Zobacz wyniki ankiety: Czy zmiana powinna zostać wprowadzona

Głosujących
50. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

33 66.00%
  • Nie

17 34.00%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Kwatermistrz - beznadzieja, zmiana aby zyskał na wartości

Poznańczyk

Kwatermistrz - beznadzieja, zmiana aby zyskał na wartości

Witam ^^

Chciał bym przedstawić małą propozycję, dotyczącą zmiany Kwatermistrza (Generał mieszczący 1000 wojska, nie waczący, transportujący).

Założenie przy wprowadzeniu tego generała do gry, było dobre, 1K jednostek, gdyż na Bajkowych przygodach tracimy ponad 3k jednostek. Jednak sporo osób w grze, posiada 1,2,3 Wteranów, Majora, kilku Szybkich: (szlom, doświadczony, żniwiarz), oraz zwykłych generałów (5sztuk to tak w sam raz by ogarnąć po 2-3sektory na niektórych przygodach na raz)

Więc idea transportu 1K jednostek traci na znaczeniu, gdyz wysyłając na przygode zestaw 12generałów, wysyła się ich z jednostkami, a większość tak czeka aż na wyspę dotrą Zwykłi Generałowie.

Proponuję by zmiana wprowadziła możliwość wyboru, pomiędzy zabraniem przez Kwatermistrza 1K jednostek, a zabraniem Generałów. W przypadku zabrania generałów, Kwatermistrz po dotarciu na przygodę, postawieniu obozu, automatycznie "rozładowuje" Generałów ktorych zabrał, lądują oni w gwieździe (tak jak w przypadku gdy nie ma miejsca na mapie by ich postawić).

Żeby jednak zmiana nie uderzała w samego kwatermistrza i jego 1K transportu, to zabrani Generałowie nie moga przewozić wojsk, bądąc samemu przewożonym przez Kwatermistrza.

Co zyskujemy:
    - transport zwykłych generałów z 30min na 15min
    - sens zakupu kwatermistrza
    Ostatnio edytowane przez Poznańczyk ; 18.12.2013 o 13:35

Stalerek
    W mojej ocenie jeżeli kwatermistrz miałby zabierać tylko generałów to ma to jakis sens - ale 15 min różnicy czekania na zwykłych generałów to nie jest problem aż tak odczuwalny. W moim przypadku ja przerzucam generałów raz i potem obracam i tak szybkimi, wetkami etc. A kwestia aby nie brali oni wojska przy transporcie kwatermistrza to strata przerzutu 1k wojska (5 generałów * 200 jednostek każdy). Pomysł fajny aczkolwiek jak dla mnie nie do końca bo ile człowiek robi baśniowych jeden po drugim.
    Dobrze jednak zauważyłeś że kwatermistrz nie jest do końca trafionym pomysłem. Bardziej opłacalne byłoby zwiekszenie jego pojemności (choć też nie do końca) albo dodania mu funkcji innych prócz transportu. Jakich? Nie wiem. Pustka w głowie

Edit.
    Pytanie czy w momencie kiedy Kwatermistrz zabrałby 5 generałów (bo taki jest limit) to czy mógłby wziąść jeszcze jakąś liczbę wojska? Zakładam że nie, bo w Twoich założeniach Pozań jest opcja że generałowie nie mogliby zabierać ze soba wojska. A to róznicy nie ma czy weźmie je kwatermistrz z generałami czy generałowie których zabiera Kwatermistrz :-)
    Ostatnio edytowane przez Stalerek ; 18.12.2013 o 14:02

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Tak tylko ile będą miejsca zajmować? tylko co sami mają pojemność czy jednak więcej?

@Stalerek - o 15 minut szybciej skończysz przygodę czekając na zwykłych których używa się w blokach ;p

Początkujący Osadnik Awatar Nasargiel
    Serwer
    Kolonia
    Pomysł moze nie jest głupi , ale za jakis czas stanie sie bez użyteczne zabieranie zwykłych generałów kwatermistrzem. jak dobrze pamiętam to kolejny etap ''ksiażkowania'' to własnie UPowanie generałów a co za tym idzie to pewnie skracanie drogi podróży jak i zwiekszanie pojemnosci . No i czy jest w sumie warto robić Halo o 15 min?

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Kwatermistrz ma racje bytu w przypadku graczy którzy nie kupują klejnotów a te darmowe zużywają na patenty. Standardowo kupuje się max 5-ciu zwykłych, 2 weteranów z Wielkanocy i 2 ponurych z halloween (zakładając że gra się od początku) wychodzi 1900 jednostek, a jeśli ktoś gra przez rok to ma 1 wetka, 1 ponurego i 5-ciu zwykłych, razem 1450 pojemności. Przygody baśniowe to ok 5-6k wojska (jeśli ktoś robi wszystkich razem) tak wiec dodatkowe 2k (kupując obu) pojemności jednak robi różnicę.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    @van-de-Lord
    wojsko na bajkowe robi sie caly dzien, jak ktos ma kilku genkow tylko to na basniowych traci ich na pierwszych sektorach i czeka 4h az sie obudza wiec spokojnie obroci ile razy bedzie potzreba w tym czasie.
    To co poznan zaproponowal to rozwiazanie dla ludzi ktorzy po osiagnieciu lvla 50 robia nie tylko bajkowe ale tez CR, zdrajcow, MB
    jakbym mial mozliwosc w 15 min wyslac na zdajcow wojo, 15 min rozwalic i 15 min wrocic to czesciej bym ich robil -oszczednosc 30 min to sporo patrzac ze przgygoda zajmowalaby mi 45min.
    Mroczych robie na szybki drop tylko bo mi szkoda czasu na czekanie az dotra wolne genki - moglbym calych robic w tym samym czasie,a nawet szybciej bo rozpakowalbym sobie 3 genkow od razu na gorze mapy :P

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Nowy Świat
    a mnie sie kwatermistrz podoba , zastanawiam sie nad 2gim, cale wojo pakuje w niego a gienki na golasa biegaja ... duzo latwiej i poreczniej jest jak sie ma wszystko policzone
    mowie o malych przygodach ... on mi chodzi nawet na bagienna :P

Początkujący Odkrywca Awatar The_BEAST_r10
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    Cytat Zamieszczone przez okogi Zobacz posta
    a mnie sie kwatermistrz podoba , zastanawiam sie nad 2gim, cale wojo pakuje w niego a gienki na golasa biegaja ... duzo latwiej i poreczniej jest jak sie ma wszystko policzone
    mowie o malych przygodach ... on mi chodzi nawet na bagienna :P
    Dokładnie ja robię tak samo ustawia się wojsko idealnie, tyle ile potrzeba bez kombinowania żadnego i liczenia
    A co do transportu zwykłych genków jestem za, bo sporo czasu zaoszczędzonego na ich transporcie.

Poznańczyk
    Cytat Zamieszczone przez Nasargiel Zobacz posta
    Pomysł moze nie jest głupi , ale za jakis czas stanie sie bez użyteczne zabieranie zwykłych generałów kwatermistrzem. jak dobrze pamiętam to kolejny etap ''ksiażkowania'' to własnie UPowanie generałów a co za tym idzie to pewnie skracanie drogi podróży jak i zwiekszanie pojemnosci . No i czy jest w sumie warto robić Halo o 15 min?
    Skoro drzewko rozwoju będzie dla generałów, to pewnie kwatermistrza też będzie można ulepszyć. Więc dalej jestem za zmianą, nie 15min tylko 30min na przygodzie się zaoszczędza.

A tak poza tematem:
    Co do rozwoju generałów to prędzej będzie: skrócenie czasu, % na więcej doświadczenia, % na więcej łupu, może % na większe obrażenia zadawane przez generała, zwiększenie pojemności raczej nie wejdzie.

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Osobiście bym się wstrzymał do momentu pojawienia się ulepszeń.
    Zobaczmy czego zabraknie, co by się przydało i wtedy atakujmy BB o zmiany.
    A co do 30 minut oszczędności. Pomijam że jest to raczej niewiele ale też nie odpowiada prawdzie.
    Nie robię przygód na 3 wolnych gienków więc jak mocno zależy mi na czasie to gdy jedna przygoda się kończy, od razu zapuszczam drugą i wysyłam wolnych.
    Nim wrócą fasolowy i kwatermistrz i wyślę ich do nowej przygody to nie tracę 30 minut ani 15 - wchodzą do nowej przygody w tym samym czasie co wolni.
    Gdy zaczynam pierwsza przygodę, najpierw wysyłam wolnych, potem pakuję resztę wojska co zajmuje chwilę.
    W większości przygód pierwsze ataki są bez bloków więc spokojnie robię przygodę czekając na wolnych.
    Reasumując - dla mnie funkcja mało przydatna ale to oczywiście moje zdanie.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów