Witam,
w Settlersów nie gram zbyt długo, jednak wystarczająco długo, by znaleźć kilka wad. Mam dopiero 24lvl, więc dalej może się coś zmienić.
Nie wykluczam, że podobna wypowiedz miała już miejsce na tym forum, jednak nie znalazłam jej.
Pierwszą rzeczą, która bardzo mi przeszkadza to dwa questy dziennie. Na dodatek po co mi 20 sztuk desek z drewna iglastego i 50 kamieni? Skoro mam w magazynie 3k marmuru i 2k desek liściastych. Nie rozumiem również sensu na tym poziomie questów typu: pobierz z magazynu 200sztuk drewna iglastego. Wydaje mi się, że poziom zadań powinien być dostosowany do poziomu gracza, wykonanie zadań, które wymieniłam nie wiąże się z żadnym wysiłkiem i nie otrzymuje się za nie praktycznie żadnej nagrody. Ucieszyłoby mnie, gdybym za wykonanie zadania, nad którym trochę się pomęczyła otrzymała np. konie, trochę złota. Uważam również, że powinna zostać wprowadzona funkcja umożliwiająca zdobycie klejnotów przez wykonywanie questów.
Wracając do początku mojej wypowiedzi przeszkadza mi zbyt mała liczba zadań. Uważam, że gracz powinien móc sobie wybrać zadania z jakiejś szerszej ich puli. Mogą oczywiście wygasać każdego dnia. Irytujące jest dla mnie to, że na etapie 24lvl włączam grę rano, akceptuję dwa questy, przyjmuję w ogóle nieznaczące nagrody i wieczorem nie mam czasami ochoty włączać gry, bo pomimo tego, że mam mnóstwo surowców nie mam zbyt wiele złota, żeby się rozbudować.
Kopalnie złota są zupełnie nieopłacalne. Lepiej pozyskiwać monety przez handel z innymi graczami. Kopalnie wystarczają na kilka godzin np. przy czwartopoziomowych kopalniach marmuru. Może warto zwiększyć ilość surowców w jednym punkcie np. z 320 marmuru na 700? Chyba niewiele osób może co godzinę włączać grę, żeby "uruchomić geologa".
Poza tym widzę, że gra coraz bardziej nastawia się na użytkowników Premium. Niewiele jestem w stanie kupić zdobywając normalnie w grze premie.
Ponarzekałam już sporo to może teraz czas na pochwałę. Bardzo podoba mi się zastosowanie futbolówek. Zarówno dlatego, że można za nie kupić pozwolenia na budowę i ciekawe flagi, a także dlatego, że ich zebranie jest dość łatwe - 12 piłek dziennie za wykonanie zadania uważam za jak najbardziej sensowne.
Co sądzicie na ten temat?
Pozdrawiam!