Jak wiemy do gry prawdopodobnie zostanie wprowadzony nowy budynek - Ulepszony silos. Pomysł moim zdaniem dobry ponieważ pozwoli niektórym graczom zaoszczędzić miejsce na wyspie a innym zwiększyć (nawet potroić) produkcję zboża. Jednak w sytuacji gdy ktoś ma postawione gospodarstwa, silosy, pola i magazyny tak żeby czasy pracy gospodarstw i silosów były jednakowe co do sekundy to zamiana zwykłego silosu na ulepszony jest bez sensu ponieważ równowaga zostanie utracona a pole może zostać wyczerpane ponieważ budynki nie będą pracować równo. Pozornie szybszy silos powinien nie pozwolić na wyczerpanie pola, ale w bardzo podobnym przypadku gdy ustawimy silosy i gospodarstwa tak że czasy pracy silosów są mniejsze pole się wyczerpuje! Jeśli zostanie wprowadzony tylko Ulepszony silos to ja oraz podejrzewam wielu graczy z podobnym poglądem po prostu go nie kupi.
Zatem moja propozycja jest taka aby razem z ulepszonym silosem wprowadzić do gry Ulepszone gospodarstwo, które miałoby czas produkcji 3 razy krótszy od standardowego. Taki budynek spowodowałby, że z pewnością ja oraz inni gracze wymieniliby wszystkie swoje standardowe silosy i gospodarstwa na te ulepszone.
Oba budynki byłyby do kupienia u kupca za klejnoty, ewentualnie gospodarstwo dałoby się kupić za jakieś surowce typu fasolki z użyciem patentu budowlanego. Oba budynki dałoby się przesłać jako prezent znajomemu co spowodowałoby większa chodliwość budynków, a co za tym idzie większa sprzedaż u kupca za klejnoty.