Podczas wymiany wiadomości z supportem dostałam odpowiedź, że poprawa sytuacji może być opóźniona ze względu na to, że w Niemczech był dzień wolny. Na moje pytanie co ma to wspólnego z polskimi serwerami dostałam odpowiedź:
Można to odnieść do Twojego pytania.Witaj Szabora,
Uprzejmie informuję, iż siedziba The Settlers Online mieści się w Niemczech i stąd opóźnienie prac związanych z analizą zaistnialego problemu.
Pragnę również zapewnić, iż dołożymy wszelkich starań, celem uniknnięcia podobnych problemów w przyszłości.

, może to zależeć od pory dnia i ilości użytkowników online co może powodować przeciążenia serwerów lub jeszcze inne powody. Wyłączenie przeglądarki i ponowne jej uruchomienie lub zmiana na inna nie pomaga. Ja zwykle sobie odpuszczam i po jakimś czasie na tej samej przeglądarce już się loguje bez problemu. Czasem się tez zdarza że dopiero zalogowaniu rozłącza informując że utracono połączenie z serwerem i prosi o ponowne odświeżenie strony. Ja już się spotkałem z wieloma tego typami podobnymi problemami jak i komunikatami.