Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś za tym, aby można było określić rejon działania dla leśniczych?

Głosujących
47. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • ZA

15 31.91%
  • PRZECIW

22 46.81%
  • OBOJĘTNE

10 21.28%
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Leśniczy i bieganie przez pół mapy

Odkrywca
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Nie doczytałem, mea culpa, jeśli miałoby to funkcjonować jako opcja i mogło komuś ułatwić życie to byłbym za.
    Osobiście bym z tego nie korzystał, ponieważ wyspę mam zorganizowaną tak, aby wszyscy leśniczy i drwale jednego typu byli w jednym miejscu, a bilans między wycinką a sadzeniem był na korzyść tego drugiego, więc i drwale i leśniczy operują w obrębie jednego sektora i w promieniu zaledwie kilku pól od magazynu.
    Daimos, jeśli Tobie się nie mieszczą, to ile Ty masz tych drwali i leśniczych?

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Czarci Gaj
    problem który opisujesz wynika z nadwyżki leśników. Gdyby leśnik z grupy A mógł gdzieś bliżej posadzić drzewo, to nie leciał by żeby to zrobiić na drugim końcu mapy. Konkludując, niema to wpywu na wielkośc produkcji, bo drwal nie leci na drugi koniec mapy, bo ma pod dostatkiem drzew w pobliżu i o to chodzi.
    Być może masz za duzo leśników, a może i nie. ale ograniczając pole działania leśników nie zwiększysz produkcji drewna, dlatego ten pomysł jest bez sensu.
    Jestem an nie.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowa Ziemia
    Dziwny problem masz. Ja osobiście też mam kilka grup leśników i drwali w systemie (2 drwali na 3 leśników) i jakoś nie zauważyłem, żeby leśnicy biegali po całej mapie. Zresztą nawet jakby biegali. Jeżeli drwale mają co ścinać pod nosem to mnie to wsio ryba. Jak leśnik chce to niech biega dookoła mapy.
    No i właśnie ten problem podejrzewam, jak poprzednik wynika z nadwyżki leśniczych. Pod nosem mają wszystkie drzewa pełne to szukają. Ale jak jest tych leśników tak dużo, to drwale raczej nie zdążą wyrąbać wszystkich drzew w okolicy, zanim leśnik wróci.

A co do ankiety, to jestem przeciw, bo to by mogło spowodować więcej problemów jak pożytku. A raczej nie chcemy zabugować gry przez leśników sportowców.

Odkrywca Awatar zwolk
    Serwer
    Słoneczny Gród
    Z tego co wiem to każdy osadnik pracuje na najbliższym wolnym złożu. Jeśli leśnik biega na drugi koniec wyspy to znaczy ze drwale w pobliżu jego chatki nie nadążają ze ścinaniem, za to w innym miejscu wyspy nie wyrabiają inni leśnicy. Pomysł lekko chybiony, trąci słabą znajomością mechaniki gry.

Początkujący Osadnik
    Serwer
    Nowy Świat
    Ja również jestem na nie. Problem wynika, jak to koledzy zauważyli, z nadprodukcji leśnika. Jeżeli leśnik z A biega do B, a ten z B biega do A, to sumarycznie wychodzi na jedno jakby A biegał do A, a B do B.

Pola dla drwali mają określoną pojemność. Jeżeli jest ono już zapełnione to leśniczy tam nie będzie sadził drzewka. Rozwiązaniem Twojego problemu jest przeniesienie w inne miejsca leśników, albo rozbudowa na wyższy lvl drwali, a nie modyfikacja (podejrzewam dosyć poważna) enginu gry.

Osadnik
    Serwer
    Kolonia
    Sa ważniejsze problemy do rozwiązania i ciekawsze projekty do realizacji. Ten pomysł to łatka na brak umiejętności organizowania produkcji w oparciu o istniejące mechanizmy. Settlers robotnik (drwal, leśnik, kamieniarz, rolnik) zawsze udaje się do najbliższego złoża. Leśnicy zawsze udają się do najbliższego miejsca gdzie znajduje się dostępne miejsce do umieszczenia sadzonki. Skoro biegł przez całą mapę to oznacza ze nie było nic w pobliżu.

Jestem przeciw rozbudowywaniu interfejsu gry o kolejne funkcje, które tak naprawdę nie są potrzebne.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Uprawnienia umieszczania postów