Za
Przeciw
Pracuję w tej branży od kilkunastu lat i stawiam 999 do 1, że 90% ludzi bawiących się setami myli monitor z komputerem, klawiaturę z internetem, a co dopiero ma wiedzieć czym jest rozszeżenie pliku, jak 95% ludzi nie wie co to plikSpotykałem się z takimi problemami wśród ludzi po studiach INFORMATYCZNYCH kiedy rozmawiałem z nimi co mają zrobić, aby odpalić skomplikowane sterowniki. Ja sprzedaję sprzęt od wielu lat różnego pokroju kliento i wierz mi, że słowo txt nic nie mówi tej procentowej gromadzie która wymieniłem. Notatnik potrzebny jest nie takim jak Ty, co umiesz sobie w życiu radzić, ale jełopom którzy kupili komputer i nawet nie wiedzą, że on jest taki mądry jak oni.
))
Że się tak powtórzę: notatnik mógłby być potrzebny ludziom którzy nie grają na swoim własnym komputerze (albo czasem grają na nieswoim), nie noszą przy sobie wszystkich notatek i programów i nie przypuszczam, żeby były to jełopy. (A nawet jeżeli, to) po drugie zawsze lepiej jest korzystać z jednego produktu zapewniającego różne funkcje niż z piętnastu, albo nawet dwóch.
Abstrahując od notatnika, jako programista (starej daty) i przy okazji osoba mająca względne pojęcie o statystyce proponowałbym nie szastać tak swawolnie tymi procentami. Oczywiście, że dla części ludzi korzystających z komputera pojęcia pliku a tym bardziej rozszeRZeń są obce, ale nie przesadzajmy że jest to 95%, bo to by oznaczało, że (statystycznie) w tym wątku, tylko Ty Tojanik (i to nie cały) wiesz co to są pliki
Jak rozumiem tu nie chodzi o notatnik z nieograniczoną liczbą znaków i możliwością formatowania tekstu, tylko o coś w rodzaju przypominacza (temu dałem to, od tamtego kupiłem tamto, o 14:00 wyłączyć kopalnię, itp). Pod awatarem, tam gdzie Archiwum, Pomoc i Forum można by było dodać Notatki i każdy byłby happy.
Ostatnio edytowane przez Larxand ; 07.06.2013 o 21:04
Pasuje odświeżyć temat. Myślę, że może ten prosty notatnik wnieść duuużo do gry.
Zależy może po prostu jakich ludzi w jakim wieku pokolenie, to co miało 7-20 parę lat jak wchodziły komputery się zna. Niestety młodzież wychowana na konsolach i starsi ludzie 60/70+ raczej w ogóle, i ci 40-50 latkowie co po urzędach siedzą i do tabelek tylko coś wklepują. Większość ludzi mówi na przeglądarkę internet ale raczej nie z niewiedzy ale ze skrótu myślowego. Słowa plik może nie znają ale wystarczy mówić dokument w komputerze, gra, film i zdjęcie i sobie całkiem nieźle radzą-oczywiści jak na ich potrzeby.
Zresztą settlersy to całkiem inny target wydaje mi się ludzie z którymi się stykam mają 30-40 lat i są to zarówno kobiety jak i faceci. Żeby grać w gry online trzeba dużo siedzieć przy kompie, pani pracująca na kasie czy targu nie ma dostępu do komputera raczej, jak jest w domu to sobie może na kartce zapisać.
A ja np. prowadząc sklep internetowy chcąc czy nie chcąc i tak dużo siedzą przed komputerem. Czy jakiś tam administrator bazy itp.
PS. Ja mam dużo plików w exelu, własne poradniki bez bloków, czasy bufów i ich opłacalność, rozpisane eventy czy koszty produkcji , ja najbardziej jestem za komentarzami pod avatarami,
Ostatnio edytowane przez Jocia ; 03.07.2013 o 00:25
Dobrze by taki potencjalny notatnik nie miał takich problemów, jak ten nomen omen też "notatnik" na liście członków gildii.
Świetny pomysł, odświeżam - może wreszcie ktoś z BB spojrzy na niego łaskawie. Sam gram w setki w kilku miejscach i noszenie notatek albo zapisywanie ich w tel wpienia mnie maksymalnie. Notatnik mógłby być np w poczcie jako dodatkowa opcja.