Dałoby to możliwość lepszego zagospodarowania terenu, zwiększenia wydajności budynków poprzez odpowiednie rozstawienie budynków wokół magazynu i i lepsze wizualnie rozmieszczenie budynków.
Dałoby to możliwość lepszego zagospodarowania terenu, zwiększenia wydajności budynków poprzez odpowiednie rozstawienie budynków wokół magazynu i i lepsze wizualnie rozmieszczenie budynków.
hmmm z jednej strony jestem na tak a z 2 nie
Kolego Busiuu masz pierwszy post, więc radzę przeczytać regulamin ---> http://forum.thesettlersonline.pl/th...-sugestie-quot
bo zaraz mod zamknie temat![]()
Po pierwsze brak ankiety więc wpadnie Zorro i zamknie wątek
Po drugie - pomysł nierealny bo burzy całą mechanikę gry. Pieńki są złożami dla leśnika. Gdyby wprowadzić możliwość budowy na wykarczowanym terenie (jak to było możliwe w "starych" Settlersach), oznaczałoby to konieczność umożliwienia sadzenia leśnikowi gdzie popadnie a to już nie byłoby takie fajne. Załóżmy że pod twoją nieobecność kończy Ci się pole. W tym momencie przestrzeń, którą ono zajmowało staje się aktywna. Przychodzi leśnik i stawia tam drzewko. Przestrzeń zajęta do czasu wycięcia drzewka przez drwala.
Inny, bardziej ekstremalny przykład. Nie ma Cię w grze kilka dni. W tym czasie leśnicy sadzą, drwale ścinają i w magazynie bali przybywa. W tym samym czasie padają Ci studnie i pola. Drwale zapełniają magazyn balami i przestają ścinać, ale leśnicy dalej sadzą gdzie popadnie. Ty wchodzisz na wyspę, a tam dżungla, nie ma gdzie postawić pola ani studni, gospodarka leży.
Jedynym rozwiązaniem byłoby ograniczenie możliwości pracy leśnika tylko do wyznaczonego obszaru, ale z kolei skoro leśnikowi zawężamy obszar działania, to dlaczego nie wszystkim innym budynkom produkcyjnym? Pomysł mocno chybiony. Jak tylko pojawi się ankieta to zagłosuję na NIE.
widać sporej części ludzi na prawdę pasowało by coś takiego. W tym mi.Pomysł już kilka razy proponowany
uczestniczyłem w jednej takiej dyskusji, o tutaj:gracze byli przeciw
http://forum.thesettlersonline.pl/th...anie-Pni-Drzew
Generalnie przeciw pomysłowi nie ma jakichś konkretnych argumentów, a jedynie potok jakichś xxxxx kwasów.
Bo problem z wyrastaniem drzew byle gdzie można łatwo załatwić przez opcję przenoszenia drzew (można budynki, więc czemu nie drzewa?), albo opcję wskazywania które konkretne drzewo chcemy usunąć na stałe i gdzie chcemy konkretnie mieć zasadzone nowe. Założyłem wątek, który dokładnie pomysł opisywał, ale usunęli.
Ogólnie, pomysł nie trafia to ludziom do głowy. Wymyślają jakieś dzikie argumenty przeciw.
Na szczęście jest to forum jedynie polskiej wersji gry. Mam nadzieję - a nawet jestem przekonany - że na forach innych wersji ludzie inaczej podejdą do tego pomysłu.
A ostatnio na testowym na środku wyspy są ładnie ułożone krzaczki, myślę że to może być jakiś zwiastun.
ogólnie jeśli ktoś nie wychodzi z gry na dłużej niż kilka dni to spokojnie wyspra nie obrosła by mu drzewami gdzie popadnie tak jak to było wspomniane wyżej. Od tego mamy tartaki aby nadmiar pieńków przerabiały na deski, a żeby zarówno desek jak i bali narobiło sie tyle żeby zastopować łańcuch produkcyjny i tylko leśnicy juz sadzili to naprawde trzeba by konto olać na dłużej. Jednak bardziej podobał by mi sie pomysł z zawężeniem obszaru dla leśnika, a te drzewka i krzaczki które mamy na stałe w grze to przecież jest jakis element ozdobny, w sumie pusta wyspa nie była by az taka ciekawa![]()
PRECZ Z CENZURĄ! WOLNOŚĆ GÓRĄ!
zbedne, trzeba tak umiec planować przestrzenią na wyspie aby miejsca starczyło na to co potrzebne
Opcja przenoszenia drzew? Człowiek lasu... wróć do lasu...
Pomysłu tak czy siak nie wprowadzą wiec daruj sobie wylewanie swoich tanich argumentów.
Zresztą nie ja pierwszy cie tego uświadamiam.
A to czy jestem przeciwny to niema znaczenia bo tego pomysłu póki co to nie zamierzają wprowadzać.
Ostatnio edytowane przez Piotru70 ; 11.04.2013 o 08:01
Budynki to budynki, drzewa to element terenu.
Przy stalych lokalizacjach drzew (tak samo jak i zloz surowcow) odpada koniecznosc przesylania do serwera informacji o ich aktualnym polozeniu i/ lub istnieniu, a wysylamy tylko info o stanie surowcowym.
To sa oczywiscie spekulacje (bo architektury komunikacji z serwerem nie znam), ale na pierwszy rzut oka widze w tej zmianie potencjalne problemy performancowe w dzialaniu gry.
"A necromancer is just a really, really late healer"
Stopniowo, teoretycznie jest więcej miejsca ale wiadomo nie za darmo BB musi zarobić.
Opactwa zaoszczędziły dużo miejsca, teraz mamy pływające domy.
Spokojnie BB z czasem pomalutku wprowadzi więcej takich opcji ale nie od razu bo na każdej musi zarobićproste