nie realne.......kurs mozna zastosowac tylko w przypadku kupna/sprzedazy za monety a jaki kurs ustalic jak ktos sprzedaje towar za towar....za przygode....za budynek, premie itd.
nie realne.......kurs mozna zastosowac tylko w przypadku kupna/sprzedazy za monety a jaki kurs ustalic jak ktos sprzedaje towar za towar....za przygode....za budynek, premie itd.
Jak to nierealne?
W przypadku sprzedaży towaru za towar, też kurs.
Np:
400 napitku za 100 narzędzi - kurs napitku do narzędzi 1 : 0,25
2375 napitku za 250 narzędzi - kurs 1: 0,11
W czym problem? Przecież nie trzeba wszystkiego odnosić do monet, to by było nawet trudne do realizacji. Po czasie będziesz już kojarzył/czuł jaki kurs np. miedzi do koni jest do przyjęcia, a jaki nie.
W przypadku budynków - chyba oczywiste że skoro można sprzedać tylko 1 budynek, to kurs jest zbędny?
no w sumie masz racje...mogła by byc taka kolumna na handlu....wielkiej filozofii zrobic cos takiego w skrypcie by nie było....
Wasze propozycje zmierzają w kierunku zmiany wolnego handlu (Rynek) w zorganizowanie klasycznej Giełdy. Chce mi się śmiać, bo większość z Was wtedy dopiero by zapłakała nad handlem. Obecni gracze z 50lvl skubali by Was jeszcze bardziej - bo chyba nie sądzicie że byliby zainteresowani w wysokim kursie zwykłych towarów a niskim luksusowych? Jak sądzicie - kto by dyktował warunki na takiej Giełdzie ?
Hakardrag o czym Ty piszesz kolego?
Wolny rynek a giełda - dla Ciebie to są pojęcia gryzące się?
Zresztą, pisz sobie co chcesz, przypomniała mi się Twoja fiksacja na punkcie PvP ("zabawa dla zakompleksionych dzieci w piaskownicy") więc nauczona doświadczeniem, podaruję sobie próbę dyskusji.
Co do pytania, to tylko ostrzegam, że jeśli gra pójdzie w tym kierunku to wielu będzie bezsilnie biło głową w mur w walce z "konserwą +50 lvl".
A co do mojej "fiksacji", o dyskusji z Tobą rzeczywiście nie ma mowy bo...
Albo masz niewiele lat i mało doświadczenia, albo jesteś na tyle cwana że próbujesz tu grać komedie.
Bo wystarczy wejść w dowolną grę przeglądrkową z klasycznym PvP by zobaczyć te kompleksy i piaskownicę.
Oczywiście gdy tylko TSO stanie się taką grą, to ja nie mam najmniejszego zamiaru przeszkadzać Ci w zabawie - USTĄPIĘ NATYCHMIAST![]()
Popieram - cena za sztukę - dobry pomysł
Panowie prosze o spokój. Ja proponuje cos takiego
Gdzieś na forum umieścić przelicznik :
400 napitku - za - np. 8 monet
400 węgla - za - np. 8 monet
400 narzędzi - za - np. 20 monet
itd.
itd.
Zrobić taki przelicznik jaki był na starym handlu a ten kto będzie chciał wystawić uczciwa ofertę lub osoba która będzie chciała kupić uczciwą ofertę spojrzy na ten przelicznik na forum i stwierdzi czy taki przelicznik mu odpowiada czy nie.
Chodzi mi aby kupujący i sprzedający mieli punkt zaczepienia co do uczciwych cen. Tak aby mogli siedzieć z kalkulatorem i po przeliczeniu surowców za np. surowce wiedzą, czy dana oferta jest uczciwa czy sobie ja odpuścić.
Co wy na to ?
to jak dobrze poszukasz taki przelicznik jest. a co do uczcuiwych cen - uczciwe ceny generuje rynek i tak długo jak ludzie będą kupować 100 wody za 100 monet (przykład absurdalny celowo) to tak długo ludzie będa chcieli sprzedawać 100 wody za 100 monet i proszę nie mów mi, że nie chciałbyś sprzedać wody w takiej cenie, jeśli ktoś by chiał kupić.
Kilka zamian jest potrzebne w handlu.
Jednym z nich jest omawiany współczynnik.
Ma na celu porównanie 2 ofert i wybranie najkorzystniejszej.
Jak wy to robicie ?
Bierzecie kalkulator i liczycie - wybieracie najlepszą.
Skoro liczycie - to czemu nie można tego podać obok oferty ?
Sam handel by lepiej funkcjonował.
Oferty "z kosmosu" były by bardzo wyraźne (w/g współczynnika lepszego lub gorszego)
Popierajcie "prawdziwy wolny rynek" głosujcie na TAK.
Uwaga do piszących "Jeśli temat dotyczy problemu A to nie piszemy o problemie B".
Zakładamy nowy temat "problem B" dodajemy ankiete "TAK, NIE" i podajemy rozwiązanie.