Miałeś prawo, w sumie źle się wysłowiłem :/
Miałeś prawo, w sumie źle się wysłowiłem :/
Inteligentni ludzie robią inteligentne rzeczy żeby głupi ludzie mogli być jeszcze głupsi...
Baranicomber Ty nie wysylaj ludzi do ksiazek tylko sam nad nimi posiedz...
Patrz to:
Przyklad 1) Pozyskanie np. napitku wg Ciebie: Budowa studni -> budowa gospodarstwa -> budowa warsztatu piwowara, pozniej tracisz przy produkcji 100 napitków, 100 zboża i 200 wody. Zajmuje Ci to ponad 10 godzin a ja obracajac tymi surowcami na handlu jestem w stanie pozyskac 100 napitku max. w godzine...
Przyklad 2) pozyskanie wg Ciebie np narzedzi: budowa calej linii produkcyjnej od chaty lesnika do warsztatu ślusarza plus caly sklad surowcow tez jest wg Ciebie oplacalniejsze niz handlowanie nimi??
Specjalnie dalem przyklady z nizszych poziomow bo na wyzszych koszty roznych budowli i koszty surowcow aby pozyskac dany produkt sa o wiele wyzsze... I nie wiem ile bys musial buffowac swoja produkcje aby dogonic gracza ktory handluje i nie traci nic z kosztow produkcji...
I jezeli wg Ciebie trafne jest porownywanie graczy z nizszych lub wyzszych poziomow gry do krajow lepiej lub gorzej rozwinietych gospodarczo to lepiej usun ten swoj opis :P
Panie Poznań, to czym ty chcesz handlować skoro według ciebie nie opłaca się stawiać żadnych budynków?
No produktami ale sytuacja na handlu spowodowala wlasnie to ze sie nie opłaca budowac (a chyba nie takie sa zalozenia gry)... zanim doszedlem do 17 poziomu do wybudowania kantoru zajelo mi to tydzien a od 17 do 24 poziomu zamiast sie rozwijac powoli i spokojnie przeszedlem w weekend...
I chcialem sie tylko wypowiedziec na ten temat w dziale pomyslow i sugestii, ale "wielki" przedsiebiorca i ekonomista Baranicomber wysyla mnie do ksiazek, to pewnie niepotrzebnie, ale brne w ten temat dalej probujac Mu to wytlumaczyc....
Ostatnio edytowane przez Poznan_On ; 05.06.2012 o 00:01
Wydaje mi się (ale może to tylko złudzenie), że by było czym handlować to ktoś te towary musi produkować.![]()
Napisałem tu długie wypociny, ale coś się zwaliło i mi je skasowało i nie chce mi się tego powtarzać (ze 20 min pisania ;/). Chodzi o to, że w każdym dobrym handlu bardziej opłaca się pewne towary kupić niż wyprodukować. Dzięki temu mogłeś się tak szybko rozwinąć w weekend. Jeśli Ci ta sytuacja nie odpowiada, to po prostu nie handluj i wszystko rób sam.
dla przykładu powiem, że kiedyś uważałem, że opłaca się sprzedać 400 mieczy z brązu za 30 monet (koszt kopalni, węgla, czas potrzebny itp.) (1. bardziej opłaca się wyprodukować 400 mieczy niż 30 monet) teraz gdy zasuwam na przygody i brakuje mi mieczy uważam, że to wcale nie jest już taki dobry interes, a gdy się bardziej rozbuduje może będę kupował miecze w takiej cenie (2. bardziej opłaca się wyprodukować 30 monet niż 400 mieczy).
Tu sobie porównaj zdania 1. i 2. a teraz zauważ, że zdanie "opłaca się coś bardziej kupić niż wyprodukować" zaczyna tracić sens, a przynajmniej nie ma sensu ogólnego (każdemu bardziej się opłaca). Jak ktos sprzedaje w takiej cenie to chyba mu się opłaca, nie?
Ostatnio edytowane przez Baranicomber ; 05.06.2012 o 00:53
Inteligentni ludzie robią inteligentne rzeczy żeby głupi ludzie mogli być jeszcze głupsi...
Ja proponowałbym 2 zmiany.
1) dodanie możliwości rozbudowy kantoru handlowego, dzięki któremu można by wystawiać jednocześnie więcej transakcji.
2) dodanie możliwości ustalania ilości transakcji, następnie reszta odbywała by się automatycznie to zaakceptowaniu oferty przez drugą stronę. Uniemożliwiłoby to odrzucanie ofert przez gracza wystawiającego, a gracz kupujący otrzymywałby towar od razu po zaakceptowaniu.
Proszę o wyrażanie opinii co do moich pomysłów.
czytając wasze wypowiedzi na temat handlu macie racje powinno się dużo zmienić , ja uważam za bardzo ważną zmianę ustalenie stałych cen za tym przemawia 2 powody , 1 handel na allegro surowcami co niszczy grę coś takiego powinno być surowo karane !! też dla tego nie może być wolnego rynku powinien być stały cennik . Będzie dużo głosów sprzeciwu ale paru z tych graczy handluje na allegro i dla tego przeciwni tym zmianom !! widziałem już wiele gier gdzie nie było żadnej reakcji na taki proceder za czy ( oszustwo ) gracze którzy dopiero zaczynali grę zyskiwali duża przewagę na innymi . Gra ma być zabawą i rozrywką a nie jak jest teraz ze co nie którzy zrobili sobie biznes !!!!
Co do pierwszego się w całości zgadzam, lecz co do drugiego mam pewne wątpliwości. Wiele osób na handlu wystawia czasami dziwne oferty przykładowo 400 mieczy z brązu za 5 bali drewna iglastego kompletnie przez pomyłkę. Idąc Twoim tokiem rozumowania handel polegałby na zwykłym przeglądnięciu ofert, znalezieniu tego co daną osobę aktualnie interesuje i kliknięcie przycisku wysłanie oferty aby daną ofertę zrealizować i dostać to czego szukamy bez oczekiwania na akceptację z drugiej strony, lecz jest pewien problem ponieważ jak wiadomo surowce się kończą i uniemożliwia to handel. Więc idąc dalej Twoim tokiem rozumowania jeżeli np. gość wystawia ofertę j/w i pojawia się ona na handlu to wiadomo że kilka lub kilkanaście osób może ją zaakceptować i gość w tym momencie (gdy będzie dostępna taka opcja o jakiej wspominasz w pkt. 2-gim) jest w plecy. Lecz co się stanie jak nie będzie miał wystarczających zasobów surowcowych w magazynie? Będzie minusować stan surówki w magazynie? Nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie ponieważ ogromne grono osób wystawia oferty i potem je odrzuca ze względów braku surowców jakie to wystawił na handlu lub ze względu na to że się pomylił ale to być może moja chora wyobraźnia każe mi tak pisać![]()
Pomimo tego co tu wypociłem i pokręciłem uważam że punkt 1 jest bardzo dobry pomysłem lecz drugi do rozważenia bo fakt faktem ale odrzucanie ofert denerwuje każdego kto znalazł ciekawą ofertę na handlu i już tylko czeka na akceptację, po czym dostaje wiadomość która zawiera treść twoja oferta została odrzucona.
Jestem za żeby wcielić takie i podobne plany w życie.
Ostatnio edytowane przez Levaan ; 06.06.2012 o 07:23
Wprowadzenie sztywnych cen nie tylko nie pomoże rynkowi ale wręcz zabije handel (bo przy sztywnych cenach a zmieniającym się popycie/podaży na towary w pewnym momencie przestanie się opłacać sprzedawać większość surowców) - przykład historyczny: Polska w czasach komuny. A zjawisko handlu wirtualnymi przedmiotami za realną kasę jest powszechne i występuje w każdej grze MMO, można z tym walczyć ale nie można wygrać :-) Wprowadzenie sztywnych cen spowoduje, że ludzie tym bardziej będą sprzedawać na allegro, bo po co mają tracić na handlu za określony przelicznik jeżeli mogą sprzedać za realną kasę - jeszcze raz namawiam do zapoznania się z historią ekonomii, jeszcze żadnemu rządowi nie udało się wprowadzić stałych cen i jednocześnie nie pobudzić czarnego rynku
Ostatnio edytowane przez Herr_Uther ; 06.06.2012 o 08:22
"We are monetizing all the weakness of people" - Teut Weidemann, lead designer of Settlers Online