Drodzy Gracze,
mimo tego, że bardzo ciężko podać dokładne daty, w których konkretne problemy zostaną naprawione, chcę Was zapewnić, że zdajemy sobie sprawę z ostatnich problemów występujących na projekcie The Settlers Online. Mam na myśli między innymi problemy związane z zablokowanymi strefami, zawieszaniem się gry (tzw. screen freeze) oraz problemy z przygodą "Łowca przygód". Deweloperzy i dział techniczny pracują nad kilkoma rzeczami, które powinny poprawić obecną sytuację. Będę Was informował o postępach na bieżąco.
Dziś zwiększyliśmy ilość serwerów www, dzięki czemu dostęp do strony głównej powinien być dla Was dużo łatwiejszy (strona główna może nadal ładować się nieco wolniej niż powinna, jednak problemy z logowaniem nie powinny już występować). Dodatkowo, dział techniczny rozpoczął ulepszanie sprzętu serwerów (serwer po serwerze), co z pewnością pozytywnie wpłynie na doświadczenia związane z grą. Niestety proces ten trochę potrwa, jednak różnica z pewnością będzie zauważalna.
Niektórzy gracze nie otrzymali przygody "Łowca przygód", która jest niezbędna do kontynuowania misji głównej - na początku przyszłego tygodnia pojawi się rozwiązanie tego problemu.
Ilość aktywnych graczy znacząco się zwiększyła, co przyczyniło się do większej ilości zablokowanych stref.
Tak jak już pisałem, pracujemy nad tym problemem, jednak zanim pojawi się lepsze rozwiązanie, postanowiliśmy zastosować rozwiązanie tymczasowe,
które powinno pozytywnie wpłynąć na jakość gry. Oprócz modyfikacji sprzętu serwerów, ilość stref przypisanych do każdego serwera została zredukowana. Oznacza to, że może pojawić się kolejka logowania podczas godzin szczytu (wieczór, weekend), jednak jakość gry dla osób już zalogowanych z pewnością będzie lepsza. Co więcej, ilość przybywających zablokowanych stref nie będzie rosła w tak szybkim tempie. Jest to rozwiązanie tymczasowe, którego celem jest polepszenie jakości gry.
Gdy pojawi się więcej informacji na ten temat, od razu Was o tym poinformuję.
BB_xaar