Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś za wprowadzeniem udogodnienia

Głosujących
41. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, jak najbardziej jestem ZA

28 68.29%
  • Nie, jest dobrze jak jest

10 24.39%
  • Nie mam zdania/ Róbcie jak chcecie

3 7.32%
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Doładowanie kopalń

Początkujący Osadnik Awatar PROROK89
    Serwer
    Dolina Odkrywców

Doładowanie kopalń

Jak wszystkim wiadomo czasami można zakupić lub dostać za misję czy w inny sposób doładowania kopalni np + 250 rudy żelaza
    i to bym zostawił ale przydało by się stworzyć ikonkę w kopalni o funkcji doładuj .
    Przykład wyczerpuje się nam kopalnia np miedzi więc mamy do wyboru albo czekać do wyeksploatowania albo skasować ją by odzyskać częsć surowców i tu taki pomysł z tą ikonką wyboru by za jej pomocą doładować kopalnię na 2 sposoby :

1 sposób za pomocą ikony doładowania wysyłamy geologa który poszerza obszar poszukiwania rudy w danej kopalni, znajduje i w tedy gdy np kopalnia ma 500 zasobów max to po doładowaniu jej doładuje do warości MAX czyli 500 rudy złota max do 300 i węgla max do 3k ( dodam że geolog może doładować każdą kopalnię tylko raz na 24h )

2 sposób za pomocą surowców wymiennych na diamenty tak jak jest to przy podnoszeniu poziomu budynków
    np koszt doładowania kopalni 50% surowców które normalnie wydajemy na budowę kopalni na nowo ( koszt do przedyskutowania)

W ten oto sposób mamy do wyboru 4 sposoby czekać do wyczerpania skasować przed wyczerpaniem lub doładować na 2 różne sposoby

Ponieważ przestaje mnie bawić wchodzenie dziennie po pracy a wracam po 17.00 i budowanie 6 kopalń dziennie a kolejnego dnia 6 innych za te surowce ulepszył bym w tym czasie coś innego.

Jeżeli myślicie podobnie proszę o wypowiedź.
    Niejasności rozwiązane a pomysł bardziej dopracoowany
    Ostatnio edytowane przez PROROK89 ; 04.12.2012 o 19:10

Acoma
    Jest dobrze - po co POSZERZAĆ obszar wydobycia jak było we wcześniejszych grach, wystarczy, że złoża są regenerowane - jak jest obecnie.
    Zamiast ciągłych doładowań, lepszym rozwiązaniem by było zaimplementowanie wyłączania produkcji - całkowicie - no może oprócz leśników.

Początkujący Odkrywca Awatar Draxopix
    Serwer
    Czarci Gaj
    Nie bardzo mi sie ten pomysl podoba bo wtedy bym sobie kopalnie zlota samym geologiem doladowal do kilku tysiecy(wylaczona) wbil jej 5 lev i dopiero wlaczyl (opcja 1)
    W opcji 2 to masz kopalnie za polowe ceny a teraz juz koszt jej wybudowania od nowa to grosze
    Jak nie masz czasu polecam darowac sobie kopalnie,za patenty postawic inne budynki a produkcje z tych budynkow wymieniac na rude

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Cytat Zamieszczone przez PROROK89 Zobacz posta
    1 sposób za pomocą ikony doładowania wysyłamy geologa który poszerza obszar poszukiwania rudy w danej kopalni, znajduje i w tedy gdy np kopalnia ma 500 zasobów a nasza jest na wyczerpaniu geolog sumuje to co zostało do jej wyczerpania + tyle ile dostajemy gdy stawiamy nową kopalnie np 85 do wyczerpania + 500 = 585 ( dodam że geolog może doładować każdą kopalnię tylko raz na 24h )
    Czyli jesli nam zostalo 500 do wyczerpania, to geolog to poszerzy o 500 ?

Dysponujac odpowiednią grupką złotych geologow mozna w ten sposob utrzymywac 8 niewyczerpalnych kopalnii zlota lv5.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Serwer
    Dolina Odkrywców
    pomysł w fazie przedyskutowania można wyłączyć z niego kopalnie złota a co do doładowania 1 raz na 24h mozna też dodać np że doładowanie może nastąpic gdy złoża jest mniej niż 50 sztuk np ja tam pisałem 1x na 24h a nie 1 raz na 1 geologa jeżeli tyczy się to kopalni węgla to też może załadować na full nawet nie koniecznie z dodaniem tego co zostało bo tu może być blokada że zawsze ładuje na full i nie więcej czyli nawet gdyby chodziło o rude złota zawsze mieli byscie max 300 po doładowaniu nawet gdy rudy macie połowe to może lepsze rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez PROROK89 ; 04.12.2012 o 18:49

Serwer
    Dolina Odkrywców
    pomysł poprawiony - czekam na dalsze sugestie

Serwer
    Czarci Gaj
    kilka faktow na przykladzie akurat kopalni wegla
    1 czas bazowy wydobycia 1,3 min (do obliczen zawyzam do 2 min dodajac czas jaki mam do magazynu + troche)
    2 liczac 2 min na 1 cykl masz 30 cykli w godzine
    3 kopalnia na 5 lev pobiera 5 zloza w 1 cyklu
    4 czyli 30x5=150 wychodzi ze tyle znika ze zloza w ciagu godziny
    5 kopalnia ma 3000 zloza wiec dzielimy na 150 i nam wychodzi ze dziala ona 20h na 5 lev
    wiec spokojnie starczy wyslac geologa 1 dziennie by ja doladowal i masz niewyczerpalna kopalnie wegla na 5

Teraz co do pomyslu ze jak jest mniej niz 50 w zlozu mozna doladowywac
    Jesli pilnujesz swojej wioski i umiesz podstawowe dzialania matematyczne lekko wyliczysz kiedy twoja kopalnia osiagnie te 50 zloza i nadal masz niewyczerpalna kopalnie wegla w tym przypadku

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    pomysł poprawiony - czekam na dalsze sugestie
    Nie poprawiony, bo dalej nic to nie zmienia (ani doladowanie kopalnii raz na 24h tez nic nie zmienia).

Jedyna roznica jest taka, ze niewyczerpane kopalnie zlota mielibysmy na lvl 3 a nie 5, i ze do ladowania tego wystarczyloby 8 geologow, a nie 16.
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Serwer
    Dolina Odkrywców
    patrz z perspektywy innych a nie swojego wydobycia wielu graczy gra tu po 2-3h z powodu małych dzieci i pracy a ci którzy wykonują pracę fizyczną i nie mają dostępu w pracy do PC tym bardziej. Załóżmy że gracz jest nowym graczem i nie ma wielu patentów na np leśników itd a kopalnia kosztuje w jego przypadku swoje czyli np deski liściaste i marmur lecz na jego poziomie stawianie dziennie 10 kopalń to spory wysiłek do tego owszem można wyliczyć kiedy kopalnia się wyczerpie ale nie kazdy jest w stanie wejść w tedy gdy ma to nastapić z takich czy innych powodów i w ten sposób jest w gorszej sytuacji niż gracz siedzący na PC 24/h
    Może być i taka sytuacja że kopalnie się wyczerpują ale gracz nie może czekać bo ma wyjście do pracy/szkoły/na uczelnie itp i nie ma możliwości przypilnować kopalń a one 1 za druga się wyczerpują w tym czasie i co w tedy? majac mało tartaków i lesników mało patentów bo np pokonał dopiero połowę wyspy nie jest w stanie tak jak ty wywalić tyle zasobów na raz a na handlu natomiast ceny tych surowców są często kosmiczne i co w tedy?
    Musisz spojrzeć z perspektywy nowegoo słabszego gracza z mniejszym Lvl

Pro po nie wiem jak u was na Nowej Ziemi ale u nas w dolinie odkrywców max liczba geologów to 3 + 1 wesoły kupiony za diamenty
    i gdybym po części nie miał racji to wynik ankiety byłby inny.

Serwer
    Czarci Gaj
    patrz z perspektywy innych a nie swojego wydobycia wielu graczy gra tu po 2-3h z powodu małych dzieci i pracy a ci którzy wykonują pracę fizyczną i nie mają dostępu w pracy do PC tym bardziej. Załóżmy że gracz jest nowym graczem i nie ma wielu patentów na np leśników itd a kopalnia kosztuje w jego przypadku swoje czyli np deski liściaste i marmur lecz na jego poziomie stawianie dziennie 10 kopalń to spory wysiłek do tego owszem można wyliczyć kiedy kopalnia się wyczerpie ale nie kazdy jest w stanie wejść w tedy gdy ma to nastapić z takich czy innych powodów i w ten sposób jest w gorszej sytuacji niż gracz siedzący na PC 24/h
    Może być i taka sytuacja że kopalnie się wyczerpują ale gracz nie może czekać bo ma wyjście do pracy/szkoły/na uczelnie itp i nie ma możliwości przypilnować kopalń a one 1 za druga się wyczerpują w tym czasie i co w tedy? majac mało tartaków i lesników mało patentów bo np pokonał dopiero połowę wyspy nie jest w stanie tak jak ty wywalić tyle zasobów na raz a na handlu natomiast ceny tych surowców są często kosmiczne i co w tedy?
    Musisz spojrzeć z perspektywy nowegoo słabszego gracza z mniejszym Lvl

Pro po nie wiem jak u was na Nowej Ziemi ale u nas w dolinie odkrywców max liczba geologów to 3 + 1 wesoły kupiony za diamenty
    i gdybym po części nie miał racji to wynik ankiety byłby inny.
    Z tym ze ktos siedzacy 24h/7 (bezrobotny,emeryt ,recista)ma lepiej w grach to ty ameryki nie odkryles tak bylo zawsze i tak bedzie zawsze
    Wiekszosc graczy pracuje ma dzieci i zycie i nie siedza dluzej niz 1-3h ale jesli im szkoda surowcow na budowe kopalni to ja zwyczajnie wyłączą zanim padnie lub nie beda jej nawet budowac.Argument o nowych graczach to calkiem chybiony bo nowym graczem byl kazdy i kazdy mial wieksze lub mniejsze problemy z surowcami na te 10 kopalni dziennie.To co proponujesz to pólautomat w wyniku którego wszystkie moje kopalnie beda niewyczerpalne(padnie rynek rudy bo kto ja bedzie kupowal?),nikt nie kupi w IS niewyczerpalnej kopalni miedzi(bo wszystkie normalne takie beda ,BB straci mozliwosc jej sprzedazy)

U mnie na gaju nie wiem ile jest max ale ja mam 10 geologow a sa pewnie tacy co maja wiecej

Ps Jak chcesz miec automat bo nie masz czasu na gre to polecam nastawiac lesnikow drwali i tartakow np na lisciaste i wymieniac deski na wszystko inne (pelen automat moze na nowych serwerach sie to oplaci),wtedy mozesz wejsc z 3x na 5 min dziennie i starczy ,nie musisz nic odbudowywac i nie tracisz surowcow
    Ostatnio edytowane przez Draxopix ; 04.12.2012 o 21:19

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów