Zapewne wielu z was zauważyło, że kopalnie to najbardziej irytujący temat w gospodarce TheSettlersOnline. Stawianie nowych kopalni, a potem siedzenie i czekanie na koniec ulepszenia jest denerwującą próbą przytrzymania gracza przed ekranem. Zacząłem się zastanawiać czy może jednak da się z tym coś zrobić. Wpadłem na taki pomysł:
Przy budowie kopalni możemy od razu ustawić poziom z jakim się wybuduje. Zależnie od ustawionego poziomu czas i koszty będą się zwiększać.
Będzie rosnąć zapotrzebowanie na młotki i pozostałe potrzebne surowce jak marmur/kamień i deski. Czas budowy najwyższego poziomu mógłby być trochę krótszy niż suma wszystkich poziomów. Gracze z supportem (czytaj z diamentami) mogli by sobie zakupić przyśpieszacz budowania.
Przykład:
Kopalnia miedzi
Budowa(3:00 min) 30 desek i 45 kamieniRozbudowa do 2 poziomu(2:30 min) 50 młotków + 10% surowców + czas dodanyRozbudowa do 3 poziomu(5:00 min) 150 młotków + 20% surowców + czas dodanyRozbudowa do 4 poziomu(7:30 min) 300 młotków + 50% surowców + czas dodanyRozbudowa do 5 poziomu(10:00 min) 500 młotków + 100% surowców + czas dodanyTo oznacza, że budowa od razu poziomu piątego trwała by 28 minut i kosztowała by 500 młotków + 119* desek iglastych i 178* kamieni. Procenty są obliczane: podstawowa cena + 10% = ans** + 20% = ans** + 50% = ans** + 100% = cena ostateczna
Ilość młotków do przegadania.
W nawiasach czasy oryginalne obecnego systemu ulepszania
* - wartości zaokrąglone
** - wynik poprzedniego działania. Nazwę wziąłem ze swojego kalkulatora.
Co do czasoumilacza za diamenty też do przegadania. Może skracać czas o połowę i działać nie tylko na budowanie ale i ulepszanie obecnych budynków np. Gospodarstwa. Czekać siedem dni to nie w kij pierdział.