Tak, jak najbardziej jestem za.
Nie, nagrody jakie są w zupełności wystarczą.
Nie mam zdania, jest mi to obojętne.
Na bogów, jasne, że chcę, bo gram w tę grę. Nikt nie musi grać w tę grę. Nikt nie musi nic tutaj stawiać. Nikt nie musi się logować, handlować, produkować. Heh, nikt nie musi nawet mieć komputera. Tylko gdzie tutaj "sedno" czegokolwiek?Widzisz i tu dochodzimy do sedna problemu. Niczego nie musisz robić - robisz to, bo chcesz. Nikt Ciebie nie zmusza.
Dokładnie. Więc po co jęczeć, że są za małe?Nagrody dzienne są dodatkową motywacją (nie jedyną) dla graczy mniej zmotywowanych. Nie jest to ani akt łaski ani akt terroru. Biznes.
Gra jest pewnym rodzajem nałogu - zaczyna się niewinnie, "pogram sobie, 15 minut dziennie i tak siedze przy kompie bezproduktywnie to przynajmniej będe miał czym oczy zająć" a potem po troszeczku, po troszeczku gra zaczyna wciągać. Apogeum następuje w momencie, kiedy wszyscy naokoło mówią Ci, że jesteś uzależniony a Ty odpowiadasz " Niczego nie muszę robić - robię tylko to, co chce. Nikt mnie nie zmusza, mogę przerwać w dowolnym momencie" :-)
"We are monetizing all the weakness of people" - Teut Weidemann, lead designer of Settlers Online
Exoo, temat powstał jako narzekanie na zbyt mały DARMOWY bonus za codzienne logowanie (Czytanie ze zrozumieniem tytułu ankiety na samej górze strony). Może nie zrozumiałeś kontekstu moich postów więc postaram się wyjaśnić Ci o co chodzi w jak najprostszy sposób:
Prosty przyczynowo-skutkowy łańcuch, zaczynamy:
1. Przyczyną "za małych, DARMOWYCH, bonusów za codzienne logowanie" co jest? - codzienne logowanie.
2. Jak pozbyć się nieadekwatnych, zbyt małych, DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie? - nie logować się codziennie.
3. Co dzieje się kiedy nie logujemy się codziennie? - dostajemy duży, DARMOWY i czerwony X.
4. Jak działa na nas duży, DARMOWY czerwony X? - kojąco, bo nie dostajemy za małych, DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie.
Kumasz teraz? - mam nadzieję, że tak.
Odnośnie tego co pisze Avila, na 60 osób na mojej liście znajomych jedna osoba nie loguje się codziennie. Reszta graczy z przedziału poziomu 48-22 jest online przynajmniej 2x na dobę grając po kilka godzin. I nie sądzę, że robią to dla DARMOWYCH bonusów, które są takie złe bo są za DARMO, a raczej z powodów, o których pisał Herr_Uther i Avila, których nie ma sensu powtarzać.
Może się mylę, ale przeważnie w podobnych tematach najwięcej do powiedzenia mają osoby z dużym levelem, jak i te osoby które ładują w grę realną kasę, przecież wiadomo że jak ktoś ma lvl 40-50, średnio 200 budynków, populację osadników między 1 a 5k, robi od jednej do iluś tam przygód tygodniowo, to ma gdzieś "jakieś tam nagrody za logowanie", ale przecież nie o to chodzi. Tak samo można by dyskutować na temat nagród z serwera testowego, np doładowanie do złoża ryb 2000, ktoś kto ma magazyn prowiantu na 5 poziomie zrobi sobie w ciągu godziny kilka doładowań po 2500, ale wiele osób tego nie zrobi, i pewnie ucieszyła się z takiej nagrody. Nawet można by się przyczepić do budynków mistrzowskich, na co one są jak mało kto je ma czy będzie miał, jak większość surowców z tych budynków wpada z przygód, wg mnie to z przygód powinno być mniej gotowych produktów takich jak np kusze, a więcej rudy tytanu czy samego tytanu żeby ludzie jednak stawiali budynki mistrzowskie, pół roku i 1/5 graczy wbije 50 poziomy, i dopiero zacznie się narzekanie.
Nie patrzcie proszę na siebie czy swoich znajomych z wysokimi lvlami i dziesiątkami tysięcy surowców, a na wszystkich graczy, od 1-50 poziomu. Jedna osoba ma dużo wolnego czasu i spędza w grze codziennie wiele godzin, inna tego czasu ma mniej i nawet jeśli wejdzie codziennie na tą godzinę czy dwie, niech też z tego coś ma choćby dla zasady, są nagrody za logowanie, to może warto by je było troszkę zwiększyć ilościowo, lub nawet urozmaicić dodając do przykładu latającego osadnika czy ulepszony zaciąg, nawet z małą szansą jej zdobycia, zawsze coś nowego.
Problem w tym, że nawet jakby zwiększyć takie nagrody dla słabszych graczy, to i tak silniejsi by wygrywali, bo oni logują się praktycznie codziennie (bo muszą/chcą/zależy im), a słabsi gracze nie. Tym samym częściej przerywają łańcuch tygodniowych logowań i są przez to odcięci (na własne życzenie) od zaawansowanych nagród osiąganych np. 5-6 dnia w ciągu logowań. Tym samym silni gracze byliby wtedy jeszcze silniejsi, a słabi - może mieliby trochę większe "nagrody pocieszenia". Dysproporcja między nimi byłaby jeszcze większa.Jedna osoba ma dużo wolnego czasu i spędza w grze codziennie wiele godzin, inna tego czasu ma mniej i nawet jeśli wejdzie codziennie na tą godzinę czy dwie, niech też z tego coś ma choćby dla zasady, są nagrody za logowanie, to może warto by je było troszkę zwiększyć ilościowo
Sedna nie widzisz, bo nie czytasz tego, co sam piszesz. Prościej: skoro nie musisz się logować, to producent robi wszystko abyś "musiał".
I znowu nie czytasz - tym razem moich postów. Gdzie ja pisałem, że są za małe? Ale i tak odpowiem, bo znowu wystarczy przeczytać. Spójrz na opis forum, w którym którym założono ten wątek: "Uważasz, że coś powinno zostać zmienione/dodane (dotyczy również tłumaczenia)? To odpowiedni dział by podzielić się swoimi pomysłami/sugestiami".
Akurat tak się złożyło, że pasuje i akurat tutaj gracze mogą zgłaszać swoje propozycje.
Nie kumam, bo to, co napisałeś jest... delikatnie rzecz ujmując... bardzo delikatnie rzecz ujmując: śmieszne. Pomijam to, że zupełnie nie zrozumiałeś tego o czym piszę od kilku już postów (że nagrody NIE SĄ za DARMO - są za logowanie, za Twój czas, za Twoją pracę; za darmo to przybywa Ci osadników w grze).
Nie wiem jak Ci wytłumaczyć, że nagrody nie są za darmo, więc nie będę próbował. Za to spróbuję pokazać Ci to, co sam napisałeś. Wyobraź sobie, że rozmawiamy o normalnej pracy, w której dostajesz pensję podstawową powiększoną o comiesięczną premię uzależnioną od (przykładowo) czasu spędzonego w pracy. Wyobraź sobie, że ja jestem Twoim pracodawcą a Ty przychodzisz do mnie i mówisz "Chciałem porozmawiać o (DARMOWYCH???) premiach, bo one według mnie są za małe". A ja odpowiadam Ci na to (cytując klasyka):
"1. Przyczyną "za małej, DARMOWEJ, premii za dobrą pracę" co jest, Unknown? - codzienna praca.
2. Jak pozbyć się nieadekwatnych, zbyt małych, DARMOWYCH premii za dobrą pracę, Unknown? - nie pracować codziennie.
3. Co dzieje się kiedy nie pracujemy codziennie, Unknown? - dostajemy wniosek o zwolnienie.
4. Jak działa na nas wniosek o zwolnienie, Unknown? - kojąco, bo nie dostajemy za małych, DARMOWYCH premii za dobrą pracę."
Z takim podejściem życzę Ci powodzenia w życiu i karierze zawodowej.
To w pewien sposób tłumaczy Twoją teorię, której nie "zakumałem", ale może znalazłbyś chwilę na przerwę w grze aby na spokojnie, bez tych "czerwonych Xów", odnieść się do tematu? Jak pokazuje ankieta w tym wątku 79% graczy ma odmienne zdanie od Ciebie i raczej nie szuka mistycznego "czerwonego X".
Ostatnio edytowane przez exoo ; 28.08.2012 o 11:05
1. "...co samA piszesz".Sedna nie widzisz, bo nie czytasz tego, co sam piszesz. Prościej: skoro nie musisz się logować, to producent robi wszystko abyś "musiał".
2. Myślisz, że naprawdę loguję się dlatego, żeby dostawać nagrody za logowanie? To znaczy, jasne, kryształki są fajne, ale loguję się z innych powodów - które wymieniłam.
Ależ niech zgłaszają. Tyle że mi wolno się z tymi propozycjami nie zgodzić. A że to jest forum, to mogę się w tej sprawie wypowiedzieć. Proste?Akurat tak się złożyło, że pasuje i akurat tutaj gracze mogą zgłaszać swoje propozycje.
Avila, nie wierzę własnym oczom.![]()
Wczoraj napisałaś: Dzisiaj ja odpisałem: Na co Ty mi odpisujesz: Czy ja rozmawiam sam ze sobą czy Twoje wypowiedzi redagują dwie różne osoby? Wczoraj pytałaś się dlaczego ktoś "jęczy", że nagrody są za małe a dzisiaj edukujesz, że to jest forum, na którym można się wypowiadać?