Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Zadania gildyjne - wniosek o zmianę

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia

Zadania gildyjne - wniosek o zmianę

Gildia Error zgłasza wniosek dotyczący obniżenia progu zaliczenia zadania gildyjnego.

Problem leży w kilku rzeczach, jednakże wszystko sprowadza się do faktu, że aktualny próg jest naliczany na podstawie aktywnych osób. Problem jednak z tym kim jest aktywny gracz. To może być osoba, która akurat danego dnia się zalogowała, a potem ma problemy z netem - a tym samym blokuje całą gildię. Wiadomo, że każdy ma swoje realne życie i nie zawsze jest możliwość zalogowania się do gry teraz na te 3 doby, żeby zadanie zaliczyć, a jednocześnie nadal jest się w progu zadania gildyjnego (bo był zalogowany 2 dni wcześniej).

Ponadto gra aktualnie ma w sobie sprzeczność. Jako gra ekonomiczna zmusza do rozwoju, w tym między innymi do levelowania takich budynków jak magazyn prowiantu. Jednakże sporo zadań gildyjnych odnosi się do produkcji rzeczy w MP, a to długich łuków, a to rodziny osadników, a to monet z napitku, nie wspominając już doładowań do złóż ryb i mięsa. Levelowanie wyłącza magazyn prowiantu z produkcji, nawet na 7n dni (przy 5levelu) co wyłącza osobę, która leveluje budynek, z gry. A jak widać powyżej, każda osoba która wykonuje zadanie gildyjne jest ważna.
    Wobec powyższego wnosimy o przyjrzenie się mechanizmowi ustalania progu zaliczenia zadania gildyjnego. Zgodnie z naszą propozycją próg powinien być ustalany jako procent aktywnych graczy (np. zadanie gildyjne zaliczane kiedy minimum 75 % aktywnych graczy zrobi swoje zadania poboczne).

Gildia Error

Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Ja właśnie się zastanawiam jak rozwiązać tę sytuację... Chciałam podnieść MP na 5 lvl, ale 7 dni będę wyłączona z możliwości wykonywania zadań gildijnych, a (w tej sytuacji "niestety") jestem aktywnym graczem. Więc albo zaszkodzę Gildii, albo sobie :P Chyba przyjdzie mi się usunąć z Gildii na te 7 dni, co by statystyk aktywności nie zawyżać :P

Odkrywca Awatar Piwonia
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Też myślę że obecny limit jest za wysoki, no a zadania dosyć monotonne. Potrafiłam przez dwa tygodnie dostawać prawie codziennie lub co drugi dzień że mam oddać 20 armat, albo zrobić wyspę piratów.

Też się zastanawiałam nad tym że podnoszenie magazynu na 5 poziom stworzy poważne problemy.

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Zadania są monotonne i bez większego sensu tu macie rację ale nie wydaje mi się ze jednocześnie ponad 20 osób/100 w gildii podnosi mp na 5 lvl :P Nie wiem jak w mniej licznych gildiach wyglądają te progi minimalne ale 78 osób na 100 jak ma wykonać zadanie to nie jest tak dużo, fakt ciężko czasami uzbierać taka liczbę ale to już wszystko zależy jakich graczy ma się w gildii

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Pytanie jak wygląda naliczanie tego progu zaliczenia gildii? U nas mamy 30 członków (do niedawna 30+ i próg był 23 osoby), a nasz próg teraz to 22 osoby. Słyszałem już kilka wersji naliczania progu, że jest to % od całości gildii (w takim razie by się nie zgadzało gdyż jak pisałem w ostatnim czasie usunęliśmy kilka osób, a próg zmniejszył się o 1 osobę, usunęliśmy 4 osoby przy 34 osobach,zatem zmiana na -10 %, ale próg zmniejszyło o 1).
    Druga wersja jaką słyszałem to liczba aktywnych graczy przy czym aktywnym ma być ten co się loguje minimum 1 raz na 3 doby. Wtedy jest przyjmowana całość takich graczy. Jeśli tak jest to uniemożliwia to wykonwyanie zadań poprzez to że choćby jedna osoba z tych aktywnych odpadnie przez levelowanie Magazynu Prowiantu lub też po prostu z racji ze przypadkiem jej nie będzie (awaria internetu, wyjazd it.).

Osadnik Awatar Pirotechnic
    Serwer
    Czarci Gaj
    Liczba aktywnych jest wyliczana z ostatnich 7 dni - gdzieś to na forum było pisane. Ponadto zadanie jest liczone jako dla części gildii.
    Czyli zakładając że maks 80% osób w gildii dostanie zadanie * ilość aktywnych w ciągu ostatnich 7 dni = liczba osób które muszą zrobić zadanie.

U nas o dziwo nie ma takiego problemu, że ktoś podnosi magazyn prowiantu na 5ty. Po prostu jeśli ktoś podnosi, pisze że podnosi, kolejna osoba czeka chociaż 3 dni zanim tamta 50% w budowie mieć nie będzie.
    Zapraszamy do gildii Night & Day na serwerze czarci gaj

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    W tej sprawie po pierwsze jesli miałbym oczywiscie coś powiedziec ..niejest konieczne by zniżać stopę procentową członków którzy mają wykonac zadanie gildyjne...
    innym pomysłem jakie chcialbym przedstawic to takie by przywódca gildi miał jakiś wgląd kto dokładnie zrobil zadanie gildyjne.
    Zadanie gildyjne robi wiele osób i tak sie w gildiach przyjelo ze niby trzeba je robic ..ale kto tak powiedział? setlers nam to narzuciło? nie ..to fajnie ze setlers cos robi dla unowoczesnienia gry...wiecej zadan i w ogóle.
    Ale niepomyslelismy o tym by to co związane z wiekszą iloscią załogi bylo przez przywódce załogi w jakiś sposób sprawdzane ? 30/41 niewiele mówi
    Przywodca powinien miec jakis wgląd jakie nicki w gildi wykonały zadanie a jakie nicki niewykonały zadania ..wgląd na grupe.
    Skoro to zadanie jest grupowe to czemu nie mozna tego jakos sprawdzic ...
    Jestem przekonany ze w gildiach jest lepiej bo zawsze mozna lepiej sie czuc ..ale tez trzeba sie liczyc z tym by robic zadania gildyjne skoro jest sie w gildi.
    gdy przywódca bedzie miał wgląd do nicków to wowczas zacznie wyrzucac z gildi tych którzy niezrobili grupowego gildyjnego zadania .i ludzie sie nauczą robic tego pokroju zadania ...uwazam to za leprzy pomysł niz znizanie stóp % wykonanego grupowego zadania gildyjnego ... A napewno zyło bedzie się nam lepiej

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    Cytat Zamieszczone przez LordRasha Zobacz posta
    innym pomysłem jakie chcialbym przedstawic to takie by przywódca gildi miał jakiś wgląd kto dokładnie zrobil zadanie gildyjne.
    Chciałbyś przedstawić pomysł?
    Pomysł, który został przedstawiony 17 listopada, który jest numerem jeden na dziale pomysły i ma najwięcej głosów i wypowiedzi?
    Czyżbyś go nie zauważył?

Poza tym temat jest wałkowany i wałkowany a i tak żadnej odpowiedzi od adminów nie ma...

Uprawnienia umieszczania postów