Zobacz wyniki ankiety: Co sądzisz o takim rozwiązaniu?

Głosujących
77. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Zdecydowanie tak

45 58.44%
  • Czemu nie

9 11.69%
  • W żadnym wypadku (dlaczego?)

14 18.18%
  • Nie wiem

9 11.69%
Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Rozszerzenie kantoru handlowego

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia

Rozszerzenie kantoru handlowego

Tak sobie pomyślałem, że skoro TSO to gra ekonomiczna (podobno), to być może warto by było rozszerzyć kantor handlowy o rzeczy, jakie pokazałem na poniższych grafikach.
    Zasadniczą sprawą w przypadku kursu byłoby ustalenie wartości poszczególnych zasobów w monetach, ale w tym akurat przypadku jest to sprawa drugorzędna Chodzi o samą ideę.

Proszę o uwagi i głosy z pominięciem kwestii takich jak obciążenie serwera (w co raczej wątpię) czy umiejętności programistów BB (w które nie wątpię).

Ostatnio edytowane przez Larxand ; 09.06.2013 o 03:05

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Bardzo dobra grafika pomysł niczego sobie ale czy to przejdzie?

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Larxand Zobacz posta
    Zasadniczą sprawą w przypadku kursu byłoby ustalenie wartości poszczególnych zasobów w monetach, ale w tym akurat przypadku jest to sprawa drugorzędna Chodzi o samą ideę.
    Idea kursu generalnie dobra, grafika świetna.

Problem jaki w tym widze to ustalanie kursu na podstawie chwilowej wartosci monet, ktore jako towar tez beda mialy wartosc chwilowa, a nie bezwzgledna. Tj, jesli koledzy z gildii powystawiaja kilkanascie sprzedazy 10 ryb za 2k monet, a ruda zelaza bedzie wisiec na handlu za 30 monet/ 2000, to oferta sprzedazy 2000 tej rudy za 50 ryb bedzie prezentowana jako interes zycia (bo poprzez banke spekulacyjna niby zarabiasz 10k monet ..).

Kurs jesli juz powinien byc dla danych dwoch towarow obliczany tylko na podstawie relacji cenowej tych dwoch, i dodatkowo powinna byc w tabelce pokazywana ilosc ofert na podstawie ktorej nastapily obliczenia.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez sparkz Zobacz posta
    Problem jaki w tym widze to ustalanie kursu na podstawie chwilowej wartosci monet, ktore jako towar tez beda mialy wartosc chwilowa, a nie bezwzgledna. Tj, jesli koledzy z gildii powystawiaja kilkanascie sprzedazy 10 ryb za 2k monet, a ruda zelaza bedzie wisiec na handlu za 30 monet/ 2000, to oferta sprzedazy 2000 tej rudy za 50 ryb bedzie prezentowana jako interes zycia (bo poprzez banke spekulacyjna niby zarabiasz 10k monet ..).
    To prawda, dlatego też sądzę, że ceny powinny jednak odnosić się do jakiejś jednej wartości (bezwzględnej), być może ustalonej "odgórnie" (stąd ten pływający pasek z kursami). W tej sytuacji, gdyby przyjąć jakiś mechanizm, który by oceniał, że 1k ryb powinien kosztować X monet (bo czas produkcji, bo dosypki, bo zasoby, bo cośtam), a ruda żelaza Y (znów ten sam mechanizm), wówczas kurs mógłby być określany jako stosunek ceny podanej wartości X do Y w tej wartości bezwzględnej.
    No ale nie znam się na tym na tyle, żeby się wymądrzać, więc proszę o delikatne potraktowanie
    Myślałem o tym, żeby przedstawiać bezpośredni stosunek X do Y, ale samo przedstawienie czegoś takiego na wykresie byłoby mocno utrudnione, bo wymagałoby pokazania jednego produktu w odniesieniu do kilkudziesięciu innych (byłoby tam nieźle naćkane).

Rzeczywiście namieszać mogłyby tutaj oferty sprzedaży lootów (np. ryba za 2k monet), ale być może biorąc pod uwagę powyższe, do algorytmu obliczenia średniego kursu mogłyby być pomocne takie wynalazki jak na przykład odchylenie standardowe czy inne percentyle, dzięki którym odrzucane byłyby oferty znacznie wykraczające poza tę średnią. Pewnie kwestia zaprojektowania odpowiedniego modelu. Zapraszam ekonomistów

Odkrywca Awatar RedJul
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Fakt ogarnąć to właściwie się nie da.
    I dlatego już Fenicjanie rozwiązali ten problem w prosty sposób.
    Ba znam gry gdzie nie ma handlu wymiennego, korzysta się właśnie z wirtualnego pieniądza.
    Pomysł sam w sobie ciekawy, tyle że jego realizacja byłaby trudna (trzeba opracować odpowiednie algorytmy, dobrze gdyby uwzględniały nie tylko ceny wystawionych towarów ale także kupionych - i tu wyobrażam sobie cenę ryb)
    Druga sprawa to umiejętność korzystania przez graczy z tego narzędzia, bez obrazy dla większości byłby to tylko wodotrysk.

Acoma
    Czy wyświetlany kurs jest generowany w oparciu o:
    - ceny wystawionych przedmiotów w kantorze handlowym;
    - wymianę towarów które się dokonały;
    - wymianę towarów u danego gracza?

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Złota Góra
    To nie przejdzie, gra z PEGI 7 z zaawansowaną ekonomią ? Handel ma być jak najprostszy a nie rozbudowany.
    No i jak rozwiązać problem z osobami, które zawyżają/zaniżają ceny w kantorze ?

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    @Acoma: na przesuwającym się pasku pokazuje się średnia wartość 1k zasobu w monetach, w oparciu o wystawione bieżące i dotychczasowe (12h) transakcje. Problemem nr 1 jest tutaj oczywiście wybór punktu odniesienia, czyli wartości do której odwoływać by się można przy określaniu tych cen. Tak jak napisałem, nie jestem ekonomistą, nie podejmuję się polemiki, ale chętnie wysłucham kogoś, kto się zna.
    Natomiast kurs w mojej propozycji to - po uporaniu się z problemem nr 1 - iloraz ceny żądanego towaru w monetach i ceny oferowanego towaru w monetach. Jeśli 1k desek liściastych kosztuje średnio 17 monet a rudy żelaza 50 monet, to 2k desek za 2k rudy równałoby się próbie sprzedaży 34 monet za 100 monet.

@anrathiel1: Jakiekolwiek PEGI do ekonomii w grze ma się mniej więcej tak jak słoń do fortepianu. Swoją drogą, nie mam pojęcia jak TSO z bluzgami na chatach (i na forum) zakwalifikowało się do PEGI7. No ale to inna para kaloszy.
    Wprowadzenie mojej propozycji w żaden sposób nie utrudniłoby gry graczom niezorientowanym w temacie, a ułatwiłoby pozostałym. Cała koncepcja przyszła mi do głowy po tym, jak po raz tysiąc pięćset siedemdziesiąty szósty przed wystawieniem oferty musiałem oglądać dziesiątki innych ofert, żeby wystawić coś w rozsądnej cenie a nie wyjść na idiotę-naciągacza (tak już mam, że staram się nie dawać ofert z kosmosu, tylko w odniesieniu do innych).
    A jak rozwiązać problem z osobami zawyżającymi napisałem wyżej. Łopatologicznie rzecz ujmując, jeśli średnia wartość jakiegoś zasobu wyniosłaby na przykład 100, przy czym minimum to 7 a maksimum to 700, to z użyciem w algorytmie magicznych sztuczek z zakresu najprostszej statystyki można by było odrzucić to 700 (bo na przykład byłaby to jedyna taka oferta) i okazałoby się, że pozostałe ceny wahają się od 7 do 13 i dają średnią 10. Konsekwencje tego byłyby takie, że jeśli ktoś by wystawił na sprzedaż coś, za co żądałby ceny kilkukrotnie przewyższającej średnią, to żaden w miarę rozgarnięty gracz (czyli pewnie wszyscy powyżej samouczka) by się na taką ofertę nie skusił. A jeśli by się nie skusił, to sprzedawca przy kolejnej próbie zażądałby może niższej ceny. No i takich zawyżaczy może byłoby z czasem coraz mniej.

Na pewno niejednemu z nas zdarzyło się, że z przyzwyczajenia wystawił coś, co zeszło w ciągu minuty jak świeże bułeczki, zanim się zorientował, że stracił parę złociszy, bo cena tego towaru poszła w górę. Albo siedział przed monitorem analizując ceny A do B, B do C, C do D zanim wystawił A za D. To miałoby być narzędzie, które podawałoby na tacy coś, co obecnie sami musimy przeliczać w excelach albo zewnętrznych kalkulatorach handlowych.

Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    grafiki spoko ale co do pomysłu. gra polega na tym chyba żeby kupić okazyjnie, odsprzedać drożej i zarobić
    a żeby taniej kupić trzeba samemu pogmerać troche. a nie kliknąć kurs i sobie odrazu poustawiać ofki takie które są poniżej kreski
    It's coming
    It's watching your every move
    You cannot hide...

Goldmano

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Co do modelu "kupić okazyjnie, odsprzedać drożej" jak najbardziej się zgadzam.
    Natomiast jedni lubią gmerać, inni wolą się skupiać na innych aspektach gry. Może ja jestem inny ale zamiast przerzucania stron w kantorze przed wystawieniem oferty, wolałbym jeden rzut okiem na wykres a przed kupnem czegoś wolałbym też od razu widzieć która oferta jest najatrakcyjniejsza. Myślisz, że ujęłoby komuś honoru gdyby zamiast gmerania ustawił sobie od razu takie ofki, które są poniżej kreski?

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów