Zobacz wyniki ankiety: Czy nazwa "Brąz" powinna być zmieniona na "Miedź"?

Głosujących
27. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

14 51.85%
  • Nie

6 22.22%
  • Obojętne

7 25.93%
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Piec do wytopu miedzi wytwarzający brąz

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat

Piec do wytopu miedzi wytwarzający brąz

Witam,
    jak tylko zacząłem grę rzuciło mi się to w oczy i mnie kole jak cholera:
    Piec do wytopu miedzi produkujący brąz (?!) z miedzi i węgla.

Na początek trochę informacji co to brąz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Br%C4%85zy

A teraz sugestia:
    Zmiana nazwy brązu na miedź (chociaż później rodzi to komplikacje bo miedziane miecze się do niczego nie nadają - są zbyt miękkie), bo raczej mała szansa na wprowadzenie cyny do gry

Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Z samymi tłumaczeniami jest tutaj wiele problemów, podobnie jak tłumaczone są filmy na polski, tak samo ta gra... czyli ktoś wykazuje się fantazją, dla zabicia nudy chyba. Po pierwsze piec? Piec, znajduje się w budynku, a budynek to huta, zresztą tak jest na ang. wersji. Ktoś po prostu tłumaczył na odwal, tak jak dom władyki, od kiedy "mayor house", czyli konkretnie "mayor" znaczy władyka? Albo drwal iglasty... Na ang wersji mamy drewno sosnowe, a nie iglaste. Co do samego brązu, faktycznie to boli, ale tak samo jest na ang. wersji i chodzi pewnie o uproszczony podział mieczy, czy coś z tym zrobią? Wątpię, ale tłumaczenia wypadałoby poprawić
    Ostatnio edytowane przez Daimos_ ; 04.09.2012 o 20:18

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    To jest gra i niektóre nazwy są pewnym uproszczeniem, tak jak zależności pomiędzy ilością surowca a ilością dóbr jakie można z niego wyprodukować. Takie problemy są trzeciorzędne. Widział ktoś z was drwala, który potrafi ścinać tyko drzewa liściaste... ja nie, a w grze jest .

Glosuje na "obojętnie"

Początkujący Osadnik Awatar infer
    Serwer
    Nowy Świat
    Cytat Zamieszczone przez Qtre Zobacz posta
    To jest gra i niektóre nazwy są pewnym uproszczeniem, tak jak zależności pomiędzy ilością surowca a ilością dóbr jakie można z niego wyprodukować. Takie problemy są trzeciorzędne. Widział ktoś z was drwala, który potrafi ścinać tyko drzewa liściaste... ja nie, a w grze jest .

Glosuje na "obojętnie"
    Nie wiem, czy kiedykolwiek próbowałeś, ale jest pewna różnica pomiędzy dębem a sosną. ;p

Odkrywca Awatar Piotru70
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Nie wiem czy wiecie ale Cyna jest węglowcem. Podam wam spis węglowców.
    Węglowce – pierwiastki 14 (dawn. IVA lub IV głównej) grupy układu okresowego. Są to węgiel (C), krzem (Si), german (Ge), cyna (Sn), ołów (Pb) i flerovium (Fl).
    Wydaje mi się że na takiej podstawie zrobiono w tej gdzie brąz ze stopu miedzi i węgla.

Uprawnienia umieszczania postów