Zobacz wyniki ankiety: Jaka jest twoja odpowiedź?

Głosujących
17. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

4 23.53%
  • Do przegadania

1 5.88%
  • Nie mam zdania

2 11.76%
  • Burito...

4 23.53%
  • Nie

6 35.29%
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Kopalnie

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia

Kopalnie

Zapewne wielu z was zauważyło, że kopalnie to najbardziej irytujący temat w gospodarce TheSettlersOnline. Stawianie nowych kopalni, a potem siedzenie i czekanie na koniec ulepszenia jest denerwującą próbą przytrzymania gracza przed ekranem. Zacząłem się zastanawiać czy może jednak da się z tym coś zrobić. Wpadłem na taki pomysł:
    Przy budowie kopalni możemy od razu ustawić poziom z jakim się wybuduje. Zależnie od ustawionego poziomu czas i koszty będą się zwiększać.
    Będzie rosnąć zapotrzebowanie na młotki i pozostałe potrzebne surowce jak marmur/kamień i deski. Czas budowy najwyższego poziomu mógłby być trochę krótszy niż suma wszystkich poziomów. Gracze z supportem (czytaj z diamentami) mogli by sobie zakupić przyśpieszacz budowania.
    Przykład:
    Kopalnia miedzi
    Budowa
    (3:00 min) 30 desek i 45 kamieni
    Rozbudowa do 2 poziomu
    (2:30 min) 50 młotków + 10% surowców + czas dodany
    Rozbudowa do 3 poziomu
    (5:00 min) 150 młotków + 20% surowców + czas dodany
    Rozbudowa do 4 poziomu
    (7:30 min) 300 młotków + 50% surowców + czas dodany
    Rozbudowa do 5 poziomu
    (10:00 min) 500 młotków + 100% surowców + czas dodany
    To oznacza, że budowa od razu poziomu piątego trwała by 28 minut i kosztowała by 500 młotków + 119* desek iglastych i 178* kamieni. Procenty są obliczane: podstawowa cena + 10% = ans** + 20% = ans** + 50% = ans** + 100% = cena ostateczna
    Ilość młotków do przegadania.
    W nawiasach czasy oryginalne obecnego systemu ulepszania
    * - wartości zaokrąglone
    ** - wynik poprzedniego działania. Nazwę wziąłem ze swojego kalkulatora.
    Co do czasoumilacza za diamenty też do przegadania. Może skracać czas o połowę i działać nie tylko na budowanie ale i ulepszanie obecnych budynków np. Gospodarstwa. Czekać siedem dni to nie w kij pierdział .

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Widzę jeden problem w Twoim pomyśle - kolejka budowania. W takim wypadku prawdopodobnie slot byłby zajęty do całkowitego wybudowania kopalni.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Zgadza się.
    Jednakże napędziło by to popyt na zwiększenie kolejki budowania.
    Producenci lubią większy zysk
    Żeby nie brzmiało jak lizanie tyłka wpadłem na pomysł gdyż, przynajmniej mnie rzadko zdarza się budować kopalnie razem z innymi typami budynków.
    Opcja byłaby dobrowolna i tańsza niż klejnoty za natychmiastowe ulepszanie. Dużo ludzi woli zachować je na bardziej przydatne rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Ramiel ; 15.02.2013 o 16:43

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    No tak, ale załóżmy że masz zbudować 6 kopalni, a masz 3 sloty. Musisz czekać te pół godziny żeby dołożyć JEDNĄ kopalnie do kolejki. Ja już osobiście wolę zbudować 6 na pierwszym lvl i rozbudować, co nie zajmuje już slota.

Osadnik Awatar Sir_Czacha
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez SebaD1979 Zobacz posta
    No tak, ale załóżmy że masz zbudować 6 kopalni, a masz 3 sloty. Musisz czekać te pół godziny żeby dołożyć JEDNĄ kopalnie do kolejki. Ja już osobiście wolę zbudować 6 na pierwszym lvl i rozbudować, co nie zajmuje już slota.
    Pomysł niezły - można chyba wyobrazić sobie sytuację postawienia od razu 5 lvl kopalni.
    Czy źle się stanie jak zablokujesz 3 sloty na 1,5h (po 30 minut na każdą kopalnie)?
    Nie każdy może siedzieć przed kompem 1,5h bez przerwy, a myślę, że nikt nie pogardzi możliwością wybudowania od razu potrzebnego lvl kopalni
    Moim zdaniem nie - o ile będę mógł wybrać czy chcę postawić kopalnie na 1, 2, 3, 4 czy 5 lvl.

Jestem na TAK
    Ostatnio edytowane przez Sir_Czacha ; 16.02.2013 o 02:29 Powód: dodałem zdanie :)
    Żadnego dobrego pomysłu na sygnaturę

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez Sir_Czacha Zobacz posta
    Moim zdaniem nie - o ile będę mógł wybrać czy chcę postawić kopalnie na 1, 2, 3, 4 czy 5 lvl.
    Oczywiście, że zakładam możliwość wyboru. Tak jak wcześniej napisałem.
    Cytat Zamieszczone przez Ramiel
    Opcja byłaby dobrowolna i tańsza niż klejnoty za natychmiastowe ulepszanie. Dużo ludzi woli zachować je na bardziej przydatne rzeczy.
    Chodzi mi o jakieś 2 strzałki przy ikonce kopalni a między nimi liczba określająca poziom wybudowanego budynku + jakaś informacja w okienku informacyjnym/pływającym/pojawiającym się o dodatkowych kosztach związanych z preupgradem.
    Ostatnio edytowane przez Ramiel ; 16.02.2013 o 12:05 Powód: Dodałem wyjaśnienie

Odkrywca Awatar anael6669
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Jak dla mnie niech buduje się te 3 przykładowe minuty (kop miedzi), potem tylko strzałeczka na który poziom, co za tym idzie kumulacja narzędzi taka jaka jest, czyli na 5lvl 900szt, ale od razu i niech twa ile trwało, tylko żeby od razu dało się na odpowiedni poziom , chcę na 4ty, sypię 500 narzędzi i czekam 15 min, chce na 5ty czekam 25 min i sypie 900, ale wiem, że jak się uruchomi to od razu na levelu, który miałem w zamyśle.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    dla mnie stanowcze nie. Jesli wprowadza to dla kopalni, to za chwile gracze beda wolac o to samo dla innych budynkow..., za chwile ktos wpadnie tez na pomysl aby ustawic ilosc pol, czy studni-aby co chwila nie klikac, ktos inny wpadnie na pomysl aby ustawic kolejke na kosze... Jest to typowy nerf gry, ktory polega na zautomatyzowaniu.
    Jesli chcialbym grac na automacie wybral bym inne gry, lub postawil bota.
    Jedno i drugie odpada.

Uprawnienia umieszczania postów