Podatki i większa ilość ofert wg mnie odpada i mówię to mając wieloletnie doświadczenie w różnych grach jak i tworzeniu własnych. Jak ktoś tu słusznie już zauważył oferty za jedną sztukę czegoś, od której nie da się policzyć odsetek i do tego niech kilkunastu graczy wystawi po więcej niż jedną taką ofertę. Dział handlu stanie się całkowicie nieczytelny i bezużyteczny.
Zauważyłem natomiast inny problem działu handlowego. Zaglądam na rynek, akceptuję umowę, mój towar znika z magazynu i... no właśnie, no i nic. Czekam na akceptację. Poczekałem sobie do kolejnego dnia, mój magazyn do pełna załadowany został od nowa wytworzonymi przedmiotami i wtedy nastąpiło odrzucenie oferty przez tego co ją złożył. Efekt: magazyn pełny, w wiadomościach wisi mi taka masa surowca, że nie mam gdzie tego wsadzić, a wszelakie plany budowlane szlag jasny trafił bo nie otrzymałem tego co zamówiłem.
Powinno się wprowadzić zmianę. Oferta na rynku wisi przez 10 min. Składający ofertę może ją dodatkowo zaakceptować/odrzucić jeszcze jedynie w ciągu kolejnych 10 min od momentu gdy ktoś klinie zakup oferty, po tym czasie każda oferta będzie akceptowana z automatu.
Po pierwsze: jeżeli się machnęliśmy podczas składania oferty to nadal mamy możliwość nie zaakceptowania jej.
Po drugie: zapobiegamy głupim zabawom polegającym na składaniu fikcyjnych ofert na rynku.
Po trzecie: wzrasta skuteczność korzystania z handlu co tym samym uatrakcyjnia grę i zapewnia jej płynność.