Wiem, że temat był wałkowany wielokrotnie ale myślę że warto do niego wrócić.
Sensem gry tego typu jak Settlersi jest osiągnięcie jakiegoś celu. Czy to będzie osiągnięcie wyższego poziomu, czy to będzie jak najlepsze miejsce w rankingu czy zdobycie nowej rzeczy której się nie ma. Znakomicie to widać podczas eventów gdy gra ożywa, pojawiają się gracze którzy na co dzień już nie grają bo pojawia się krótkoterminowy cel w grze - coś do zdobycia niedostępne na co dzień.
Dlatego proponuję wrócić do tematu wyższych poziomów graczy.
Jako że od 50 poziomu mamy już gwiezdne monety a nie punkty doświadczenia wymyśliłem takie rozwiązanie - u kupca w zakładce epickie ikonka "podnieś poziom" (coś tak jak premia).
Osiągnięcie 50 poziomu to 3750 GM czyli
Poziom 51 - 11,250 monet
Poziom 52 - 33,750 monet
Poziom 53 - 101,250 monet
Poziom 54 - 303,750 monet
Poziom 55 - 911,250 monet
Czyli nie ma automatu w podniesieniu poziomu, jest to decyzja gracza - o ile oczywiście go na to stać
Oczywiście samo wprowadzenie wyższych poziomów byłoby bez sensu, trzeba "zachęcić" graczy do tego.
A możliwości jest sporo.
1. 6 poziomy budynków, im wyższy poziom tym lepsze budynki możemy rozbudowywać (po 6 poziom niewyczerpalnej kopalni miedzi)
2. Wprowadzenie kolejnych poziomów złotych wież w zależności od poziomu gracza
3. Zwiększenie limitów na budynki czy inne oferty limitowane
4. Wprowadzenie nowych ofert u kupca za fasolki czy SC tylko dla graczy z wyższymi poziomami.
5. Nowe, epickie miejsca pracy (ciąg miedzi czy żelaza)
Jak się człek po głowie poskrobie to jeszcze kilka kolejnych wymyśli
Żeby nie sprowadziło się to tylko do rzucenia na robienie przygód typu Wikingowie czy Atak z Zaskoczenia proponuję również dodatkowy warunek dla każdego poziomu czyli określona ilość punktów osiągnięć.
przykładowo:
Poziom 51 - 4k punktów
Poziom 52 - 8k punktów
Poziom 53 - 11k punktów
Poziom 54 - 13,5k punktów
Poziom 55 - 16k punktów
Myślę że takie wprowadzenie wyższych poziomów zachęciło by graczy do dalszego grania a niektórych być może nawet do powrotu
I jeszcze jedno, zarówno propozycje punktowe jak i bonusów to tylko propozycje, nie jestem fundamentalistą żeby się ich kurczowo trzymać. Proszę raczej o ocenę merytoryczną pomysłu a nie dyskusję typu czy na 54 poziom powinno się mieć 13k czy 14k punktów osiągnięć.