Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Nieczytelne cyfry w kosztach rozbudowy budynków.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj

Nieczytelne cyfry w kosztach rozbudowy budynków.

Od jakiegoś czasu zdarza mi się grę wyświetlać na TV, a ten jak to TV jest trochę dalej niż zazwyczaj monitor. Mimo tego mogę normalnie czytać pozostały tekst na wyświetlanych stronach. Problem pojawia się gdy chcę sprawdzić koszt rozbudowy budynku do wyższego poziomu, czerwone cyfry w otoczeniu brązowego tła są w tych warunkach nie do rozczytania bez specjalnych zabiegów. Czy dałoby się jakoś zwiększyć kontrast między tłem, a cyframi? Może jakaś jaśniejsza otoczka cyfr... cokolwiek.

Banned
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Jeżeli normalnie na komputerze widać, a na telewizorze nie, to proponuję zmienić parametry wyświetlanego obrazu w telewizorze: jasność, kontrast, barwę etc.

Pozdrawiam
    Mod Zakrecony

Osadnik Awatar nerwusek
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Zmiana rozdzielczości, kontrastów, jasności nic nie daje, ja używam Tv jako monitora i tez tych liczb nie widzę gdy są na czerwono. Jedynie mozna się domyślić co tam jest napisane. Dość denerwujące ale da się z tym zyc.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Cytat Zamieszczone przez MOD_Zakrecony Zobacz posta
    Jeżeli normalnie na komputerze widać, a na telewizorze nie, to proponuję zmienić parametry wyświetlanego obrazu w telewizorze: jasność, kontrast, barwę etc.

Pozdrawiam
    Mod Zakrecony
    To zależy co dla kogo jest normalne. To, że coś na monitorze komputera mogę rozczytać, nie znaczy, że robi się to komfortowo. Na innym wyświetlaczu (WSXGA+) i komputerze mam ten sam problem pomimo niższej rozdzielczości i standardowych odległościach. Dodam od razu, że to też nie wina mojego wzroku, ostatnio sprawdzałem jego stan i nie odbiega od normy. Dla mnie nie jest normalne, że dla jednego detalu w grze mam zmienić ustawienia wyświetlacza, które sprawdzają mi się w każdej innej aplikacji. Wychodzi na to, że interfejs jest tak skonstruowany, że zakres "grywalnych" rozdzielczości jest nieco wąski. W zbyt niskich rozdzielczościach trzeba się nakombinować żeby obsługiwać grę (elementy okienek poza kadrem, ramka czatu zasłaniająca ustawienia), w zbyt wysokich za to nie widać części treści tylko z uwagi na dobrany przez grafików kontrast elementów. Przecież to nie jakaś pułapka, która z założenia ma być niewidoczna, a zwykły tekst, którego komfort czytania powinien być dobry.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    To jest znane zjawisko dla każdego, kto zna się troszeczkę na percepcji i na grafice. Czerwony tekst na szarym/ciemnobrązowym tle jest nieczytelny. Jest to niedopatrzenie grafików ze strony BB w projektowaniu GUI.

Uprawnienia umieszczania postów