Zobacz wyniki ankiety: Smentarz czy Cmentarz?

Głosujących
70. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jak było, niech tak będzie.

35 50.00%
  • Język polski rzecz święta.

14 20.00%
  • Mało mnie to obchodzi.

21 30.00%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Smentarz?!

Początkujący Osadnik Awatar infer
    Serwer
    Nowy Świat

Smentarz?!

Witam, przejdę od razu do rzeczy, nie warto się rozpisywać.
    Został dzisiaj wprowadzony ewent Halloween, świetnie, ale rozbawiła mnie jedna kwestia, mianowicie "smentarze". Na 1 rzut oka wydaje się ok, ale kogoś nieco bardziej wyczulonego przybije sformułowanie nazwy, która nie istnieje.
    Nie ma takiego słowa jak "smentarz", więc dlaczego poczciwe cmentarze zostały nazwane niegramatycznie? Celowy zabieg tłumaczy, czy może po prostu babol, ponieważ komuś zabrakło "giętkości języka"?
    Nie znalazłem wcześniej podobnego tematu, na serwerze testowym było jedynie po angielsku, prosiłbym więc o wyjaśnienie.
    Ostatnio edytowane przez infer ; 11.10.2012 o 09:09

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Bo to gra tylko ???!!! I również dobrym odpowiednikiem Konnic może być SFONNICA , to takie settlersowe

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    a wręcz przeciwnie, smętarz nie jest aż tak obcym słowem (choć na pewno nie jakoś bardzo popularnym)
    nie wiem, czy znajduje się aktualnie w słowniku języka polskiego (szczerze wątpię), ale nie było by to jedyne sformułowanie używane powszechnie, którego tam nie ma

może pytanie do prof. Miodka ? ^_^

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Dolina Odkrywców
    a nikt z Was nie czytał ksiazki S. Kinga pt Smętarz dla zwierząt?? moze stamtad ta nazwa - mialo powiac grozą

Początkujący Osadnik Awatar infer
    Serwer
    Nowy Świat
    Cytat Zamieszczone przez Raziel_PL Zobacz posta
    [...]
    może pytanie do prof. Miodka ? ^_^
    Bardzo bym prosił. Na mojego oko "smentarz" jest tak samo poprawne w języku polskim, co "dochtór", czyli takie zniekształcenie wywodzi się z lenistwa starszych ludzi, którym nie chce się wyginać języka. Pomimo, że oba te sformułowania są wykorzystywane, to w słowniku nie występują. Po prostu gwara ludowa.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Tak jak napisał(a) wyżej eleta - "smentarz" to jest nawiązanie do prozy Kinga, a konkretnie do książki "Smentarz dla zwierząt". W oryginale tytuł brzmi "Pet Sematary" (BTW, istnieje też kawałek The Ramones pod takim samym tytułem), więc również zawiera celowy błąd.

Początkujący Odkrywca Awatar JackInTheBox
    Serwer
    Nowa Ziemia
    I jakże adekwatna jest ta nazwa w kontekście tego, że co poniektórzy strasznie w tym temacie 'smęcą'
    Ja jestem jak najbardziej za takimi smaczkami i nawiązaniami, mimo (a może dlatego), że nie każdy jest je w stanie wyłapać i zrozumieć.
    (•_•)

( •_•)>⌐■-■

(⌐■_■)

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    ludzie - czy wy nie wiecie, że teraz prawie nikt nie czyta książek? Nie piszcie tutaj takich nazwisk jak KING bo nikt nie będzie wiedział o kogo chodzi... Większość tutaj nie ma pojęcia o literaturze czy to tej obowiązkowej (szkoła) czy tej, która jest dookoła...

A napiszcie jakąś postać z gry to się rozwinie dyskusja na rok lub dwa...

Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    Cytat Zamieszczone przez MirBar Zobacz posta
    ludzie - czy wy nie wiecie, że teraz prawie nikt nie czyta książek? Nie piszcie tutaj takich nazwisk jak KING bo nikt nie będzie wiedział o kogo chodzi... Większość tutaj nie ma pojęcia o literaturze czy to tej obowiązkowej (szkoła) czy tej, która jest dookoła...

A napiszcie jakąś postać z gry to się rozwinie dyskusja na rok lub dwa...
    Tydzień temu skończyłem "4 pory roku"

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    ale smęcicie....

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów