Zobacz wyniki ankiety: Smentarz czy Cmentarz?

Głosujących
70. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jak było, niech tak będzie.

35 50.00%
  • Język polski rzecz święta.

14 20.00%
  • Mało mnie to obchodzi.

21 30.00%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Smentarz?!

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez MirBar Zobacz posta
    ludzie - czy wy nie wiecie, że teraz prawie nikt nie czyta książek? Nie piszcie tutaj takich nazwisk jak KING bo nikt nie będzie wiedział o kogo chodzi... Większość tutaj nie ma pojęcia o literaturze czy to tej obowiązkowej (szkoła) czy tej, która jest dookoła...

A napiszcie jakąś postać z gry to się rozwinie dyskusja na rok lub dwa...
    A czy Ty myslisz ze King to jedyny pisarz? Nic spod jego piora nie czytalem i nie mam tego nawet w dalekich planach. Istnieje jeszcze bardzo wielu tworcow, wiec rzucanie jednym tytulem ksiazki i stwierdzaniem ze caly swiat na nim sie bazuje, jest jak dla mnie smieszne. Jezeli to miala byc gra slow tlumaczy, to moim zdaniem kiepsko im to wyszlo.

Osobiscie pierwszy o czym pomyslalem widacz "smentarz", skojarzylem to ze "smętami" i "smutkiem".

Gdyby to byla literowka, to w jakims miejscu z pewnoscia by bylo napisane poprawnie.

Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Cytat Zamieszczone przez eleta Zobacz posta
    a nikt z Was nie czytał ksiazki S. Kinga pt Smętarz dla zwierząt?? moze stamtad ta nazwa - mialo powiac grozą
    Że nie czytał to się nawet nie dziwię ale że filmu nie oglądał? Ciągle to leci na różnych kanałach

Smętarz jest słowem które było używane w dawnych czasach, teraz już go w tej formie nie używamy ale nadal jest słowem jak najbardziej prawidłowym w kontekście historycznym (tak samo jak chociażby Władyka, o którego też niektórzy się czepiali), w literaturze występuje nie tylko u Kinga. Nie wiem jak sądzą inni ale dla mnie ta gra jest osadzona jak najbardziej w kontekście historycznym wiec pasuje, lepiej niż cmentarz. A że tu mamy do czynienia z smentarzem, czyli ani to ani to... no cóż, to jest produkcja dyń nie miejsce pochówku wiec może i dobrze, nie wiem jak jest z oryginalną niemiecką wersją, nie znam historii języka niemieckiego.

Podsumowujac ja głosuje że powinno być Smętarz jeżeli mamy się trzymać poprawności językowej (a nie grać w grę w której hodujemy dynie)

P.S. Miodek na temat smętarza sie wypowiadał, poszukałem z ciekawości, niestety chyba nikt nie wpadł na pomysł smentarza wcześniej więc nie miał szans http://www.gazetawroclawska.pl/artyk...1#czytaj_dalej
    Ostatnio edytowane przez Jewels1 ; 11.10.2012 o 19:23 Powód: uściślenie

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Forma smętarz pochodzi z piętnastowiecznej polszczyzny i jest błędną formą wyrazu cmentarz. Słowo cmentarz wywodzi się z łaciny cimeterium i późniejsze cimiterium, pośrednio z greckiego koimetirion oznaczającego miejsce spokoju. Forma smętarz ukształtowana została na podobieństw do słowa smętek, czyli archaicznej formy słowa smutek.

Inną ciekawą nazwą cmentarza jest jeszcze żalnik.
    Ostatnio edytowane przez Hulter ; 11.10.2012 o 17:47

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Myślę że co niektórzy powinni się ogarnąć nazwa smętarz jak najbardziej jest ok, przecież produkują się tam dynie, a nie chowa poległych żołnierzy...

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Ludzie, a od kiedy to cmentarzu hoduje się dynie? Smentarz jest ok, mnie się podoba.

Odkrywca
    Serwer
    Kolonia
    z tego co pisał Xaar w innym wątku tłumaczenie jest niegramatyczne celowo poza tym przynajmniej mnie aż tak bardzo nie przeszakadza?

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Ja Kinga uwielbiam )

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Uprawnienia umieszczania postów