Mi się podoba, że zostanie w końcu zmieniony wygląd okna wiadomości![]()
Mam nadzieje ze w nowych wiadomościach dodadzą - czego brakuje teraz czyli czasu/godziny, bo co z tego ze ktoś mi napisze:
- Jesteś ?
data będzie bieżąca ale czy napisał to 10 minut temu czy 3h temu tego już nie ma.
EDIT: na tym screenie z wiadomości jest 12 Dec ale godziny jak widzę nie ma nigdzie ujętej.
Ostatnio edytowane przez Kirr ; 26.10.2013 o 10:11
Jeśli już tu mowa o skoku na kasę przy budowie epickiego tartaku, to jest to przede wszystkim skok na surowce z Gwiazdy - bo reszta to twój wybór, chcesz kupujesz premie, nie chcesz nie kupujesz - przymusu nie ma. Myślę, że gdyby Bank Gildii pozwalał zarabiać jak klasyczny Bank różne dobra z gry, w zależności co się tam włoży (każdy gracz indywidualnie ma tam lokatę) to może tu zrównoważy się koszta nowego tartaku ?
Zrobiłam szybką analizę straty miejsca po ustawieniu ESD (Epicki Skład Drewna) na przykładzie swojej wyspy.
Efekt jest taki że musiałabym usunąć 6 budynków produkcyjnych (w miejsce leśnika na dole muszę ustawić magazyn aby zapewnić optymalne warunki pracy ESD, jednego leśnika dało się przestawić). Tak wiec dla tego przypadku budynek opłaca się jeśli warunki jego pracy zastąpią produkcję co najmniej tych 6 budynków.
W przypadku produkcji węgla musimy pamiętać że niby budynek daje możliwości większej produkcji węgla ale wtedy musimy dołożyć więcej drwali albo je non stop buffować bo trzeba zwrócić uwagę na inne czasy produkcji o czym pisze poniżej.
Jeśli będziemy sadzić drzewa to budynek musi być blisko miejsc nasadzeń, ale wtedy możemy mieć gorsze miejsca dla drwali i gorsza produkcję drwali (blokad na wyspie jest wiele przez co ograniczone są możliwości ustawienia ESD i będziemy prawdopodobnie zmuszeni do przestawienia drwali dalej).
Podsumowując powiem tak, fajnie że BB myśli o nowościach ale nie oszukujmy się że to jest strzał w dziesiątkę i te rozwiązanie ma tyle samo zalet co wad. Największy problem dla wielu graczy to będzie fakt że wszyscy albo większości mają te budynki na 5 levelach i ich burzenie nie będzie należeć do przyjemności bo stracimy bezpowrotnie to co zainwestowaliśmy w rozbudowę i poświęcony czas. Jednak czasy produkcji są kuszące bo przy węglu (jedna linia produkcyjna) osiągamy w 1 minute to co przy smolarzach w 3 minuty a deski liściaste produkują się 4 minuty szybciej a więc strata 6 miejsc wydaje się opłacalna, ale musimy zachować dużo rozwagi przy ustawianiu produkcji i aby pochopne burzenie budynków nie rozstroiło naszej już dobrze funkcjonującej gospodarki. Fajne jest to też że możemy produkcje płynnie przełączać na to co nam potrzeba ale to tez wymaga praktycznie stałego nadzoru i regularnego siedzenie przy komputerze.
Przed
PO
![]()
Ostatnio edytowane przez Agnieszka_N ; 26.10.2013 o 15:00
Ładnie to opisałaś ale moim zdaniem to jest nadal niedokończone ponieważ ESD może produkować tylko 3 pozycje a 6 po warunkiem jeśli go buffniemy. Jeśli pójdę na imprezę i nie buffne o odpowiedniej godzinie to już jesteśmy w plecy z towarem... a wiec ja wole zostać przy swoich leśnikach i smolarzy.
A oto czego nie rozumiemJak może przewyższyć? Przecież smolarz 5pz wydobywa 5 tak samo u leśników. To moich 6 smolarzy czyli 30 węgla mam oddać za jeden budynek który mi da 15 węgla... Genialne rozwiązanie...Epicki skład drewna
Ten skład związany jest z łańcuchami produkcyjnymi zawierającymi drewno. Jego produkcja przewyższa osiągnięcia nawet najbardziej rozbudowanych z Twoich budynków, zapewniając przy tym możliwości niedostępne w inny sposób. Oto niektóre z budynków, które będzie można nim zastąpić: leśnicy, tartaki, warsztaty smolarza!
You Will Never Walk Alone!
H3ll For Ever!
A no widzisz, masz opcje np.:
produkcja 10 węgla za 20 bali lub np. 5 drewna liściastego za 5 węgla
nie wspomnę o produkcji 7 -7.
Tylko te bufy :/
Nie tylko klikanie w koszarach jest uciążliwe, ale jeszcze ten pokarm dla ryb czy woń... klikasz, klikasz, klikasz...
Ale generalnie w porównaniu do tego co było w zeszłym roku, widać że zmiany są częstsze, że ktoś chce zatrzymać graczy których powoli już nudziło robienie ciągle tego samego.
następna będzie zapewne "Epicka młynostudniopiekarnia", rozmiar XXXL, do maksymalnej rozbudowy tylko 365 dni, i skromne parę milionów towaru, bravo BB, a PvP dalej w czarnej dziurze.... Epicka porażka