Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś za wprowadzeniem możliwości automatyzacji odnawiania się złóż

Głosujących
79. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

49 62.03%
  • Nie

30 37.97%
  • Nie mam zdania

0 0%
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Automatyzacja odnawiania złóż

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia

Automatyzacja odnawiania złóż

Dzień dobry,

Proponuję wprowadzić możliwość automatyzacji odnawiania złóż, którą opłacałoby się klejnotami lub monetami (z góry zakładam, że opcja darmowej automatyzacji raczej nie wchodzi w grę). Wyobrażam sobie to następująco: płacę np do wyboru 4 klejnoty na tydzień, 7 na dwa tygodnie, 10 na trzy tygodnie lub 15 na miesiąc (albo odpowiednio 30/70/100/150 monet) za automatyzację określonego typu złoża i w ciągu opłaconego okresu wyczerpane złoża odnawiają się same (w takim samym czasie, jaki potrzebny jest na jego poszukiwanie przez geologa).

Z góry dziękuję za rozsądną dyskusję
    Z pozdrowieniami

Generał Awatar set2g
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Pomysł fajny, z tym ze ceny podałeś śmieszne, raz na tydzien masz +45 darmowych klejnotów, w takim wypdku w ogóle by nie były potrzebne niektóre budynki premium. Gdyby cene pomnożyc przez 2 i dopisac 0 na koncu były by bardziej realistyczne, patrzac na ceny w klejnotach niektórych rzeczy.

Kiedyś na forum sie pojawił temat w stylu abonamentu premium w skład wchodzio nielimitowanie kolejką stwainie pól/studni skracanie czasu jakichs tam rzeczy o poło we itp, ale to tylko był pomysł, który został tylko i wyłacznie na tym forum

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Wbrew pozorom te ceny nie byłyby takie śmieszne, gdyby mi się zachciało automatyzować na miesiąc jednocześnie marmur, kamienie, miedź, żelazo i węgiel.
    Poza tym pomysł wynika z tego, że (w moim mniemaniu), jedną z najbardziej frustrujących cech TSO jest konieczność wysyłania geologa i mimo wydania naprawdę dużej kasy na tę grę, coraz częściej zastanawiam się, czy sobie nie odpuścić. Gdyby istniała możliwość zautomatyzowania tych złóż za rozsądne pieniądze, to z pewnością takich przemyśleń bym nie miał, bo skupiłbym się na rozwijaniu osady. Z kolei z punktu widzenia twórców i tak bym musiał (chciał) więcej wydawać kasy, więc i wilk cały i owca syta
    Co do budynków premium, to taka niewyczerpalna kopalnia miedzi nie dość, że kosztuje mnóstwo klejnotów, to jeszcze można mieć ich tylko 3. To samo dotyczy manufaktur (które z niezrozumiałych przyczyn przy takich samych założeniach są 20x tańsze). Jestem przekonany, że znacznie więcej osób wysłałoby SMSa z 6 zł żeby zautomatyzować złoża, niż takich, które wydałyby 250 zł na jedną niewyczerpalną kopalnię miedzi, a to - w myśl wyznawanej przeze mnie zasady, że łatwiej sprzedać milion rzeczy po 1 zł, niż jedną rzecz za milion zł - byłoby chyba na rękę BB.

Przy okazji mam prośbę, żeby dodając swój głos do ankiety, uzasadnić go w wątku
    Ostatnio edytowane przez Larxand ; 06.09.2012 o 23:39

Początkujący Odkrywca
    Serwer
    Kolonia
    Zagłosowałem na nie, bo gra ma być zabawą, a nie wyciąganiem pieniędzy od graczy. Mam dwóch geologów i tak planuję ich wysyłanie, że nie potrzebuję odnawiania złóż za klejnoty. Poza tym to jest tylko gra a nie "wyścig szczurów".

Odkrywca Awatar sparkz
    Serwer
    Nowa Ziemia
    ma się rozumieć proponujesz automatyczne odnajdywanie złoż, a nie automatyczne odnawianie złóż w istniejących kopalniach ?
    "A necromancer is just a really, really late healer"

Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Witam

Jakoś te twoje wyliczenia cenowe są bezsensu oblukaj ile kosztują dosypki danego materiału w sklepie, nie ma możliwości abyś odnowił złoże za 2 klejnoty lub 150 monet, jak chcesz i masz tyle kasy nakupuj sobie papug doładuj kopalnie po 10000 złoża i będziesz miał spokuj zajmiesz się rozbudową osady, poza tym w takim wpyadku strasznie zmalał by handel dosypkami lub wręcz całkowicie zanikł.

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    I. Zgadzam się, że moje wyliczenia cenowe są z kosmosu, ale to nie jest propozycja cen, tylko rozwiązania umożliwiającego uniknięcie żmudnego wysyłania geologa. Ja mam ośmiu geologów i wysyłam ich kilka razy dziennie. Gdyby była możliwość zautomatyzowania tego procesu, to bym ją chętnie wykorzystał.

II. Handel dosypkami odbywa się głównie w przypadku złota i (rzadziej) żelaza. Sam sprzedaję kilkadziesiąt dosypek miesięcznie, więc nie proponowałbym czegoś, na czym mogę stracić. Ale jeśli ceny tej opcji byłyby dobrze skalkulowane, to jedni kupowaliby dosypki, inni automatyzowaliby odnawianie złóż (powtarzam, że ceny podałem ot tak).

III. Ja nie mówię o konieczności automatyzowania za klejnoty, tylko pytam o Wasze zdanie na temat samej możliwości zaimplementowania ułatwienia. Nie obowiązkowego, nie obligatoryjnego. Nie pytam czy chcesz płacić za tę opcję, ani czy chcesz żeby BlueByte wyciągnął od Ciebie pieniądze, tylko czy jesteś za wprowadzeniem możliwości automatyzacji.

IV. @ sparkz, mam na myśli odnawianie złóż w kopalniach, które ulegną zasypaniu, nie o odnajdywaniu nowych złóż. A to dlatego, że np stawiając kopalnię w danym miejscu chciałbym żeby tam właśnie stała.

V. Pomysł przyszedł mi do głowy w czasie wakacji. Pomyślałem sobie, że byłoby miło, gdyby można było opłacić takie odnawianie taniej niż kupowanie dosypek u kupca. Na takiej samej zasadzie znacznie taniej i szybciej robi się ludzi w magazynie prowiantu niż poprzez zakup ich w sklepie.

VI. @ relikwiarz1984, masz rację z tymi zakupami, ale chodzi mi również o to, że możliwość takiej automatyzacji miałaby tę przewagę nad dosypką od kupca, że eliminowałaby konieczność przeliczania. Mam tyle a tyle tego złoża, na tym poziomie, w ciągu 12h zużywa tyle, to muszę kupić tyle a tyle żeby starczyło na X dni, itp. - przecież różne budynki mają różne poziomy, różny czas eksploatacji, mając zautomatyzowane odnawianie kopalni wiedziałbyś, że masz tydzień spokoju niezależnie od tych czynników. To są może szczegóły, ale ja nie mówię o rewolucji, tylko o dodaniu pewnego ułatwienia, bez konieczności korzystania z niego Obecnie dosypkę możesz kupić na handlu, albo u kupca, albo dostać w dropie z przygody, a to byłaby jedynie kolejna opcja ułatwiania sobie życia.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    No tak, bo po co grac codziennie, jak bedzie mozna sie zalogowac raz na pol roku, a gra toczy sie sama.

Początkujący Odkrywca Awatar Draxopix
    Serwer
    Czarci Gaj
    Bezsens bezsens co to ma byc BOT co za nas ma grac ? moze jeszcze automatyzacje robienia przygod i handlu.Wtedy to ci z multikontami nawet nie beda musieli wlazic codziennie na swoje multikonta.W sumie tez nie bardzo rozumiem jaki problem jest w wysylaniu geologa recznie?
    Jaki sens by mialo posiadanie np 5 geologów jak 1 sobie automatycznie poznajduje wszystko jak spimy czy jestesmy w pracy
    Ostatnio edytowane przez Draxopix ; 17.10.2012 o 09:11

Osadnik
    Serwer
    Słoneczny Gród
    W settlersach zawsze jak się jakieś zloże wyczerpało było trzeba szukać następnego, w wersji online mamy tą różnicę, że są one w tym samym miejscu. Myślę, że powinno to zostać, że trzeba po wyczerpaniu surowców wysłać geologa, ale mogłoby być tych złóż troche wiecej szczególnie miedzi, gdyż 6 kopalni to troche mało nawet jak są na lvl3 lub lvl4, przy rozbudowanej wyspie dużo rudy miedzi potrzeba.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów