Zobacz wyniki ankiety: Za, czy przeciw?

Głosujących
57. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Za

54 94.74%
  • Przeciw

3 5.26%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Notatnik

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez zwolk Zobacz posta
    Gdyby istniał notatnik wbudowany w grę, pewnie i tak bym go nie używał, bo nie dałoby się go otworzyć w osobnym oknie. Przeważnie gram na 2 monitory, na jednym jest przeglądarka z grą, na drugim albo otwarty poradnik do przygody, albo właśnie notatnik.
    Nie każdy gra na dwa monitury, a przypuszczam, że większość.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez sparkz Zobacz posta
    Polecam notepada++ albo cos innego z zapisywaniem sesji, mniej zabawy z otwieraniem plikow.

Poza tym polecam jeszcze jeden trick (jesli juz ktos sie zdecyduje na np++) - zapisywanie informacji nie w plikach .txt, tylko z rozszerzeniem dla jakiegos jezyka programowania, i wykorzystanie kolorowania skladni (komentarze, hashe itp) do kolorowania sobie notatek.

Co do samego pomyslu to milo byloby cos takiego miec, ale podejrzewam, ze jakby dobrze poszukac to daloby sie znalezc jakas zewnetrzna aplikacje pracujaca w chmurze ktora udostepnia podobna funkcjonalnosc, a nie jest ograniczona do odpalonej gry.
    Pracuję w tej branży od kilkunastu lat i stawiam 999 do 1, że 90% ludzi bawiących się setami myli monitor z komputerem, klawiaturę z internetem, a co dopiero ma wiedzieć czym jest rozszeżenie pliku, jak 95% ludzi nie wie co to plik Spotykałem się z takimi problemami wśród ludzi po studiach INFORMATYCZNYCH kiedy rozmawiałem z nimi co mają zrobić, aby odpalić skomplikowane sterowniki. Ja sprzedaję sprzęt od wielu lat różnego pokroju kliento i wierz mi, że słowo txt nic nie mówi tej procentowej gromadzie która wymieniłem. Notatnik potrzebny jest nie takim jak Ty, co umiesz sobie w życiu radzić, ale jełopom którzy kupili komputer i nawet nie wiedzą, że on jest taki mądry jak oni.))

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Że się tak powtórzę: notatnik mógłby być potrzebny ludziom którzy nie grają na swoim własnym komputerze (albo czasem grają na nieswoim), nie noszą przy sobie wszystkich notatek i programów i nie przypuszczam, żeby były to jełopy. (A nawet jeżeli, to) po drugie zawsze lepiej jest korzystać z jednego produktu zapewniającego różne funkcje niż z piętnastu, albo nawet dwóch.
    Abstrahując od notatnika, jako programista (starej daty) i przy okazji osoba mająca względne pojęcie o statystyce proponowałbym nie szastać tak swawolnie tymi procentami. Oczywiście, że dla części ludzi korzystających z komputera pojęcia pliku a tym bardziej rozszeRZeń są obce, ale nie przesadzajmy że jest to 95%, bo to by oznaczało, że (statystycznie) w tym wątku, tylko Ty Tojanik (i to nie cały) wiesz co to są pliki

Jak rozumiem tu nie chodzi o notatnik z nieograniczoną liczbą znaków i możliwością formatowania tekstu, tylko o coś w rodzaju przypominacza (temu dałem to, od tamtego kupiłem tamto, o 14:00 wyłączyć kopalnię, itp). Pod awatarem, tam gdzie Archiwum, Pomoc i Forum można by było dodać Notatki i każdy byłby happy.
    Ostatnio edytowane przez Larxand ; 07.06.2013 o 21:04

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Pasuje odświeżyć temat. Myślę, że może ten prosty notatnik wnieść duuużo do gry.

Początkujący Osadnik Awatar Jocia
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Zależy może po prostu jakich ludzi w jakim wieku pokolenie, to co miało 7-20 parę lat jak wchodziły komputery się zna. Niestety młodzież wychowana na konsolach i starsi ludzie 60/70+ raczej w ogóle, i ci 40-50 latkowie co po urzędach siedzą i do tabelek tylko coś wklepują. Większość ludzi mówi na przeglądarkę internet ale raczej nie z niewiedzy ale ze skrótu myślowego. Słowa plik może nie znają ale wystarczy mówić dokument w komputerze, gra, film i zdjęcie i sobie całkiem nieźle radzą-oczywiści jak na ich potrzeby.

Zresztą settlersy to całkiem inny target wydaje mi się ludzie z którymi się stykam mają 30-40 lat i są to zarówno kobiety jak i faceci. Żeby grać w gry online trzeba dużo siedzieć przy kompie, pani pracująca na kasie czy targu nie ma dostępu do komputera raczej, jak jest w domu to sobie może na kartce zapisać.

A ja np. prowadząc sklep internetowy chcąc czy nie chcąc i tak dużo siedzą przed komputerem. Czy jakiś tam administrator bazy itp.

PS. Ja mam dużo plików w exelu, własne poradniki bez bloków, czasy bufów i ich opłacalność, rozpisane eventy czy koszty produkcji , ja najbardziej jestem za komentarzami pod avatarami,
    Ostatnio edytowane przez Jocia ; 03.07.2013 o 00:25

Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Dobrze by taki potencjalny notatnik nie miał takich problemów, jak ten nomen omen też "notatnik" na liście członków gildii.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Świetny pomysł, odświeżam - może wreszcie ktoś z BB spojrzy na niego łaskawie. Sam gram w setki w kilku miejscach i noszenie notatek albo zapisywanie ich w tel wpienia mnie maksymalnie. Notatnik mógłby być np w poczcie jako dodatkowa opcja.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Uprawnienia umieszczania postów