Zobacz wyniki ankiety: Czy potrzebne jest ułatwienie w filtrowaniu handlu?

Głosujących
32. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

17 53.13%
  • Nie

12 37.50%
  • Obojętne

3 9.38%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Ułatwienie filtrowania w handlu

Banned
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Z punktu widzenia osoby kupującej to takie sortowanie by się przydało, ale osoby sprzedające robia wszystko żeby swój towar sprzedać jak najdrożej - widziałem już na forum "poradę" żeby nie oferować setkami tylko nierówne końcówki dawać zeby ciężko było policzyć sobie czy oferta się opłaca.
    W sklepach jest podobnie, nie zawsze większe opakowanie bardziej się opłaca, a jak porównamy produkty różnych producentów, gdzie wagowo czy objętościowo jest różnica a i cenowo też, to nie zawsze ten tańszy cenowo będzie bardziej opłacalny.

Pozdrawiam
    Mod Zakrecony

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez MOD_Zakrecony Zobacz posta
    W sklepach jest podobnie, nie zawsze większe opakowanie bardziej się opłaca, a jak porównamy produkty różnych producentów, gdzie wagowo czy objętościowo jest różnica a i cenowo też, to nie zawsze ten tańszy cenowo będzie bardziej opłacalny.
    Naturalnie, w świecie rzeczywistym bardzo często można spotkać takie "nieczyste" chwyty. Skoro jednak porównujemy handlowanie w settlersach do świata realnego, trafniejszym porównaniem wydawałaby mi się nie wizyta w supermarkecie, a na targu. Nie spotkałem się jeszcze, żeby przy warzywach ktoś umieszczał ogłoszenia w stylu 2kg ziemniaków - 3zł, a kto inny 4,23kg ziemniaków - 3zł 77gr. Mamy raczej do czynienia z sytuacją gdzie każdy podaje cenę za kilogram, prawda? Oczywiście - na przykładzie naszych ziemniaków - można też kupować worki 5kg, które pewnie wychodzą trochę taniej niż ziemniaki na wagę i jest to naturalne. Jednak możliwość przefiltrowania ofert handlowych wcale tej naturalności nie zaburzy.
    Dodatkowo proszę zwrócić uwagę na fakt, że kupując w sklepie raczej nie przynosimy ze sobą czterech bochenków chleba, upolowanego gołębia i starych kalesonów na wymianę, tylko płacimy gotówką, prawda? W przypadku settlersów różnorodność środka płatniczego jest o wiele większa.

Jeżeli nie zaawansowane filtrowanie, to może chociaż dodatkowa kolumna z przelicznikiem na szt.? (proszę zauważyć, że w większości marketów przy towarze coś takiego można znaleźć, chyba jest to zresztą jakaś regulacja prawna nakazująca zamieszczanie tej informacji, ale nie chcę się wgłębiać tudzież off-topic'ować)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Uprawnienia umieszczania postów