General Dywizji
General Dywizji
Generał major to nazwa historyczna i to tłumaczenie jest jak najbardziej prawidłowe, choć współczesnym odpowiednikiem jest generał dywizji. Ja bym zostawił tak jak jest.
Chyba jako jedyny uważasz, że to tłumaczenie jest prawidłowe.
Nazwa historyczna ? Jakieś inne informacje oprócz tego co po niżej ?
Generał major ziemiański – ranga generalska w czasie insurekcji kościuszkowskiej.
Najwyższy Naczelnik Siły Zbrojnej Narodowej Tadeusz Kościuszko powołał generałów majorów ziemiańskich w województwach i ziemiach Korony, a w Wielkim Księstwie Litewskim również w powiatach.
Do ich zadań należało organizowanie formacji nieregularnych, improwizowanych lokalnych sił zbrojnych (milicji i pospolitego ruszenia) oraz dowodzenie nimi.
Choć wikipedia nie jest uważana za naukowe źródło informacji, mi wystarczą informacje zawarte TUTAJ.
Pomijając mało znany, i pomijalny (choć ciekawy) wątek kosciuszkowski, nazwa generał major, to nazwa obca, wywodząca się z armii zaborczych (rozbiorowych), raczej typowo niemiecka, mnie kojarzy się negatywnie - druga wojna swiatowa. Ta nazwa powinna być zmieniona, ale nie na "hetman". Szanujmy nazwę hetman... Nie nadajmy jej byle czemu...
Uważam, ze "generał dywizji" jest najlepszy z propozycji, które do tej pory zgłoszono, ale skoro mamy juz weterana 250, to moze wypadałoby mieć wiarusa 270?
Rzeczywiście, za wiele tam nie ma.
Nazwa 'generał major' sie nie przyjmie bo jest za długa i pewnie będzie skracana do 'major'. Co prawda, nie jest to generał dywizji, ale to całkiem dobra nazwa.
Nie wiem, czy lepiej trzymać się dokładnego tłumaczenia (generał dywizji), czy brać po uwagę iloma żołnierzami dowodzi dany oficer, czy po prostu zaproponować coś pasującego do gry, charakteru tej postaci. Najbardziej podobał mi sie 'wiarus' - ale to raczej żargon nie pasujący do generała i weterana. Dobrym pomysłam jest też lejtnant. Inne, które mogłyby sie przyjąć to rotmistrz lub chorąży.