Zobacz wyniki ankiety: Czy likwidacja cenzury to dobry pomysł?

Głosujących
90. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

71 78.89%
  • Obojętne

5 5.56%
  • Nie

14 15.56%
Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Cenzura na kanale gildii i szepcie

Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat

Cenzura na kanale gildii i szepcie

Witam wszystkich graczy!

Piszę to już drugi raz (mój pierwszy post uległ właśnie cenzurze i został skasowany) i mam nadzieję, że tym razem to dotrze do kogoś. Piszę ponieważ jestem już zmęczony tym co się dzieje, zrezygnowany, bo czuję się bezsilny.
    Gdy zacząłem swoją przygodę z settlersami, było to rok temu, atmosfera w grze i na forum była całkowicie inna. Pamiętam jak na G1 przesiadywało mnóstwo osób, poruszając najróżniejsze tematy. Wtedy też byli moderatorzy, ale reagowali oni tylko w ostateczności. Dziś, na Nowym Świecie, czat potrafi milczeć całymi godzinami, a jak ktoś już coś na nim robi, to są to zazwyczaj te same osoby.
    Zastanówmy się dlaczego tak się stało? Czy taki jest cel czatu globalnego? By stał pusty?
    Jako że nie przeprowadzałem żadnej ankiety na ten temat, znam zdanie tylko kilku osób z mojej gildii, wypowiem się we własnym imieniu.
    Denerwuje mnie prewencja i nadgorliwość. Powoli rozwijany wątek w dyskusji, dla tutejszych moderatorów to ognisko wojny, więc lepiej zachowawczo ugasić go rozdając kilka banów na czat, niż potem się użerać. Jeżeli ktoś chce podkreślić swoją wypowiedź poprzez napisanie słów z dużych liter, może liczyć na bana za caps lock, chociaż ewidentnie w całym zdaniu występuje np. takie jedno słowo.
    Wkurza mnie że moderatorzy siedzą na czacie globalnym, ale już nie zaglądają na handel.
    No i oczywiście ich dowolna interpretacja regulaminu, którą mogą wykorzystać w każdej niedogodnej dla nich sytuacji.

Pół biedy moderatorzy, nie mówię że trzeba ich zlikwidować, bo czasem zdarzają się spamerzy, czy inni ludzie niepotrafiący dostosować się do społeczeństwa.
    Cenzura która blokuje pewne słowa z automatu, jest tak potrzebna jak tytan z wikingów. Rozumiem, że to pewnie konieczne w jakimś stopniu by zachować PEGI-7, ale nie rozumiem dlaczego funkcjonuje ona na PRYWATNYCH KANAŁACH GILDII, jak i na SZEPCIE. To jest robienie z ludzi deb*li (oczywiście cenzura na słowo które jest pojęciem medycznym), bo już w zwykłej rozmowie komputer decyduje jakich słów możemy użyć a jakich NIE! Jest to na tyle denerwujące, że pisząc takie słowa jak: odkochuje, podsłuchuje - otrzymujemy trzy gwiazdki. Na dodatek włączona blokada na czacie gildii (5sec. od poprzedniego zdania) także podświadomie wskazuje mi na mój iloraz inteligencji, sądząc że GRA wie lepiej jak zablokować SPAMERA. Bo wcale nie latwiej go usunąć z gildii tylko cieszyć się, że nie może pisać częściej jak 5sec. Niestety jest to blokada tylko przed szybkim poprawieniem literówki z poprzednio wysłanego zdania.

Podsumowanie: Jestem za skasowaniem automatycznego cenzora z czatu gildii i szeptu, a także 5-sekundowej blokady, ponieważ nie przynoszą żadnych korzyści a jedynie denerwują. Nie wiem za to co można zrobić z moderatorami, bo support chyba nawet nie czyta skarg wysyłanych do nich, albo myśli że im ich więcej tym lepiej sprawuje się dany moderator.
    Ostatnio edytowane przez BrzytwaGMP ; 14.04.2013 o 16:36

parsifal71
    Zgadzam się całkowicie,jest to irytujące i utrudnia grę.Sama kilka razy miałam sytuację w której przez 15 minut tłumaczyłam komuś ile ma mi wysłać brakującego surowca bo wpisanie 88 szt gwiazdkowało....więc kombinowałam pisząc 89-1lub 87+1.... to jest tak "chore" jak cała beta-koncepcja TSO!

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Nie będę oryginalny. Zgadzam się z brzytwą. Cenzura słów, które można znaleźć w słowniku języka polskiego? WTF? Ocenzurowane "88" -> głupota!
    O 5 sekundach na czacie gildii Brzytwa wyraził równiez moją opinię, więc nie będę powtarzać.
    Zróbcie porządek z TSO, bo przy podskakujących gienkach, cenzurze, lagach, gra robi się męcząca.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Generalnie zawsze będzie tak, że ten kto ma władze będzie podciągał regulaminy pod siebie, bo może. Wystarczy się przekonać jak właśnie moderatorzy potrafią łamać regulamin na czatach np. pomocy spamując o różnych rzeczach z pewnością nie związanych z tematem kanału. Jak już zapewne zauważyłeś walka z moderatorami to walka z wiatrakami. Raczej nic nie zmienisz, bo wylejesz swoje żale tutaj, odpisze może kilka osób i temat zostanie skasowany a w najlepszym wypadku mod Ci napisze, że wykonują swoją pracę i interpretacje regulaminu im przysługują a nie Tobie.

Co do kasowania 5 sekundowego limitu jestem na nie dopóki nie zacznie poprawnie działać komenda ignore. Jak to naprawią to każdy będzie mógł według uznania sobie blokować i nie będzie problemu ze spamerami a jedynie pytania na pomocy jak zablokować kogoś tam. Dodaj ankietę to może nawet zdąży ktoś zagłosować

Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Usunięcie 5sekundowego limitu pisania jest proponowany tylko dla kanału gildii. W innych pełni on jako tako swoją funkcję.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    No to można taką zmianę rozważyć. Niemniej ignore i tak powinni zrobić jak należy niezależnie od blokad czasowych czy nadzoru modów.

Osadnik Awatar Divenire
    Serwer
    Nowy Świat
    Popieram
    ------------------------------------------------FORZA JUVE------------------------------------------

Osadnik Awatar wordan
    Serwer
    Nowy Świat
    bracie masz mój głos
    a co do nadinterpretacji regulaminu przez modów to temat rzeka

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Trudno się z Tobą Brzytwa nie zgodzić a siła podniesionych argumentów powinna dać niektórym do myślenia....nie będe rozwijał myśli bo dostane bana ^^

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Cytat Zamieszczone przez siomon72 Zobacz posta
    Nie będę oryginalny. Zgadzam się z brzytwą. Cenzura słów, które można znaleźć w słowniku języka polskiego? WTF? Ocenzurowane "88" -> głupota!
    Cenzurowanie "88" przyszło pewnie w "pakiecie" słów cenzurowanych ogólnie na świecie. Jak ktoś nie wie dlaczego, niech zapyta ciocię wikipedię To, że dane słowo znajduje się w słowniku języka polskiego, nie oznacza, że jest powszechnie akceptowalne w rozmowie na forum publicznym. Wszelkie wyrazy "słownikowe" z oznaczeniem wulg. moim zdaniem powinny być cenzurowane na KAŻDYM kanale gry, łącznie z Szeptem. Ale fakt, że filtr wyłapuje również słowa, które zawierają w sobie ciągi znaków tworzące wyrazy uważane za obraźliwe, dość mocno abstrahuje od układu odniesienia
    Ostatnio edytowane przez zwolk ; 15.04.2013 o 17:18

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów