Zobacz wyniki ankiety: Co sądzisz o mojej idei ?

Głosujących
26. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak, uważam, że byłoby to udogodnienie i miałoby znaczący wpływ na stan gospodarki.

15 57.69%
  • Cieńko to widzę, raczej trudne do zrealizowania.

6 23.08%
  • Słaby pomysł.

3 11.54%
  • Nie realne.

10 38.46%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Programowanie infrastruktury.

Osadnik Awatar R3DMist
    Serwer
    Nowa Ziemia

Programowanie infrastruktury.

Witam.

Na wstępie pragnę gorąco wszystkich pozdrowić a w szczególności kolegów i znajomych z którymi spędzam miło czas na serwerze.

Jestem regularnym graczem The Settlers online od miesiąca.

Przechodząc do tematu ...

Jak każdy z nas, cywilizowany człowiek na Świecie, kształcimy się, pracujemy, prowadzimy firmę, uprawiamy sport; hobby itp.
    Ładnie, pięknie, jednakże wszystko to odbywa się o ustalonej porze/godzinie, względem grafika, czasami nie mając na to wpływu.

Właściciele firm, biznesmeni, odpowiedzialni za swój interes, starają się dobrać jak najlepszą strategię tak aby uzyskać jak najlepsze dochody.

W zależności od rodzaju interesu, ustalają również godziny otwarcia jak i zamknięcia w ciągu dnia/nocy.

I to jest kluczowe w mojej idei

Przenosząc prawdziwy Świat do wirtualnego w The Settlers, podaje proste przykłady tego do czego zmierzam.

**Załóżmy, że jestem właścicielem niewielkiego interesu (jedna brygada) i wiem, że jutro nie będzie dostawy niezbędnego materiału potrzebnego do produkcji, lub jego dostawa znacznie się opóźni.
    - Co robię ?
    Robię dzień wolny od pracy lub zmieniam czas rozpoczęcia pracy np. z 8:00 na 10:00.

**Załóżmy, że jestem właścicielem większego interesu (dwie brygady) i mam bardzo dużo zleceń, ale mój zaopatrzeniowiec ma problemy ponieważ jeden z jego dostawców nagle zachorował i nie nadąża z dostawą.
    - Co robię ?
    Szukam kolejnego dostawcy (handel), a jeżeli się nie uda, redukuje czas pracy brygad wprost proporcjonalnie do tego ile mam zasobów i na jak długo starczą.

- -

Rozumiem i domyślam się, że co nie którzy z Was, mogą pomyśleć - no ale o co mu chodzi, do czego zmierza

Chodzi mi o to tj. w temacie o programowanie infrastruktury

Założę się, że nie jeden z Was, nie raz pomyślał ot właśnie tak na przykładzie :

**Muahahaha... moja kopalnia złota pięknie działa na buffie, ale niestety już muszę wyjść, iść spać, jutro czas do szkoły, pracy, buff się skończy za godzinę a tak bez niego to szkoda wydobywać, nie opłaca się ...

"Szkoda" bynajmniej dla mnie to jest to, że nie mogę tej kopalni zaprogramować tak aby pod moją nieobecność za godzinę przestała pracować do odwołania.

Szkoda, że pod naszą nieobecność w grze, nie jesteśmy w stanie bardziej wpływać na rozwój naszej gospodarki.

Myślę, że moja idea jest całkiem przednia, nie koniecznie realna, ale oryginalna.
    Być może ktoś z Was też tak uważa, podzielcie się proszę Waszym zdaniem na ten temat, chętnie posłucham, tj. wspomniałem jestem nowym graczem i moja wiedza jest nie najlepsza na temat gry ...

Pozdrawiam R3D.
    Ostatnio edytowane przez R3DMist ; 21.09.2012 o 11:55 Powód: korekta

Osadnik Awatar Maghemit
    Serwer
    Kolonia
    Z tego eseju zrozumiałem, że chcesz wyłączyć kopalnie po skończeniu premii? Wyłączanie kopalni po jakimś czasie to nie jest najlepszy pomysł, bo stoi gospodarka; o wiele lepiej byłoby wprowadzić coś takiego:
    daje premię, np koszyk do jakiejś kopalni > mam premię przez 6h > daję jeszcze jedną premię na tę samą kopalnię i albo mam 6h pierwszej premii i 6h drugiej po zakończeniu pierwszej albo mam przez 6h podwójną premię.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Złota Góra
    Cytat Zamieszczone przez Maghemit Zobacz posta
    ... albo mam przez 6h podwójną premię.
    I potrójną, poczwórną itd...
    Cytat Zamieszczone przez Maghemit Zobacz posta
    albo mam 6h pierwszej premii i 6h drugiej po zakończeniu pierwszej
    Już lepiej jak by się na siebie nakładały 6h-6h na 12h

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie przejdzie imo. To jest gra, która polega na, jak ktoś to dobrze ujął "uporczywym klikaniu", więc chodzi o to, aby ludzie jak najdłużej/jak najczęściej zaglądali. Jakby takie coś wprowadzili, to by mnie to szczerze zdziwiło (jednakowoż oczekuję takiej miłej niespodzianki ).

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    zgadzam sie z mchelek nie przejdzie ale przydało by sie

konkur4
    Autorowi raczej nie chodzi o sumowanie buffów tylko zautomatyzowanie wyspy tj. budujesz kopalnie miedzi, ulepszasz, buffujesz, wyliczasz, że za 10 godzin kopalnia się zniszczy, to wtedy do akcji wkracza automatyzacja i czynności zostają powtórzone bez ingerencji człowieka. Szczerze to marnie to widzę, ale jak już miałoby to wejść, to nie za darmo. wiadomo, za wygode trzeba płacić. Domyślam się, że mogłoby to działać po wykupieniu konta vip lub czegoś podobnego, ale skoro głupia kopalnia miedzi kosztuje 20k klejnotów to nawet nie chce znać ceny za taką usługe.

Osadnik Awatar R3DMist
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Z tego eseju zrozumiałem, że chcesz wyłączyć kopalnie po skończeniu premii? Wyłączanie kopalni po jakimś czasie to nie jest najlepszy pomysł, bo stoi gospodarka
    Moim zdaniem, czasami lepiej jak stoi, szybciej nie znaczy lepiej ...
    Propozycja zsumowania buffow to całkiem niezły pomysł, ale bardziej realne w wydaniu iSenna.

Nie przejdzie imo. To jest gra, która polega na, jak ktoś to dobrze ujął "uporczywym klikaniu", więc chodzi o to, aby ludzie jak najdłużej/jak najczęściej zaglądali. Jakby takie coś wprowadzili, to by mnie to szczerze zdziwiło (jednakowoż oczekuję takiej miłej niespodzianki ).
    Masz rację, ale nikt nie jest w stanie przebywać 24/7 na serwerze, każdy z nas ma jakieś obowiązki a i spać też trzeba ...

Autorowi raczej nie chodzi o sumowanie buffów tylko zautomatyzowanie wyspy tj. budujesz kopalnie miedzi, ulepszasz, buffujesz, wyliczasz, że za 10 godzin kopalnia się zniszczy, to wtedy do akcji wkracza automatyzacja i czynności zostają powtórzone bez ingerencji człowieka.
    Konkur4 - nie o to mi chodzi ...

Sprostowanie: mam na myśli grafik, zarządzanie czasem pracy poszczególnych jednostek(budynków)np. w ciągu przyszłego tygodnia.

Przykład: załóżmy, że mnie nie będzie na serwerze prze następny dzień. Potrzebuje wyprodukować np. 1k chleba i jak najwięcej koni.
    Niestety nie jestem w stanie na chwile obecną produkować jednocześnie chleba i koni, nie wspominając o napitku ...
    -Co robię ?
    Przeliczam, że 1k chleba będę miał np. za 5h, ustawiam czas pracy piekarni MAX do 5h później, po czym do odwołania lub nie piekarnia przestaje pracować.
    Stajnie zaś zostają uruchomione poprzez ustalenie czasu pracy ...

Czy to nie jest strategia ?

Myślę o grafiku dostępnym np. przez tydzień dla każdego przemysłu ...
    Myślę o grafiku prac i przerw w określonym dniu i czasie ...

PEACE&LOVE

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Pomysł bardzo ułatwiający życie, ale to jest typ gry, w której nigdy nie przejdzie. Tu właśnie o to chodzi. Po to kopalnie się zawalają, a złoża, pola i studnie wyczerpują, by gracza ściągać jak najczęściej i by siedział jak najdłużej, bo na geologa trzeba poczekać, kopalnie trzeba wybudować, tak samo pola i studnie. Nie bez przyczyny najwygodniejsze premie trwające 12/24h są dostępne za klejnoty. Można ulepszyć, przyspieszyć, zautomatyzować częściowo gospodarkę i doładować złoża, ułatwiając sobie grę, ale za klejnoty. Taki system. Albo czas i kombinowanie, albo pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez Szabora ; 22.09.2012 o 02:15

Osadnik Awatar R3DMist
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Pomysł bardzo ułatwiający życie, ale to jest typ gry, w której nigdy nie przejdzie. Tu właśnie o to chodzi. Po to kopalnie się zawalają, a złoża, pola i studnie wyczerpują, by gracza ściągać jak najczęściej i by siedział jak najdłużej, bo na geologa trzeba poczekać, kopalnie trzeba wybudować, tak samo pola i studnie.
    Szabora ja ani razu nie wspomniałem o zawalających się kopalniach, wyczerpanych złożach itp. to nie ma nic wspólnego z moim pomysłem !

Myślę o grafiku dostępnym np. przez tydzień dla każdego przemysłu ...
    Myślę o grafiku prac i przerw w określonym dniu i czasie ...

Nie dla odkrywcy czy geologa ..

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Tak, ale to ma dużo wspólnego z Twoim pomysłem. Nie będzie automatyzacji, bo masz wybór - albo się logujesz i sam osobiście robisz to, na czym Ci zależy albo nie logujesz się i tego nie robisz, a gospodarka działa tak, jak ją ustawiłeś. I nie będzie innej możliwości.

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów