Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Zmiana w handlu, cena za sztukę

Osadnik Awatar acp___
    Serwer
    Czarci Gaj
    na koszt surowca składa się:
    - zużyte materiały na budowę / zainwestowane monety w doładowania (zwłaszcza w przypadku kopalni ma to znaczenie)
    - czas produkcji

teraz mnóstwo ludzi psuje ceny bo sprzedaje np. rude żelaza za monety po niższej cenie niż dostaliby za surowce zużyte na budowę kopalni, a gdzie kasa za czas poświęcony na wyprodukowanie?

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Niestety nie jestem teraz w stanie dodać ankiety. Czy mógłbym prosić moderatora o dodanie ankiety z pytaniem "Czy jesteś za wprowadzeniem ceny za sztukę w oknie handlu?" i odpowiedzi "tak", "nie"?

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Może nie na miejscu ale cena za sztukę to dobra rzecz, ale widzę błąd wcześniej można było rozwinąć całą listę i pokazać sortowanie zarówno oferty jak i ceny teraz trzeba po każdym przejściu na następną stronę trzeba sortować BZDURA

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie wracajmy do komunizmu i gospodarki sterowanej z góry najlepszy jest wolny rynek. Jak szybko potrzebuję czegoś to mogę zapłacić więcej, a jak mam czegoś pod dostatkiem i leży w magazynie to sprzedaję za grosze. Dodatkowo podaż i popyt zmienia w zależności od ilości graczy i ich poziomu.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez Agebu Zobacz posta
    Nie wracajmy do komunizmu i gospodarki sterowanej z góry najlepszy jest wolny rynek. Jak szybko potrzebuję czegoś to mogę zapłacić więcej, a jak mam czegoś pod dostatkiem i leży w magazynie to sprzedaję za grosze. Dodatkowo podaż i popyt zmienia w zależności od ilości graczy i ich poziomu.
    Masz 2 oferty
    133 napitku z 1 monetę
    400 napitku z 3 monety
    Która oferta lepsza ?
    Potrzebujesz kalkulatora ?

Współczynnik w pierwszej 133:1
    w drogiej 133.333:1

Taka prosta liczba a jak wiele mówi.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Cytat Zamieszczone przez acp___ Zobacz posta
    na koszt surowca składa się:
    - zużyte materiały na budowę / zainwestowane monety w doładowania (zwłaszcza w przypadku kopalni ma to znaczenie)
    - czas produkcji

teraz mnóstwo ludzi psuje ceny bo sprzedaje np. rude żelaza za monety po niższej cenie niż dostaliby za surowce zużyte na budowę kopalni, a gdzie kasa za czas poświęcony na wyprodukowanie?
    Nie zrobimy funkcji która będzie maiła 300 tys współczynników (tyle ile ma równanie do obliczenia położenia satelity), aby była dokładna.
    Cel jest jeden porównanie 2 ofert w przybliżeniu większym lub mniejszym.

Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Ja jestem za info ile w danej ofercie wychodzi za 1 szt. surowca. Lubię liczyć w pamięci, ale cenię też swój czas - jeśli mam go tracić na porównywanie i przeliczanie kilkudziesięciu ofert, to wolę poszukać bardziej przyjaznej użytkownikowi gry, a takich nie brakuje.

Odkrywca Awatar Hakardrag
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Jakie tam psucie ceny i po co nam jakieś przeliczniki ..... ludzie, to jest wolny rynek gdzie popyt kształtuje podaż i takie tam duperele. Na oszołomów nie ma innej rady jak prawa wolnego rynku Jak ktoś chce sprzedawać poniżej kosztów produkcji to jego wybór. Jednak ten "koszt" to pojęcie względne w tej grze - liczy sie przede wszystkim obrót kapitałem jaki posiadamy itd. Trzeba się nauczyć ( i to szybko) zbilansowania swojej gospodarki - pamiętając o zasadzie: Nie spodziewany wielki zysk jednostkowy ale ciągły obrót kapitałem daje największe dochody Twojej wiosce
    Co do cen ...
    Przybywa wielkich producentów bo systematycznie rośnie średni level gracza, więc ceny będą systematycznie spadać.

Osadnik Awatar acp___
    Serwer
    Czarci Gaj
    przecież jest kalkulator wymiany, a nikt na niego nie patrzy - na g7 wszystko idzie znacznie taniej za monety... a w kantorze czasami ktoś liczy na pomyłkę przy kliknięciu :P (kolega tak zrobił "złoty interes")

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Nie rozumiem czemu tak wiele osób jest na "nie". Przecież jakiś system porównania cen jest konieczny, co wy ludzie, z kalkulatorem będziecie siedzieć i sprawdzać każdą ofertę? Jeśli komuś się wydaje że taki przelicznik niewiele mu da, bo i tak będzie potrzebował sobie przeliczyć, ile coś kosztuje w przeliczeniu na "paczkę" 400, to się bardzo myli. Owszem, na początku tak będzie, ale gwarantuję że po kilku tygodniach każdy będzie potrafił wyrecytować przybliżone przeliczniki dla każdego towaru, nawet obudzony w środku nocy. Czyli dokładnie tak, jak dziś każdy zna średnią cenę za 400 towaru.

Dlatego podanie kursu towaru jest bardzo potrzebne i uczyni handel o wiele łatwiejszym. A co ważne, wyeliminuje chaos związany z absurdalnymi ofertami!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów