Witam.
Na wstępie pragnę gorąco wszystkich pozdrowić a w szczególności kolegów i znajomych z którymi spędzam miło czas na serwerze.
Jestem regularnym graczem The Settlers online od miesiąca.
Przechodząc do tematu ...
Jak każdy z nas, cywilizowany człowiek na Świecie, kształcimy się, pracujemy, prowadzimy firmę, uprawiamy sport; hobby itp.
Ładnie, pięknie, jednakże wszystko to odbywa się o ustalonej porze/godzinie, względem grafika, czasami nie mając na to wpływu.
Właściciele firm, biznesmeni, odpowiedzialni za swój interes, starają się dobrać jak najlepszą strategię tak aby uzyskać jak najlepsze dochody.
W zależności od rodzaju interesu, ustalają również godziny otwarcia jak i zamknięcia w ciągu dnia/nocy.
I to jest kluczowe w mojej idei
Przenosząc prawdziwy Świat do wirtualnego w The Settlers, podaje proste przykłady tego do czego zmierzam.
**Załóżmy, że jestem właścicielem niewielkiego interesu (jedna brygada) i wiem, że jutro nie będzie dostawy niezbędnego materiału potrzebnego do produkcji, lub jego dostawa znacznie się opóźni.
- Co robię ?
Robię dzień wolny od pracy lub zmieniam czas rozpoczęcia pracy np. z 8:00 na 10:00.
**Załóżmy, że jestem właścicielem większego interesu (dwie brygady) i mam bardzo dużo zleceń, ale mój zaopatrzeniowiec ma problemy ponieważ jeden z jego dostawców nagle zachorował i nie nadąża z dostawą.
- Co robię ?
Szukam kolejnego dostawcy (handel), a jeżeli się nie uda, redukuje czas pracy brygad wprost proporcjonalnie do tego ile mam zasobów i na jak długo starczą.
- -
Rozumiem i domyślam się, że co nie którzy z Was, mogą pomyśleć - no ale o co mu chodzi, do czego zmierza
Chodzi mi o to tj. w temacie o programowanie infrastruktury
Założę się, że nie jeden z Was, nie raz pomyślał ot właśnie tak na przykładzie :
**Muahahaha... moja kopalnia złota pięknie działa na buffie, ale niestety już muszę wyjść, iść spać, jutro czas do szkoły, pracy, buff się skończy za godzinę a tak bez niego to szkoda wydobywać, nie opłaca się ...
"Szkoda" bynajmniej dla mnie to jest to, że nie mogę tej kopalni zaprogramować tak aby pod moją nieobecność za godzinę przestała pracować do odwołania.
Szkoda, że pod naszą nieobecność w grze, nie jesteśmy w stanie bardziej wpływać na rozwój naszej gospodarki.
Myślę, że moja idea jest całkiem przednia, nie koniecznie realna, ale oryginalna.
Być może ktoś z Was też tak uważa, podzielcie się proszę Waszym zdaniem na ten temat, chętnie posłucham, tj. wspomniałem jestem nowym graczem i moja wiedza jest nie najlepsza na temat gry ...
Pozdrawiam R3D.