a mi napisali dziś:
Witaj sars904,
Bardzo mi przykro, jeśli jest Pan rozczarowany odpowiedzią otrzymaną od jednego z naszych pracowników.
Pragnę poinformować, iż sprawę dotyczącą problemów z logowaniem się do gry, doświadczanych ostatnio przez część graczy, przekazaliśmy do działu technicznego.
W chwili obecnej problemy te są analizowane i trwają prace nad ich rozwiązaniem, a tym samym poprawieniem jakości gry. Z przykrością informuję, że do czasu ustalenia przyczyny problemu, możemy stosować tylko rozwiązania doraźne, dlatego też prosimy o jeszcze trochę cierpliwości.
Jednocześnie chcielibyśmy zapewnić, że problem ten jest dla nas bardzo ważny i nasi technicy nieustannie pracują nad zlokalizowaniem jego źródła. Bardzo przepraszamy za wszelkie niedogodności, dziękujemy za zrozumienie i prosimy o cierpliwość.
Pozdrawiam,
Aleksandra
Zespół The Settlers Online
Kopiuj - wklej, kopiuj - wklej , no nie no przecież nie będę się aż tak przemęczał w tej pracy, a co tam.... wyślij do wszystkich...
ot cała praca tzw. supportu (też bym chciał za takie udawanie pieniądze dostawać)
Ale to jest normalne, że mają szablony i wzór. Uważacie to za negatyw? W ten sposób są w stanie odpowiedzieć większej ilości osób w krótszym czasie dając jak najwięcej informacji.
Zaczynam drugą część mojej analizy.
W poprzednich odcinkach:
Dowiedzieliśmy się, że każdy świat gry - czyli np. Nowa Ziemia - składa się z 6 serwerów (pomijając serwer ze stroną WWW, który nie ma tutaj znaczenia). Są to: serwer rozmów, serwer sesji (?) oraz 4 serwery gry, które komunikują się z aplikacją gry (flash) protokołem AMF. To właśnie te 4 serwery gry są najważniejsze, ponieważ to z nimi gra wymienia najwięcej informacji. Nasza wyspa jest obsługiwana przez 1 z tych 4 serwerów. To, który serwer nas obsługuje, dowiadujemy się z serwera sesji. Nie wiemy na jakiej zasadzie serwer sesji wybiera dla nas serwer gry. Wiemy już, że gdy gra zatrzymuje się na oknie "Uruchamianie kolejki logowania 1 z 1 (przybliżony czas)" to znaczy, że wybrany dla nas serwer gry (w01g01, w01g02, w01g03 lub w01g04) albo całkowicie nie odpowiada albo ma problemy z generowaniem odpowiedzi. Nie wiemy na razie jakie to są dokładnie problemy.
Nowe informacje:
Ponieważ udało mi się prawidłowo zalogować, postanowiłem trochę poskakać między moją wyspą a wyspami graczy z gildii oraz wyspami znajomych. Ja zostałem zalogowany na w01g01. Podczas przechodzenia na obcą wyspę (nie byłem na przygodzie) aplikacja gry (flash) wykonuje zapytanie do serwera sesji, w którym zwraca się o pozwolenie na wejście na nowy ZONEID. W odpowiedzi serwer sesji zwraca pozwolenie i podaje endpoint AMF.
W przypadku przechodzenia na wyspy znajomych lub wyspy innych graczy z gildii, aplikacja gry (flash) jest kierowana na potencjalnie inny serwer AMF (z grupy tych 4 wymienionych). Czyli to prawdopodobnie oznacza, że jeżeli przechodzimy na wyspę gracza zalogowanego, to pewnie zaczynamy się odwoływać do tego serwera gry, na którym jest zalogowany dany gracz. To by wskazywało, że dana wyspa jest obsługiwana tylko na danym jednym serwerze. To samo tyczy się prawdopodobnie wysp przygód.
W trakcie przechodzenia na wyspy innych graczy - sam będąc na w01g01 - zaczynałem się odwoływać do innych serwerów - najczęściej do w01g04, mniej często do w01g03, mniej często do w01g01, bardzo rzadko do w01g02.
Z moich krótkich obserwacji wynika, że będąc na obcej wyspie, wywołania do mojej własnej wyspy nie są w ogóle wykonywane. Sprawdziłem to tak, że poprosiłem u mnie w gildii o ofertę handlową, samemu będąc na czyjejś wyspie (ale nie na przygodzie). Oferta nie przyszła do mnie przez 25 minut (tyle czekałem). Poza tym będąc na wyspach ludzi, którzy są na innym z 4 serwerów, nie widziałem wywołań do serwera na którym sam gram. Nawet jak wszedłem na wyspę kogoś, kto też jest na w01g01, to wiadomość o ofercie handlowej nie przyszła. Natomiast oferta przyszła natychmiast po powrocie na moją mapę. Poza tym po powrocie na moją mapę widziałem wywołanie AMF zawierające przychodzącą wiadomość - oczywiście z serwera w01g01.
Czyli to wskazuje, że przebywając na wyspach innych graczy - czyli innych ZONEID - komunikujemy się z serwerem gry właściwym dla tego ZONEID.
Nie wiem za bardzo jak to jest w przypadku graczy, którzy nie są zalogowani - czy ich ZONEID też żyje na którymś serwerze? Postanowiłem to sprawdzić pośrednio. Wykonałem kilka razy akcję wylogowania, czyszczenia ciastek i cache i logowania ponownego. Sprawdzałem na który serwer gry zostanę skierowany. No niestety cały czas byłem kierowany na w01g01. Co prawda te próby logowania były jedna po drugiej, co może wpływać na ciągłe umieszczanie na w01g01.
EDIT01: poniższe dwie informacje są nieaktualne (!!!):
Wygląda na to, że dana wyspa - czyli np. podstawowa wyspa każdego gracza - jest trwale przydzielona do jednego, konkretnego serwera gry w ramach danego świata. Na świecie 1 - czyli na świecie Nowa Ziemia - mamy 4 serwery gry: w01g01, w01g02, w01g03, w01g04. Taki wniosek wyciągam na podstawie tego, że kilka prób ponownego logowania z pełnym czyszczeniem ciastek wrzucało mnie ciągle na ten sam serwer w01g01 - i również wczoraj na ten serwer się dostawałem.
Jeżeli powyższy wniosek jest słuszny, to znaczy że żadne czyszczenie ciastek czy cache przeglądarki jednak nie ma prawa wpłynąć na zalogowanie nas na inny serwer gry. Spróbuję jeszcze trochę poćwiczyć to ponowne logowanie i dam znać czy chociaż raz udało mi się wejść na inny serwer niż w01g01.
EDIT02: nowe informacje
Wykonałem ponowną próbę logowania do mojego konta po jakimś czasie - około 30 minut. Przed tym skrupulatnie usunąłem cache przeglądarki oraz cookies. Dodatkowo ponowne otwarcie strony logowania do gry wykonałem na nowo - czyli nie odświeżałem istniejącej strony w celu uniknięcia przesłania poprzedniego identyfikatora sesji.
W efekcie zostałem w tej chwili zalogowany na w01g03 - czyli faktycznie metoda na usuwanie ciastek i sesji doprowadziła w moim przypadku do ponownego logowania na inny serwer - poprzednio się logowałem na w01g01. To by oznaczało, że potencjalnie w momencie jak jest awaria jednego z 4 serwerów, możemy liczyć na wejście do gry na innym serwerze - pod warunkiem czyszczenia ciastek, nieprzesłania poprzedniego identyfikatora sesji i prawdopodobnie odczekania około 30 minut do kolejnej próby logowania. Warunki są do zweryfikowania.
Ostatnio edytowane przez MagicznyGarnek ; 11.06.2012 o 23:31 Powód: nowe informacje i anulowanie informacji błędnej
Oczywiście, że to negatyw. Nie czytają co się do nich pisze tylko wklejają gotowe regułki i później wychodzą taki brednie jak mi wcześniej odpisał piotr z supportu, że prócz mnie nikt problemu nie zgłaszał. Biorą pieniądze za wsparcie techniczne a nie wklejanie regułek, ale skoro w/g ciebie wklejanie regułek jest pomocą....
Co do gotowców to i tak i nie bo jak pisał wcześniej Fourola , mogą odpowiedzieć większości osób, bo pisanie do każdego osoby na ten sam problem nowej treści się trochę mija z celem, ale nie zwalnia ich to z myślenia i czytania ze zrozumieniemdlatego ma to częściowo dobre strony ale nie zawsze
![]()
No i mamy kolejny dzień powtórki KOSZMARÓW TYPU SETTLERS <WŚCIEKŁY>
Fourola napisał/a:
Ale to jest normalne, że mają szablony i wzór. Uważacie to za negatyw? W ten sposób są w stanie odpowiedzieć większej ilości osób w krótszym czasie dając jak najwięcej informacji.
Czy Ty choć chwilkę zastanowiłeś się nad tym, co napisałeś? Większej bzdury już dawno nie czytałem...chyba, że miała to być nader dalece idąca ironia
No i powtórka z rozrywki. Nie da rady się zalogować![]()