Zobacz wyniki ankiety: Co sądzisz o podobnej funkcji:

Głosujących
14. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • niezła, czemu nie

7 50.00%
  • absolutnie, w żadnym wypadku

4 28.57%
  • nie mam zdania

3 21.43%
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Powiadomienie o ofercie

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia

Powiadomienie o ofercie

Ponieważ nie zawsze jest czas na to, żeby robić sto rzeczy jednocześnie, przyszło mi do głowy aby w oknie handlu dodać zakładkę, w której ustawiałoby się powiadomienia o pojawiającej się ofercie (jednej) spełniającej określone kryteria. Wyobrażam sobie to tak (niestety nie mam czasu rozrysować), że w jednym okienku wybieram produkt który chcę kupić, a w drugim cenę którą chcę zapłacić i zakres tych cen albo tzw ratio. Na przykład chcę kupić 10k granitu i zapłacić za to 15k-17k monet, klikam ok i gram sobie dalej. W momencie gdy pojawia się oferta spełniająca ten warunek, wyświetla się powiadomienie (np w formie wykrzyknika nad ikoną handlu) i jakiś dzwonek czy inny dźwięk. Wchodzę, sprawdzam, kupuję.

Tak, tak, wiem że mogę równie dobrze wystawić 15k monet za 10k granitu, ale po pierwsze, czasem lista transakcji jest tak długa, że nie opłaca się dodawać kolejnego pola (szczególnie przy transakcjach o niskiej wartości) a dwa, zdarzają się osoby, które wrzucają coś na wagę nie sprawdziwszy wcześniej, czy ktoś już podobnej oferty w drugą stronę nie zaproponował. A trzy - byłoby to zwyczajnie wygodne (tak myślę).

Wady?

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Myślę, że to się nie sprawdzi. Zawsze ceny w ofertach kupna będą niższe od cen w ofertach sprzedaży, więc na powiadomienie możesz się nie doczekać. Widziałbym przydatność takiej "usługi" w przypadku eventów i zakupu przedmiotów eventowych typu jajka czy dynie w sytuacji gdy ktoś wstrzymuje się z kupnem bo czeka aż ceny spadną do akceptowalnego poziomu. Ale nawet w tym przypadku bardziej widziałbym powiadamianie o ofertach, w których ŚREDNIA cena za np 1000 szt mieściłaby się w podanym zakresie. Wklepując konkretną ilość towaru po stronie "kupię", ograniczasz się wyłącznie do ofert, w których wystawiana jest ta właśnie ilość towaru, nawet jeśli obok pojawią się oferty na inne ilości, ale o średniej cenie mieszczącej się w podanym przez Ciebie zakresie.
    Jedyne co mnie martwi to na ile taka opcja miałaby wpływ na obciążenie serwerów. W tej chwili odświeżasz oferty na handlu tylko wtedy, gdy wciśniesz odpowiedni przycisk. Opcja na bieżąco sprawdzająca oferty musiałaby odświeżać je co kilka-kilkanaście sekund. Niech każdy gracz ustawi sobie takie powiadamianie i cały handel przestaje reagować
    Ostatnio edytowane przez zwolk ; 21.05.2013 o 12:37

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Może niejasno napisałem, ale o właśnie takim rozwiązaniu mówię: wprowadzam nie konkretną cenę jaką chcę zapłacić, tylko "widełki" min i max.

Edit: No tak, z tym odświeżaniem rzeczywiście mógłby być jakiś problem, bo to każda wystawiona oferta musiałaby być porównana z ofertami powiadamiającymi u wszystkich graczy korzystających z takiej opcji. Jednak wbrew temu co się tu pisze czasem o programistach z BB, jestem przekonany, że znaleźliby i na to jakieś rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez Larxand ; 21.05.2013 o 13:48

Uprawnienia umieszczania postów