potem atakuje na końcu, po odmianach puszek (atak na ostatni cel) - inicjatywa 3.
    Atak na najsłabszy cel zawsze atakują pierwsze (zawsze przed piechotą i łucznikami) - inicjatywa 1.
    Łucznicy i ich odmiany zawsze asekurują piechotę (o ile są z piechotą) - inicjatywa 2.
    Ostatnio edytowane przez YAHIKO_FX ; 28.04.2015 o 01:16

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Iphoris Zobacz posta
    Ja rozumiem, że z powodów oczywistych dla niektórych graczy jest to informacja zbędna, ale nadal jest grupa kilku osób, które wolałyby wiedzieć na przykład czy dany boss stoi w kolejce jako pierwszy czy jako ostatni albo czy jednostki z atakiem na najsłabszy cel schodzą przed czy po piechocie.
    Co do ankiety to oczywiscie glos na TAK, bo taka zmiana niczemu nie sluzy poza wprowadzeniem chaosu.

Natomiast rozwiazanie problemu jest proste - zweryfikowac czy wraz ze zmianami wyswietlanej kolejnosci zmienila sie kolejnosc ataku, jesli nie to korzystac z poradnikow jak do tej pory. W sytuacji gdy pojawia sie nowe jednostki przetestowac empirycznie jaka jest kolejnosc ataku, a potem z gorki.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez YAHIKO_FX Zobacz posta
    Hehe, już widzę jak napiszą " a czemu po prostu nie ma: tak, nie i obojętnie, nie głosuje "
    Boss atakuje najsłabszy cel, zaraz jak padną jednostki na najsłabszy cel, (przy każdej rundzie)
    potem atakuje na końcu, po odmianach puszek (atak na ostatni cel) - inicjatywa 3.
    Atak na najsłabszy cel zawsze atakują pierwsze (zawsze przed piechotą i łucznikami) - inicjatywa 1.
    Łucznicy i ich odmiany zawsze asekurują piechotę (o ile są z piechotą) - inicjatywa 2.
    Widze, ze przeszkadza Ci, ze komus przeszkadza cos innego niz Tobie ;P

Dla mnie bez znaczenia, bo temat mnie nie dotyczy, ale zgadzam sie ze sparkz, im mniej chaosu, tym lepiej

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra
    Cytat Zamieszczone przez sparkz Zobacz posta
    Co do ankiety to oczywiscie glos na TAK, bo taka zmiana niczemu nie sluzy poza wprowadzeniem chaosu.

Natomiast rozwiazanie problemu jest proste - zweryfikowac czy wraz ze zmianami wyswietlanej kolejnosci zmienila sie kolejnosc ataku, jesli nie to korzystac z poradnikow jak do tej pory. W sytuacji gdy pojawia sie nowe jednostki przetestowac empirycznie jaka jest kolejnosc ataku, a potem z gorki.
    No to właśnie korzystam "jak do tej pory".
    Tylko teraz jak widzę obóz wroga to jest dla mnie nieoczywiste który oddział będzie przyjmował ciosy jako pierwszy i czy na przykład wysyłając oddział rekrutów walnę jako pierwszą piechotę czy jednostki z pierwszym atakiem (u różnych ras jest różnie).

Kiedyś to było widoczne, bo widać było po kolejności wyświetlania. Teraz kolejność jest nieznana (losowa albo chronologiczna albo alfabetyczna od końca w języku malajalam - nie wnikałem, ale na moje oko bezsensowna).
    Kiedyś to widziałem w składach, że na przykład wiedźma kryje swoich dystansowych, Maryna i Chuck idą przodem, że pieski padają przed piechotą, ale w innej "rasie" już są kryte (i nie tak łatwo zjeść ich rekrutami). Teraz trzeba to spisywać albo uczyć się na pamięć - a do tego w raportach kolejność ataku nie jest pokazywana poprawnie, więc nawet po walce czasem ciężko stwierdzić kogo biłem wcześniej.

YAHIKO_FX:
    Ale mi chodzi właśnie o odwrotność inicjatywy - czyli kolejność stawania do obrony. To nie jest oczywiste, bo u różnych "ras" jest różnie.

Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra
    Tylko w łatwiejszych obozach wroga można rekrutami ubijać jednostki z inicjatywą: atak na najsłabszy cel. Do trudniejszych trzeba poświęcać konnych.
    Przecież to oczywiste że te jednostki w obozie wroga z atakiem na najsłabszy cel atakują pierwsze i chronią / bronią pozostałe tym samym.
    A jak w obozie wroga są tylko np. z atakiem na najsłabszy cel, to jak sama nazwa wskazuje atakują wpierw tego z najmniejszą ilością HP punktów zdrowia i najmniejszą ilością zadawanych uszkodzeń.
    Ostatnio edytowane przez YAHIKO_FX ; 29.04.2015 o 00:20

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Iphoris Zobacz posta
    YAHIKO_FX:
    Ale mi chodzi właśnie o odwrotność inicjatywy - czyli kolejność stawania do obrony. To nie jest oczywiste, bo u różnych "ras" jest różnie.
    Jego zostaw, on ma swoja bajke odnosnie tego jak walka dziala

A co do tego jaka jest faktycznie kolejnosc, to nie tyle u roznych ras jest roznie ile (najprawdopodobniej) kazda jednostka ma po prostu wbudowany parametr okreslajacy kolejnosc w szeregu jednostek atakowanych.

Nie jest to moze oczywiste dla wszystkich ale jest pare osob ktore np. pamietaja czasy gdy zolnierze i elitarni w przeciwienstwie do rekrutow i ochotnikow nie oslaniali konnych (wiec nie ma zadnej wbudowanej reguly ze np. piechota jest atakowana przed X).
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra
    @ sparkz
    Aha, a teraz to osłaniają. No ok, widocznie też masz swoją bajkę.

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Złota Góra
    Tylko w łatwiejszych obozach wroga można rekrutami ubijać jednostki z inicjatywą: atak na najsłabszy cel. Do trudniejszych trzeba poświęcać konnych.
    Przecież to oczywiste że te jednostki w obozie wroga z atakiem na najsłabszy cel atakują pierwsze i chronią / bronią pozostałe tym samym.
    A jak w obozie wroga są tylko np. z atakiem na najsłabszy cel, to jak sama nazwa wskazuje atakują wpierw tego z najmniejszą ilością HP punktów zdrowia i najmniejszą ilością zadawanych uszkodzeń.
    Czuję bardzo głębokie niezrozumienie tematu.
    Oczywiście jednostki z atakiem na najsłabszy cel atakują najsłabszy cel jako pierwszy. Myślałem, że to jest na tyle oczywiste, że nie trzeba tego tłumaczyć.
    Chodzi o to w jakiej kolejności atakują pozostałe jednostki. Kiedyś informacja była prosta do wyczytania z okna pokazującego skład, teraz jest niedostępna w przygodzie, a jest to bardzo ważne przy ustalaniu składu, jakim chce się obóz zaatakować.

P.S. O ile w pełni rozumiem ludzi, którym sprawa całkowicie zwisa (kalkulator albo gotowiec, więc informacja zbędna), to troszkę mnie dziwi kto i dlaczego odpowiedział, że trzeba zostawić źle... "Bo mogłem"?

@ sparkz
    Aha, a teraz to osłaniają. No ok, widocznie też masz swoją bajkę.
    Ja sprawdziłem i już wiem czy osłaniają czy nie.
    Polecam.
    Ostatnio edytowane przez MOD_Victoria ; 09.05.2015 o 20:52 Powód: połączenie postów

Moderator Forum Awatar Uranos_old
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Witam,

z uwagi na brak zainteresowania (ostatni wpis 09.05.2015 r.) zamykam wątek i przenoszę go do archiwum.

Pozdrawiam,
    MOD_Uranos

Uprawnienia umieszczania postów